Τετάρτη 3 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ανυπολόγιστες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες

Προβάλλει ως επείγουσα και επιτακτική ανάγκη, η άμεση και δίκαια αποζημίωση των πληγέντων αγροτών

Ανυπολόγιστες ζημιές σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα προκάλεσαν οι καταιγίδες που έπληξαν, κυρίως, την Κεντρική Μακεδονία το βράδυ της Κυριακής και τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Από τη χαλαζόπτωση στο Νομό Πέλλας προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες ροδάκινων, νεκταρινιών, ακτινιδίων και μήλων. Ιδιαίτερα επλήγη η παραγωγή ροδάκινων στο Δήμο Σκύδρας(Καλύβια, Μαυροβούνι, Αγ. Γεώργιος, Σεβαστιανά, Δάφνη, Αρσένι κ.α). Επίσης μεγάλες ζημιές υπάρχουν στις καλλιέργειες ροδάκινων στο Δήμο Μ. Αλεξάνδρου και στο Δήμο Μενηίδας (Σανδάλη, Καλή Ανυδρος κ.α.). «Οι αγρότες της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς το χαλάζι έχει καταστρέψει ό,τι είχε απομείνει από τα ροδάκινα μετά τον παγετό του χειμώνα», μας δηλώνει ο υποψήφιος νομάρχης Πέλλας Αλέκος Ουγκρίνος, που επικεφαλής κλιμακίου της «Αγωνιστικής Προοδευτικής Συνεργασίας για την Πέλλα» επισκέφθηκε χτες τα χαλαζόπληκτα χωριά. «Δεν έχουν γίνει ακόμη εκτιμήσεις από τις καταστροφές από τον παγετό και φυσικά οι παραγωγοί δεν έχουν αποζημιωθεί. Απαίτηση των αγροτών που αντιμετωπίζουν ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής τους είναι η άμεση αποζημίωσή τους», συμπληρώνει ο Αλ. Ουγκρίνος. Ακόμη ζημιές σε δεκάδες στρέμματα με οπωροφόρα δέντρα (μήλα, ροδάκινα, δαμάσκηνα) αναφέρονται στο Νομό Ημαθίας.

Στο Νομό Πιερίας οι ζημιές από το χαλάζι και τις έντονες βροχοπτώσεις σε χωριά των Πιερίων και του Ολύμπου είναι τεράστιες. Εχει πληγεί μέχρι και το 100% της καλλιέργειες καπνού στα χωριά Μοσχοπόταμο, Λαγόραχη, Ρυτίνη, Μηλιά, Μοσχοχώρι, Κονταριώτισσα, Βροντού κ.ά. Σήμερα την περιοχή θα επισκεφθεί κλιμάκιο της ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής το βουλευτή Τ. Τσιόγκα και τον υποψήφιο νομάρχη Γιάννη Σκούφα, που στηρίζει η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Πιερίας».

Την περιοχή του Δήμου Απολλωνίας, όπου προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες καπνού από τη χαλαζόπτωση, επισκέφθηκε χτες το πρωί κλιμάκιο του ΚΚΕ με τον βουλευτή Αγγελο Τζέκη. Οπως διαπίστωσε το κλιμάκιο, που είχε συνάντηση και με το δήμαρχο Απολλωνίας, ολική καταστροφή έχουν πάθει οι καλλιέργειες καπνού στο χωριό Μελισσουργό. Οι αγρότες ζητούν να επισπευστεί η διαδικασία ελέγχου των ζημιών, ενώ από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ δεσμεύτηκε ότι το Κόμμα θα καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με το οξύ πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην περιοχή.

Επίσης ζημιές από το χαλάζι και τις υπερβολικές βροχοπτώσεις αναφέρθηκαν στους Δήμους Σκουτάρεως, Κ. Μητρούση και Σκοτούση του Νομού Σερρών. Υπάρχουν μεγάλες καταστροφές σε έκταση 30.000 περίπου στρεμμάτων με καλλιέργειες βαμβακιού, τομάτας, πατάτας κ.ά.

Η περιοχή του Κ. Νευροκοπίου στο Νομό Δράμας επλήγη από χαλάζι που είχε μέγεθος καρυδιού και όπως υπολογίζουν οι παραγωγοί οι ζημιές φθάνουν μέχρι και 70% στις καλλιέργειες καλαμποκιού και πατάτας.

Ακόμη στο Νομό Κιλκίς προκλήθηκαν ζημιές σε 2.000 στρ. με βαμβάκι και στη Χαλκιδική σε 1.500 στρ. με καπνά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τεράστιες καταστροφές από χαλαζόπτωση(2013-06-11 00:00:00.0)
Να αποζημιωθούν άμεσα από τον ΕΛΓΑ(2009-06-30 00:00:00.0)
Καταστροφές σε 5.000 στρέμματα(2007-08-10 00:00:00.0)
Ζημιές σε καλλιέργειες(2004-06-08 00:00:00.0)
Καταστροφές και στην Πέλλα(2004-05-20 00:00:00.0)
«Χτυπήθηκαν» καλλιέργειες από χαλάζι(2000-05-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ