Τετάρτη 3 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Β' ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
To 32,3% των έργων με προβλήματα...

Με επιλεγμένα στοιχεία η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τα προβλήματα που υπάρχουν στην παραγωγή των δημόσιων έργων

To 32,3% των έργων του Β' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, που ελέχτηκαν από τον ιδιωτικό φορέα ποιοτικού ελέγχου, κατά την περίοδο 1/7/98 - 31/6/01, διαπιστώθηκαν μικρές η μεγάλες κακοτεχνίες. Αυτό προκύπτει από - επιλεγμένα - στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου ο υφυπουργός Οικονομίας Χ. Πάχτας, και αποτυπώνει - ως ένα βαθμό θα λέγαμε - το πρόβλημα παραγωγής των δημοσίων έργων στην Ελλάδα, την αυθαιρεσία των εργολάβων και φυσικά τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία διαμορφώνει το συνολικό πλαίσιο. Είναι ίσως η πρώτη φορά που η κυβέρνηση δημοσιοποιεί τέτοιου είδους στοιχεία, κάτι που όπως φαίνεται, γίνεται εξ ανάγκης, μετά την έκταση που πήρε το θέμα της ανταλλαγής επιστολών, μεταξύ της κυβέρνησης και της αρμόδιας επιτροπής της ΕΕ για τις κακοτεχνίες στην κατασκευή των δημόσιων έργων και την απαίτηση επιστροφής χρημάτων... Προστατεύοντας όμως, η κυβέρνηση τους εργολάβους, φρόντισε, τα δημοσιοποιημένα στοιχεία για κακοτεχνίες να μη συνοδεύονται και με τα ονόματα των υπευθύνων εργολάβων, αν και ο αρμόδιος υφυπουργός ομολόγησε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις έργων, υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση. Τόσο από τα στοιχεία της ιδιωτικής εταιρίας ποιοτικού ελέγχου, όσο και από τις δηλώσεις του κ. Πάχτα, επιχειρείται οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες να βγουν «καθαρές» και οι ενοχές να κατευθυνθούν μόνο προς την πλευρά των μικρών και μεσαίων κατασκευαστικών εταιριών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομίας, τα οποία στηρίζονται σε ελέγχους του Ειδικού Συμβούλου Ποιοτικού Ελέγχου Εργων Υποδομής (ΕΣΠΕΛ) -πρόκειται για ιταλική ιδιωτική εταιρία, που καλύπτουν τη χρονική περίοδο 1/7/98 - 31/6/01, προκύπτει ότι σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε 1.598 περιφερειακά και τομεακά έργα, προκύπτει η ακόλουθη εικόνα:

  • Τα 1.081 έργα ή το 67,7% εντάσσεται στην κατηγορία 1 (έργα χωρίς προβλήματα).
  • Σε 496 έργα ή στο 31% που εντάσσονται στην κατηγορία 2 εντοπίστηκαν προβλήματα κακής ποιότητας, χωρίς συνέπειες στην αντοχή τους.
  • Τα 21 έργα ή το 1,3% του συνόλου εντάσσονται στην κατηγορία 3, που σημαίνει ότι τα έργα αυτά απορρίφτηκαν, λόγω κακοτεχνιών κλπ.

Οπως εξήγησε και ο κ. Πάχτας, τα απορριφθέντα έργα ήταν αρχικά 31, αλλά τα 10 ξανακατασκευάστηκαν από την αρχή με αποτέλεσμα να ενταχτούν στην κατηγορία 2... Ο κ. υφυπουργός επιδόθηκε χτες σε στατιστική ανάλυση, αποφεύγοντας επιμελώς να αναφερθεί σε ονόματα. Είτε επρόκειτο για τα ονόματα των έργων κατηγορίας 2 και 3, είτε φυσικά για τα ονόματα των εργολάβων της κατηγορίας 3 που, όπως είπε, παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα. Ούτε ήταν σε θέση να απαντήσει τι απέγιναν οι παραπεμφθέντες εργολάβοι. Ποιούμενοι την ανάγκη φιλότιμο, μετά την έκταση που πήρε το θέμα, μάλλον να συγκαλύψουν την υπόθεση ήθελαν, παρά να αποκαλύψουν πρόσωπα και καταστάσεις... Προφανώς επειδή αισθάνονται και οι ίδιοι ένοχοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ