Τετάρτη 3 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
«Πριν απεργήσετε να με ρωτάτε»!

Επίθεση Τσοχατζόπουλου στους εργαζόμενους των ΕΛΠΕ, που ξεκινούν σήμερα τη 15ήμερη απεργιακή τους κινητοποίηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, απαντά ο υπουργός σε ερώτημα για περίπτωση νέας επιστράτευσης

Την άκρατη κυνικότητά του, ως προς το δικαίωμα των εργαζομένων να απεργούν, αλλά και την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης να συκοφαντεί με προκλητικό τρόπο τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων εκδήλωσε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης. Με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις που αρχίζουν σήμερα στα «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ) κατά της ιδιωτικοποίησης, ο Α. Τσοχατζόπουλος προχώρησε σε μια πρωτοφανή επίθεση κατά των εργαζομένων, καταφεύγοντας σε ωμές απειλές και εκβιασμούς. Αφήνοντας κατά μέρος το προσωπείο του φιλολαϊκού υπουργού, αφού κατασυκοφάντησε τους εργαζόμενους κατέθεσε τις ...πρωτοποριακά οπισθοδρομικές αντιλήψεις του για το δικαίωμα στην απεργία, απαιτώντας πριν από κάθε απεργιακή κινητοποίηση να υπάρχει συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία, δηλαδή με τον ίδιο.

Ο επί της Ανάπτυξης υπουργός του Κ. Σημίτη, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τα πιθανά προβλήματα από τη 15ήμερη απεργία, ανέφερε ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα. Σε επισήμανση δημοσιογράφου, για το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε πολιτική επιστράτευση, ο Α. Τσοχατζόπουλος απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας πάντως ότι η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και προσθέτοντας ότι τα ΕΛΠΕ δεν «είναι χωράφι των εργαζομένων» κ.ο.κ.

Σε ό,τι αφορά στην ίδια την απεργία που γίνεται στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων ενάντια στο ξεπούλημα του ομίλου, ο Α. Τσοχατζόπουλος δήλωσε: «Πιστεύω ότι αυτή η απεργία δεν πείθει ότι εντάσσεται σε ένα ενδιαφέρον ενδυνάμωσης της εταιρίας, απεναντίας δημιουργεί πρόβλημα στην εταιρία. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούν και η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος και οι εργαζόμενοι. Κινήσεις και πρωτοβουλίες αυτής της μορφής, άνευ συνεννόησης και συζήτησης με την πολιτική ηγεσία, δεν είναι αξιόπιστες, διότι αυτό σημαίνει ότι δε θέλουν το διάλογο, αλλά επιμένουν σε μια στάση αντιπαράθεσης. Μια 15νθήμερη απεργία είναι σημαντικότατη πολιτική και συνδικαλιστική κίνηση και έπρεπε να υπάρξει διάλογος με την πολιτική ηγεσία. Αυτό είναι πρωτοφανές. Είναι τρόπος λειτουργίας απαράδεκτός. Θα καλέσω την ομοσπονδία να συζητήσουμε το θέμα». Τα παραπάνω είναι αυτούσια από δελτίο του υπουργείου Ανάπτυξης που απεστάλη στις εφημερίδες. Πέραν όμως των απόψεων του υπουργού Α. Τσοχατζόπουλου για τις απεργιακές κινητοποιήσεις, αρκετά σημαντικό είναι το γεγονός πως η κυβέρνηση, κατηγορώντας το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα «Ελληνικά Πετρέλαια» ότι αρνείται το διάλογο, προειδοποιεί πως στο εξής ο ...διάλογος θα γίνεται με το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, την ομοσπονδία, και όχι με το επιχειρησιακό σωματείο, το οποίο απεργεί. Με την ομοσπονδία, πιθανόν, η κυβέρνηση να πιστεύει ότι μπορεί να τα βρει καλύτερα...

Σχετικά με το διαγωνισμό για την παραχώρηση του 23% των ΕΛΠΕ στην κοινοπραξία της ρωσικής Lukoil και του ομίλου Λάτση, ο Α. Τσοχατζόπουλος σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι πολύ δύσκολες, επισημαίνοντας ότι σε ενάμιση μήνα θα πρέπει να έχει κλείσει η όλη διαδικασία είτε με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού είτε με την ακύρωσή του. Είναι σημαντικό να καταγραφεί ότι μετά από τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΠΕ, Αθ. Καραχάλιο, ο οποίος την περασμένη βδομάδα ανέφερε ότι οι Ρώσοι δεν έρχονται με «ανοιχτές αγκάλες», τον ακολουθεί ο υπουργός Ανάπτυξης με παρόμοιες σχεδόν δηλώσεις. Και είναι σημαντικό, διότι αποκαλύπτεται ότι μεθοδεύεται ένα αποικιοκρατικό ξεπούλημα των ΕΛΠΕ, παρά μία «στρατηγική συμμαχία», κατά την προσφιλή ορολογία της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ