Κυριακή 7 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κατοχή, υπό σιωπή και επί μακρόν

Δεκάδες είναι οι συλλήψεις

Associated Press

Δεκάδες είναι οι συλλήψεις
Ο ισραηλινός στρατός μπορεί να «κατατρόπωσε το δίκτυο των τρομοκρατών της Τζιχάντ και της Χαμάς και να παραμένει μόνο η πρόθεση», όπως περηφανευόταν ο Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος Ραανάν Γκισίν, αλλά τα στρατεύματα θα παραμείνουν «τουλάχιστον για μήνες» στα παλαιστινιακά εδάφη, προειδοποιούσε ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, Σαούλ Μοφάζ. Μάλιστα, ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται καταλλήλως, γιατί θα πρέπει «να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει, κατά τον Μοφάζ, δύο μέτωπα: την Παλαιστινιακή Αρχή και την ένταση στα λιβανο-ισραηλινά σύνορα».

Είναι ξεκάθαρο, πλέον, ότι ο ισραηλινός στρατός μπήκε για να μείνει στη Δυτική Οχθη. Είναι, επίσης, ξεκάθαρο ότι η δημοσιοποίηση του «οράματος» Μπους, που έθεσε επιτακτικά το αίτημα της περιθωριοποίησης του Γιάσερ Αραφάτ, αποτέλεσε το τελευταίο «πράσινο φως» στην ισραηλινή ηγεσία.

Ενώ, όμως, εντείνονται οι πιέσεις προς την Π. Αρχή για «μεταρρυθμίσεις», ο στρατός κατοχής παραμένει εντός των παλαιστινιακών εδαφών, φυλακίζοντας 2 εκατομμύρια Παλαιστινίους, σε πόλεις και ύπαιθρο. Ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν τον ισραηλινό στρατό ότι παραβιάζει κατάφωρα κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, εμποδίζοντας και την παραμικρή προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τους αμάχους και να τους προσφέρουν έστω τρόφιμα, αφού λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας ο παλαιστινιακός λαός απειλείται πλέον με λιμοκτονία.

Παρ' όλα αυτά, οι κατηγορίες αυτές δεν ενόχλησαν κανέναν από τους «αυτόκλητους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», οι οποίοι δεν αντέδρασαν ούτε καν στις καταγγελίες του εκεί αρμοδίου του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Πίτερ Χάνσεν, που κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι ζητά, ουσιαστικά, από τους υπαλλήλους του Προγράμματος να «ρουφιανεύουν» σχετικά με τους προσφυγικούς καταυλισμούς προκειμένου να τους επιτρέψει να εργαστούν. Είπαμε: «΄Η είστε μαζί μας ή εναντίον μας». Αν προκριθεί η δεύτερη επιλογή, τότε δεν αντιμετωπίζεστε πλέον και ως άνθρωποι...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ