Κυριακή 14 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς

Τα χνάρια της Αντίστασης είναι ανεξάντλητα... Για πόσον καιρό, άραγε, ακόμα θα ανακαλύπτουμε καινούρια;

Μια άγνωστη Ελληνίδα «Μάτα Χάρι» αποκαλύφτηκε στη διάρκεια των εργασιών για την αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου του Λυκείου Ελληνίδων. Στα εγκαίνιά του, ανακοινώθηκε ότι στο πλυσταριό, μέσα σε μια τρύπα στον τοίχο, βρέθηκε ένα παλιό τηλέφωνο κι ένα σκαμνάκι - απαραίτητα «εργαλεία» για τη μετάδοση μηνυμάτων!

Το κτίριο στην οδό Δημοκρίτου 14, από σκοτεινό που ήταν, λάμπει σήμερα στο φως και έχει αποκτήσει ένα νέο όροφο. Νεοκλασικό, στη διάρκεια της Κατοχής στέγαζε συσσίτια για τα παιδιά, ενώ στην τελευταία περίοδο στέγαζε τους βομβόπληκτους του Πειραιά...

Το Λύκειο των Ελληνίδων ιδρύθηκε το 1911 από την πρωτοπόρο του γυναικείου κινήματος Καλλιρρόη Παρρέν, που με την αρθρογραφία της από τις στήλες της «Εφημερίδας των Κυριών» χάραξε καινούριους δρόμους για τις γυναίκες, μιλώντας πρώτη για το δικαίωμα στην εργασία, για το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και υποστήριξε την πρώτη απεργία εργατριών, που έγινε τον Απρίλη του 1892 στον Πειραιά.

Σήμερα το Λύκειο έχει μια σημαντική συμβολή στη διαφύλαξη της ελληνικής πολιτιστικής παράδοσης.

  • Στο Ιστορικό Αρχείο (που στεγάζεται στο Μέγαρο Αντωνοπούλου, Λεωφ. Αλεξάνδρας 4), οι ερευνητές μπορούν να βρουν πολύτιμα στοιχεία, κυρίως για την πορεία του γυναικείου κινήματος από τις αρχές του αιώνα έως τις μέρες μας.
  • Η βιβλιοθήκη του, που είναι ίσως η μοναδική δανειστική βιβλιοθήκη στο κέντρο της Αθήνας, περιλαμβάνει 25.000 τόμους Ιστορίας, Λαογραφίας και Λογοτεχνίας. Πολύ σύντομα πρόκειται πάλι να λειτουργήσει για το κοινό.
  • Μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας για ομογενείς ή μετανάστριες προσφέρονται δωρεάν (Δευτέρα και Τετάρτη 5-8 μ.μ., Λεωφόρος Αλεξάνδρας 4, τηλ. 010.8227.703).
  • Το Μουσείο Εθνικών Ενδυμασιών στεγάζεται στην οδό Δημοκρίτου 7 με σπάνιες ενδυμασίες απ' όλη την Ελλάδα. Οργανώνει περιοδικές εκθέσεις και αυτό τον καιρό στεγάζει έκθεση ενδυμασιών από τη Θράκη.
  • Η χορευτική ομάδα του από νέους και νέες 6-18 χρόνων είναι περίφημη, η χορωδία (παιδική, γυναικεία, νέων), με εντυπωσιακή δραστηριότητα, έχει αποσπάσει ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια στις δημόσιες εμφανίσεις της (Ηρώδειο, Μέγαρο Μουσικής κ.ά.).
  • Ιδιαίτερη φροντίδα για παιδιά με ειδικές ανάγκες δίνει το Τμήμα Προβλημάτων Γυναίκας και Παιδιού.
  • Στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη διάσωση και τη διάδοση της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, το Λύκειο Ελληνίδων έχει εκδώσει δίσκους με δημοτική μουσική από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως πρόσφατα, CD με τραγούδια από Κάλυμνο, Κύπρο, Νάουσα κ.ά.

Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ