Τετάρτη 17 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Ξανά στο έλεος των βιομηχάνων

Οι βιομήχανοι, για άλλη μια χρονιά, προσπαθούν εκβιαστικά να πάρουν σε εξευτελιστικές τιμές το βιομηχανικό ροδάκινο

Εξακολουθούν να εκβιάζουν οι βιομήχανοι με στόχο να πάρουν σε εξευτελιστική τιμή την παραγωγή του βιομηχανικού ροδάκινου, έχοντας ως «σύμμαχο» τον σχετικό κοινοτικό κανονισμό που ψήφισε πριν δυόμισι χρόνια περίπου, η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες. Με πρόσχημα την απειλή της μη απορρόφησης της παραγωγής, αποφασίστηκε από τους εκπροσώπους των ομάδων παραγωγών, η νέα διαπραγμάτευση με τους βιομηχάνους να γίνει με προτεινόμενη τιμή τις 100 δρχ. στο κιλό. Τα εργοστάσια όμως παραμένουν κλειστά και η παραγωγή συγκεντρώνεται στα ψυγεία με κόστος για τους αγρότες. Οπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές, ακόμη και τα συνεταιριστικά εργοστάσια αρνούνται να στηρίξουν τους ροδακινοπαραγωγούς, που πιέζονται να αποδεχτούν νέα κατρακύλα της τιμής στις 70 δρχ. το κιλό.

Φέτος, εξαιτίας του παγετού, εκτιμάται ότι η παραγωγή θα μειωθεί κατά 100.000 τόνους και εξαιτίας της χαλαζόπτωσης αναμένεται επιπλέον μείωση της τάξης του 30%. Συνολικά δηλαδή η παραγωγή φέτος δε θα ξεπεράσει τις 200.000 τόνους ροδάκινο. Με μικρή τιμή και μικρή παραγωγή, οι αγρότες τελικά θα βγουν από την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, με άδειες τσέπες και νέα χρέη. Και για άλλη μια φορά φαίνεται πως οι παραγωγοί πληρώνουν ακριβά την κατάργηση της τιμής ασφαλείας στο βιομηχανικό ροδάκινο.

Στην πρώτη σύσκεψη της διεπαγγελματικής, οι εκπρόσωποι των Ομάδων Παραγωγών διεκδίκησαν από τους βιομηχάνους 116 δραχμές το κιλό, στη δεύτερη σύσκεψη υποχώρησαν στις 105 δρχ. το κιλό και στην τρίτη που έγινε την Παρασκευή 12 του Ιούλη - χωρίς την παρουσία των βιομηχάνων - έκαναν και νέο σκόντο στις 100 δρχ., μετά από πρόταση του προέδρου και του διευθυντή της Κοινοπραξίας Γιαννιτσών - Κύρου.

Επίσης, όπως καταγγέλλει σε επιστολή του ο Γ. Στόκας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βέροιας, ακόμη και τα συνεταιριστικά εργοστάσια έκαναν μέτωπο με τους βιομηχάνους, αφού αρνήθηκαν την πρόταση του προεδρείου να αρχίσουν να απορροφούν κάποια πρώτα φορτία παραγωγής ώστε να πιεστούν οι βιομήχανοι να σταματήσουν την εκβιαστική πρακτική. «Οι αγρότες εγκαταλείπονται και πάλι έρμαιο στα χέρια των βιομηχάνων. Ομως δεν έχουμε περιθώρια για άλλες υποχωρήσεις. Πρέπει να παραμείνουμε αμετακίνητοι και ενωμένοι, αγωνιστικά να διεκδικήσουμε 116 δραχμές το κιλό», σημειώνει ο Γ. Στόκας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ