Κυριακή 21 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΙΑΣΟΣ
Σε χειρότερη μοίρα παρά τις δυνατότητες

Συζήτηση με εκπροσώπους μαζικών φορέων του δήμου και τον υποψήφιο δήμαρχο Χρύσανθο Παναγιώτη

Η Αγιάσος έχει πολλές δυνατότητες αλλά έχει εγκαταλειφθεί, λένε οι συνομιλητές μας
Η Αγιάσος έχει πολλές δυνατότητες αλλά έχει εγκαταλειφθεί, λένε οι συνομιλητές μας
Η Αγιάσος, μια από τις ωραιότερες περιοχές της Λέσβου, βιώνει κι αυτή τον κοινωνικό και οικονομικό μαρασμό και μάλιστα, πιο έντονα απ' ό,τι άλλες περιοχές του νησιού. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα που μας δίνουν οι εκπρόσωποι μαζικών φορέων της κωμόπολης, με τους οποίους συζητήσαμε, όπως και ο υποψήφιος δήμαρχος της Αγιάσου Χρύσανθος Χατζηπαναγιώτης, ο οποίος καλεί τους συνδημότες του να καταδικάσουν και στον πρώτο και το δεύτερο γύρο τα κόμματα της αντιλαϊκής πολιτικής και τους υποψηφίους που στηρίζουν για να εφαρμόσουν την πολιτική αυτή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κι αυτό, ψηφίζοντας τον αγωνιστικό συνδυασμό «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΙΑΣΟΣ» που αγωνίζεται, ακριβώς, για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων, διεκδικώντας μέτρα φιλολαϊκά αλλά και στηρίζοντας τους λαϊκούς αγώνες των κατοίκων.

Αγροτικός δήμος η Αγιάσος, με κύρια παραγωγή το λάδι και κτηνοτροφικά προϊόντα, αλλά και τα οπωροκηπευτικά. Δεν είναι τυχαίο ότι η μείωση του πληθυσμού είναι μεγαλύτερη απ' τους άλλους δήμους του νησιού. Το λάδι χτυπιέται, «ο άσος πουλιέται με 520 δραχμές το κιλό, όταν το '97 πουλήσαμε 1.250 δραχμές στο ελαιοτριβείο». Τα περιβόλια με τα μήλα εγκαταλείφτηκαν, όπως και τα καστανοπερίβολα που μας δείχνει απέναντι ο Κυριάκος Κουρκούλης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγιάσου.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αγιάσου Χρύσανθος Χατζηπαναγιώτης
Ο υποψήφιος δήμαρχος Αγιάσου Χρύσανθος Χατζηπαναγιώτης
«Τώρα πια η αντιαγροτική πολιτική τούς έχει πετύχει τους στόχους της, διώχνει τους αγρότες απ' τα χωράφια τους», κάνει την πικρή διαπίστωση ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αγιάσου Γιαταγανέλης Παναγιώτης. Οι πρόεδροι επισημαίνουν πως οι έμποροι κάνουν κουμάντο και θησαυρίζουν σε βάρος των αγροτών, αφού και οι συνεταιρισμοί αφέθηκαν στην τύχη τους και καταχρεωμένοι, αδύναμοι να στηρίξουν ουσιαστικά το εισόδημα των παραγωγών. Ο κόσμος κάπου «είχε κάτσει». Ομως ο χειμώνας που πέρασε έδειξε πως οι αγρότες ξυπνάνε. Η κυβέρνηση, ο Σηφουνάκης, μας έστειλε τα ΜΑΤ όταν κινητοποιηθήκαμε με τη Συντονιστική Επιτροπή. Φέτος θα έχουμε «ματσουλοχρονιά». Ομως με τις τιμές που δίνουν και με τα πρόστιμα που κόβουνε κι αυτές τις ελάχιστες επιδοτήσεις, πάλι δεν πρόκειται να πληρωθούμε καλά».

Χρειάζονται μεγάλοι αγώνες

Γι' αυτό χρειάζονται μεγάλοι αγώνες να πολεμήσουμε αυτή την αντιαγροτική πολιτική. Εχουμε φτιάξει αυτή τη Συντονιστική για το λάδι που είναι πρόεδρος ο Σταύρος ο Σκοπελλίτης κι εκεί ελπίζει ο κόσμος, στον αγώνα της. Τώρα δα, όμως, ο κόσμος έχει την ευκαιρία να καταδικάσει και με την ψήφο την κυβερνητική πολιτική, αλλά και τη ΝΔ που αυτή την ίδια πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης υποστηρίζει. Να ψηφίσει, δηλαδή, για δημάρχους, κομμουνιστές, λαϊκούς αγωνιστές που υποστηρίζει το ΚΚΕ και μπορούν να εμπνεύσουν και συσπειρώσουν τον κόσμο σε αγώνες για τα προβλήματα.

Εδώ φαίνεται τι ρόλο μπορεί να παίξει ο δήμαρχος. Να μπαίνει μπροστά και ν' ασχολείται με τα προβλήματα των δημοτών, να διεκδικεί από την κυβέρνηση και όχι να γίνεται δεκανίκι για να στηρίζει και εφαρμόζει την αντιλαϊκή πολιτική της, μας επισημαίνει ο καθηγητής Χρύσανθος Χατζηπαναγιώτης, υποψήφιος Δήμαρχος Αγιάσου με τη «Δημοκρατική Αγιάσο», για να προσθέσει:

Ως κίνηση λέμε ότι δε φθάνει να είναι ικανός κάποιος, αλλά τι πολιτική υπηρετεί, αν διεκδικεί τις προϋποθέσεις και έργα για ν' αναπτυχθεί ο τόπος. Οι δήμοι δε θέλουνε διαχειριστές που να διαχειρίζονται τα ελάχιστα που δίνονται ή να μοιράζουν τις υπηρεσίες τους. Εμείς δε θα πειθαρχούμε στις επιλογές της κυβέρνησης να γίνουμε φορομπήχτες, αλλά θα διεκδικούμε ό,τι μας ανήκει και ό,τι χρειάζεται ο δήμος μας.

Οι επαγγελματοβιοτέχνες, επίσης πλήττονται, αφού πλήττονται οι αγρότες, ενώ στα είδη «λαϊκής τέχνης» αντιμετωπίζουν τις αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες. Οσο για τον αγροτοτουρισμό, ελάχιστα γίνονται στην πράξη. Το κόστος, ιδιαίτερα για το νησί μας που είναι ακριτικό, είναι μεγάλο και εμποδίζει τον τουρίστα και το συντοπίτη ακόμα να έρθει με την οικογένειά του. Αλλά η κυβέρνηση αντί να επιδοτήσει τον τουρισμό, τα εισιτήρια, να μειώσει το ΦΠΑ, όπως ζητάμε, αντίθετα τα αυξάνει.

Ο Δήμος Θερμής

Ο Δήμος Θερμής έχει τη δική του φυσική προίκα, εκτός των άλλων, τα γνωστά λουτρά που προσελκύουν αρκετούς τουρίστες που έρχονται για λουτροθεραπεία κάθε χρόνο. Παρ' όλα αυτά και με όλες τις φυσικές ομορφιές, η «ερήμωση» από τον κόσμο αφορά και το Δήμο Θερμής, όπως όλους τους άλλους δήμους του νησιού.

Οπως θα μας πει ο υποψήφιος δήμαρχος Στρατής Γλεζέλλης, τα λουτρά διαθέτουν πεπαλαιωμένη υποδομή, αντί να εκσυγχρονιστούν για να μπορεί όλο το χρόνο να αξιοποιηθούν ως μοχλός ανάπτυξης. Από την άλλη, οι αρχές, η Πολεοδομία γίνονται εμπόδιο για οικιστική, τουριστική ανάπτυξη, αφού δεν υπάρχει σχέδιο. Πρόβλημα υπάρχει και με τον ξενώνα του Ιατρικού Συλλόγου που έχει εγκαταλειφθεί αντί να αξιοποιηθεί.

Εμείς θα τα διεκδικήσουμε όλα αυτά, μαζί με τα γενικότερα αιτήματα που βάζουμε απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που μας πλήττει καίρια, ξεκαθαρίζει ο υποψήφιος δήμαρχος, ζητώντας από τους συνδημότες του να ψηφίσουν το συνδυασμό του για να ενισχύσουν το δικό τους αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ