Κυριακή 21 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Στερνό «αντίο» στον Β. Βενετσανόπουλο

Τη Δευτέρα, 15 Ιούλη, έγινε η κηδεία του συντρόφου Βενετσάνου Βενετσανόπουλου με την παρουσία πλήθους κόσμου. Παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, της Αχτιδικής Επιτροπής Β/Δ Προαστίων της ΚΟΑ, των ΚΟ Ν. Ιωνίας, εκπρόσωποι των εξορισθέντων στη Μακρόνησο, της ΠΕΑΕΑ, των Συνταξιούχων Ν. Ιωνίας, νυν και πρώην δημοτικοί σύμβουλοι.

Αποχαιρετώντας το νεκρό, η ΚΟ αναφέρθηκε στην αγωνιστική του ζωή και δράση. Ο σύντροφος Βενετσάνος γεννήθηκε το 1915 στην Κυπαρισσία και ήταν παιδί εξαμελούς οικογένειας. Από νεαρή ηλικία, εναντιώθηκε στη δικτατορία του Μεταξά και στην Κατοχή δραστηριοποιήθηκε ενάντια στους κατακτητές. Με την παρότρυνση, δε, των αδελφών του Θωμά και Βασίλη, αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού, εντάχθηκε στις γραμμές του ΚΚΕ.

Πολύμορφη ήταν εκείνη την περίοδο η δράση του μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ για την απελευθέρωση της πατρίδας μας. Δράση που συνεχίστηκε και ενάντια στους ντόπιους και Εγγλέζους ιμπεριαλιστές. Η μετεμφυλιακή περίοδος τον βρήκε, όπως και άλλους μαχητές, καταδιωκόμενο. Εξορίστηκε στη Μακρόνησο και τον Αϊ - Στράτη μέχρι το 1955. Στη συνέχεια, δραστηριοποιήθηκε μέσα από τις γραμμές της ΕΔΑ για την υπόθεση του Κόμματος και του Κινήματος, εξασκώντας, παράλληλα, και το λειτούργημα του δικηγόρου. Με τη δικτατορία των συνταγματαρχών, συλλαμβάνεται και εξορίζεται και πάλι, αυτή τη φορά στη Γυάρο, όπως και η σύντροφός του στη ζωή και τον αγώνα, Δέσποινα.

Μετά τη μεταπολίτευση, είναι πάλι στις γραμμές του Κόμματος στην ΚΟΑ και παρών σε όλες τις μάχες, ενώ αναδείχτηκε και πρόεδρος των Συνταξιούχων Δικηγόρων.

  • Στη μνήμη του, η συντρόφισσα του στη ζωή και των αγώνα Δέσποινα Βενετσανοπούλου προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Σαφράμπολης, 100 ευρώ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ