Κυριακή 21 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
Διεθνής κατακραυγή

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Ο ισραηλινός στρατός ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Η νέα του πολιτική - το ξερίζωμα, ο εκτοπισμός των οικογενειών Παλαιστίνιων μαχητών από τις εστίες τους - αφήνει άναυδους τους πάντες. Ακόμη και στις ΗΠΑ. Ο Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η συλλογική τιμωρία «κατά αθώων δε θα λύσει τα προβλήματα ασφαλείας του Ισραήλ». Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν: «Η αυτοάμυνα δε δικαιολογεί μέτρα που ισοδυναμούν με συλλογική τιμωρία». Αλλά οι ΗΠΑ, όσο και ο ΟΗΕ αποφεύγουν να πουν τα πράγματα με το όνομά τους: Οτι η ισραηλινή κυβέρνηση προαναγγέλλει τη διάπραξη ενός εγκλήματος πολέμου.

Η καταστροφή δύο σπιτιών νεκρών Παλαιστίνιων μαχητών και η σύλληψη 28 μελών των οικογενειών τους, που θα μεταφερθούν από τη Δυτική Οχθη στη Λωρίδα της Γάζας βιαίως, προειδοποιούν οι Παλαιστίνιοι διά στόματος Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, συμβούλου του Αραφάτ, αποτελεί συνταγή για «περισσότερη βία και αιματοχυσία». Ο Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν της Παλαιστινιακής Αρχής μιλά για «ρατσιστική» πολιτική. Που παραβιάζει το διεθνές νομικό πλαίσιο (ό,τι έχει απομείνει από αυτό) βάναυσα. Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γιόσι Σαρίντ, το χαρακτηρίζει αντίθετο ακόμη και στα διδάγματα του ιουδαϊσμού.

Οχι, όμως, και ο ...ειρηνοποιός Σιμόν Πέρες, που επρόκειτο να συναντηθεί χθες βράδυ με τον Σαέμπ Ερεκάτ, για να συζητήσουν την «χαλάρωση» της κατοχής. Υποστηρίζετε το μέτρο; ρωτήθηκε. «Μελετάται ...αν αποδειχθεί νόμιμο, ναι», απάντησε. Χωρίς καν να κοκκινίσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ