Σάββατο 19 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Εντυπωσιακή συμμετοχή στις εκλογές

Χωρίς επεισόδια αλλά με, σχεδόν, καθολική συμμετοχή των ψηφοφόρων, διεξήχθη,  χθες, ο πρώτος γύρος των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών στο Ιράν

Associated Press

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

«Οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις οδεύουν προς μια συντριπτική επικράτηση στο Κοινοβούλιο», εκτίμησε ο επικεφαλής του «μεταρρυθμιστικού» κόμματος «Μέτωπο Συμμετοχής», που δεν είναι άλλος από τον Μοχάμαντ Ρεζά Χαταμί, αδελφό του Ιρανού Προέδρου. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ρεζά Χαταμί, οι υποψήφιοι των μεταρρυθμιστών προηγούνται σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, γεγονός που παραδέχτηκαν, τηρώντας την ανωνυμία τους, ανώτατα στελέχη του «σκληροπυρηνικού» κλήρου και στενοί συνεργάτες του θρησκευτικού ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Με την αισιοδοξία των «μεταρρυθμιστών» συμφωνούν και οι περισσότεροι πολιτικοί παρατηρητές, οι οποίοι θεωρούν ως θεμελιώδες κριτήριο τη μεγάλη συμμετοχή των νέων στην εκλογική διαδικασία, καθώς η νεολαία, στη συντριπτική της πλειοψηφία, έχει ταχθεί υπέρ των μεταρρυθμιστικών προτάσεων του Προέδρου Μοχάμαντ Χαταμί. Η συμμετοχή των 38,7 εκατομμυρίων ψηφοφόρων ήταν τόσο μεγάλη που το ιρανικό υπουργείο Εσωτερικών έδωσε παράταση δύο ωρών στη λήξη της ψηφοφορίας προκειμένου να μπορέσουν να ψηφίσουν όλοι όσοι, επί πολλή ώρα, στήθηκαν στις τεράστιες ουρές έξω από τα σχολεία και τα τεμένη, που είχαν μετατραπεί σε εκλογικά τμήματα.

Οι «μεταρρυθμιστές» έχουν υποσχεθεί ότι το πρώτο μέλημά τους, σε περίπτωση που επικρατήσουν στο Κοινοβούλιο, είναι να διασφαλίσουν την ελευθερία του Τύπου, καταρτίζοντας νομοσχέδιο που θα απαγορεύει τη φυλάκιση δημοσιογράφων που ασκούν κριτική, μέσα από άρθρα τους, στο καθεστώς. Εντούτοις, ακόμη και σε περίπτωση που η ιρανική Βουλή ελεγχθεί, πλήρως, από τους «μετριοπαθείς», η πορεία των «μεταρρυθμίσεων», που έχουν υποσχεθεί, δεν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή καθώς ο «σκληροπυρηνικός» κλήρος ελέγχει τα κρατικά ΜΜΕ, τις ένοπλες δυνάμεις, το δικαστικό σώμα. Επίσης, κανένα νομοσχέδιο δεν μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή, ακόμη και αν ψηφιστεί από τη Βουλή, αν δεν εξασφαλίσει την έγκριση του Συμβουλίου των Φρουρών, που ελέγχεται από τους «σκληροπυρηνικούς», αλλά και του θρησκευτικού ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Να σημειωθεί πως τα πρώτα αποτελέσματα θα αρχίσουν να δημοσιοποιούνται την Κυριακή ενώ τελικά αποτελέσματα δεν αναμένεται να γίνουν γνωστά πριν από τις 25 Φεβρουαρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ