Σάββατο 19 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
«Οσο θέλουμε θα μείνουμε στο Κοσσυφοπέδιο »!

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Η οργή του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Μιλόσεβιτς για την εκρηκτική κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, ιδιαίτερα εξαιτίας της παραμονής των πολυεθνικών δυνάμεων της «ΚΦΟΡ» στην περιοχή και η απαίτησή του για την άμεση αποχώρησή τους δεν πέρασε απαρατήρητη από το ΓΓ του ΝΑΤΟ, Λόρδο Τζορτζ Ρόμπερτσον. «Το ΝΑΤΟ θα μείνει στο Κοσσυφοπέδιο για όσο κρίνει πως είναι απαραίτητο», ανταπάντησε αλαζονικά ο ΓΓ του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. «Διαγράφοντας», μάλιστα, την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας διεμήνησε στο Βελιγράδι ότι θα πρέπει να «ξεχάσει» οριστικά την οιαδήποτε επιστροφή γιουγκοσλαβικών δυνάμεων στην πολυτάραχη επαρχία...

«Αυτή η αναίσχυντη αποστολή της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο έχει περιέλθει σε αδιέξοδο. Πρέπει να τελειώνει όσο το δυνατόν συντομότερα, προκειμένου αυτή η χώρα να επανακτήσει τον έλεγχο ολόκληρου του εδάφους της», είχε τονίσει σε σημείο της ομιλίας του αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στο πλαίσιο της συνόδου του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Βελιγράδι.

Χτες, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ από τα Τίρανα, όπου πραγματοποίησε συναντήσεις με ανώτερα στελέχη της αλβανικής ηγεσίας, ανταπάντησε με στόμφο: «Καμία αερολογία από το Βελιγράδι δε θα οδηγήσει το ΝΑΤΟ έξω από το Κοσσυφοπέδιο. Οι πολυεθνικές δυνάμεις θα μείνουν εκεί για όσο το ΝΑΤΟ κρίνει απαραίτητο!» Και για να μην αφήσει κανένα περιθώριο «παρεξήγησης», ο Ρόμπερτσον υποστήριξε: «Ισως υπάρχουν πολλοί ανόητοι στο Βελιγράδι, αλλά δε νομίζω ότι είναι τόσο ανόητοι, για να σκεφτούν ότι μπορούν να επιστρέψουν ξανά στο Κοσσυφοπέδιο»!

Στη συνέχεια και με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, ο Ρόμπερτσον επιχείρησε να «διασκεδάσει» τις ανησυχίες για το μέλλον της περιοχής, επαναλαμβάνοντας πως το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί το διαμελισμό του Κόσσοβου σε περιοχές ελεγχόμενες από διάφορες εθνικές ομάδες. Δεν παρέλειψε, τέλος, να εκφράσει την ικανοποίησή του για... τις διαβεβαιώσεις που έλαβε από την αλβανική ηγεσία εν σχέσει με την αντίθεση των Τιράνων σε διάφορα σχέδια για τη δημιουργία μιας Μεγάλης Αλβανίας στα Βαλκάνια! Ισως, γιατί νωρίτερα, ο Αλβανός πρωθυπουργός Ιλίρ Μέτα υπεραμύνθηκε της μακρόχρονης παραμονής του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, θεωρώντας το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο «πολύ σημαντικό παράγοντα για την εγγύηση της ασφάλειας στην Αλβανία και την ευρύτερη περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ