Πέμπτη 25 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Τσεκουρώνονται οι δαπάνες του 2002

Και «πλαφόν» στις δαπάνες του 2003

Τη δραστική περικοπή των δαπανών του φετινού προϋπολογισμού αλλά και του υπό κατάρτιση προϋπολογισμού 2003 μεθοδεύει η κυβέρνηση, αξιοποιώντας έτσι και τις «δυσκολίες» που συναντά μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ «Γιούροστατ» που αφορούν τη λογιστική απεικόνιση των φετινών κρατικών εσόδων και του δημοσίου χρέους. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται η χτεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη με τον υφυπουργό Γ. Φλωρίδη και τους Αγγλους «συμβουλάτορες» για τους τρόπους ψαλιδίσματος και «αξιολόγησης» των διαφόρων δαπανών των υπουργείων.

Από τα μέχρι τώρα τώρα δεδομένα προκύπτουν τα εξής:

  • Μπαίνει πλαφόν 2% στις δαπάνες των υπουργείων και των περιφερειών για το 2003, ποσοστό που είναι πολύ χαμηλότερο ακόμη και από τον επίσημο τιμάριθμο. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει καλέσει τα υπουργεία και τους φορείς να περιορίσουν τις ανάγκες τους σε αυτό το μέγεθος, κάτι που είναι δύσκολο να γίνει, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην υποβολή των σχεδίων σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα.
  • Εξω από τις προδιαγραφές των κυβερνώντων κινείται και ο φετινός προϋπολογισμός (2002). Ηδη μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της «Γιούροστατ», το δημόσιο χρέος φτάνει στο 105% του ΑΕΠ (αντί 100%). Ταυτόχρονα, από τα δημόσια έσοδα «αφαιρέθηκε» το κονδύλι των 160 δισ. δρχ. που προήλθε από την κοπή και κυκλοφορία των κερμάτων ευρώ, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του πλεονάσματος στο φετινό προϋπολογισμό.

Είναι φανερό ότι οι κοινοτικές αποφάσεις θα αξιοποιηθούν από την κυβέρνηση προκειμένου να περικοπούν και οι όποιες - πενιχρές έτσι κι αλλιώς - «αυξήσεις» μισθών στο πλαίσιο της εισοδηματικής πολιτικής για το 2003.

Σε αυτό το καθορισμένο από την ΕΕ πεδίο διαμόρφωσης της οικονομικής πολιτικής και ενόψει των εξαγγελιών στη ΔΕΘ, θα συναντηθούν σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με τον υπουργό Οικονομίας. Στην ημερήσια διάταξη θα βρεθεί και η λεγόμενη «φορολογική μεταρρύθμιση» που προωθεί η κυβέρνηση, προβλέποντας νέα φορολογικά χαράτσια για τα εργαζόμενα νοικοκυριά και ταυτόχρονα νέες φοροελαφρύνσεις και απαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ