Πέμπτη 25 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ»
Το ΚΚΕ καταγγέλλει το ξεπούλημα

Την κατηγορηματική αντίθεση του Κόμματος με την κυβερνητική πολιτική ιδιωτικοποιήσεων, διατύπωσε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας, κατά τη διάρκεια συζήτησης νέου νομοσχεδίου στη Βουλή

Κατηγορηματικά αντίθετο στη διεύρυνση και επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων ήταν χθες το ΚΚΕ, κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, που ξεκίνησε χθες. Παράλληλα έντονες ήταν οι αντιδράσεις που προκάλεσε (άσχετο!) άρθρο του νομοσχεδίου που άφορα τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών και δημιουργών.

«Είμαστε αντίθετοι σε κάθε περίπτωση ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας» τόνισε στην παρέμβασή του χθες ο βουλευτής του ΚΚΕ, Δημήτρης Τσιόγκας τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «προσπαθεί να επιταχύνει» τις ιδιωτικοποιήσεις με το «επιχείρημα ότι το κράτος δεν είναι επιχειρηματίας». Παράλληλα σημείωσε ότι το νομοσχέδιο αναφέρεται σε «προγράμματα και δεσμεύσεις δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας» όμως «τις ίδιες συμφωνίες είχατε κάνει και πριν μερικά χρόνια όταν πουλήσατε τη ΣΟΦΤΕΞ, όμως πετάχτηκαν στο δρόμο 400 εργαζόμενοι στη ΣΟΦΤΕΞ στη Δράμα». Ο Δημήτρης Τσιόγκας αφού κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «επεκτείνει τις αποκρατικοποιήσεις στην Αμυνα και στη δημόσια Υγεία της χώρας», διατύπωσε την αντίθεση του ΚΚΕ μ' αυτή την πολιτική και υπογράμμισε την ανάγκη «να ξαναγυρίσουν πίσω στο δημόσιο οι επιχειρήσεις που πουλήθηκαν».

Οσον αφορά τις ρυθμίσεις του άρθρου 14 του νόμου που αναφέρεται στον περιορισμό των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι με τις ρυθμίσεις της «η κυβέρνηση έχει δεχτεί κατά γράμμα το μονόλογο του ΣΕΠΕ (σ.σ. επιχειρηματίες πληροφορικής)» αφού «καταργείτε την υποχρέωση του 2% για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και εκτυπωτές» που μεταφέρονταν στους δημιουργούς σημειώνοντας ότι είναι έξω από κάθε λογική στη σύγχρονη πραγματικότητα αυτή η διάταξη. Τόνισε δε ότι κινείται «απαγορευτικά για τη δημιουργία και τον καλλιτέχνη».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Ιωάννης Βαθιας σημείωσε ότι το νομοσχέδιο στοχεύει στην «επίσπευση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης» με «εκπόνηση συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων» ενώ η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων που προβλέπει ο νόμος «καθορίζει τις κατάλληλες μορφές για την αποκρατικοποίηση και την εξυγίανση μιας επιχείρησης». Στόχος όπως ανέφερε είναι «οι επενδυτές, οι αγοραστές να γνωρίζουν εκ των προτέρων τα πάντα» και «οι κανόνες του παιχνιδιού να είναι ξεκάθαροι σε όλη τη διαδικασία». Τέλος σημείωσε ότι «καθιερώνονται οι συνθήκες δεοντολογίας και εμπιστευτικότητας» ενώ προβλέπονται «σύμβουλοι που αναλαμβάνουν τις διαδικασίες αποκρατικοποίησης».

Για νομοσχέδιο «γραφειοκρατικής αποθέωσης» έκανε λόγο ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Αθανάσιος Νεράντζης υποστηρίζοντας ότι «η χώρα έχει ανάγκη από ένα γενικό πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων». Σημείωσε ότι πρόκειται «περί αποσπασματικών, αναποτελεσματικών και γραφειοκρατικών διατάξεων» προσθέτοντας όμως ότι «κάποιες είναι αλήθεια κινούνται στη σωστή κατεύθυνση». Επίσης δήλωσε αντίθετος στο άρθρο 14 του νομοσχεδίου με το οποίο ρυθμίζονται θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας χαρακτηρίζοντάς το αντισυνταγματικό. Κατά του υπό συζήτηση νομοσχεδίου τάχτηκε και ο εισηγητής του ΣΥΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας για «λαίλαπα του υπερ-φιλελευθερισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ