Κυριακή 28 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΠ
Υποκριτικές διαφωνίες

Ο αντιαγροτικός χαρακτήρας της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ είναι τόσο έντονος που ανάγκασε όλες τις πολιτικές δυνάμεις που θεωρούν μονόδρομο την ΚΑΠ να εκφράσουν, έστω και με υποκριτικό τρόπο, τη διαφωνία τους και αυτό, για να μην εκτεθούν στα μάτια της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Η κυβέρνηση λίγες μόνο μέρες πριν την επίσημη παρουσίαση της πρότασης τη στήριζε, επειδή τη θεωρούσε ισορροπημένη και γι' αυτό καλούσε την Επιτροπή και όλα τα κράτη - μέλη να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να συντομεύσουν τις διαπραγματεύσεις για να υπερψηφιστεί όσο το δυνατόν συντομότερα.

Αυτή τη θέση η κυβέρνηση την έκανε γνωστή με σχετικό κείμενο που έστειλε στα κόμματα και στα ΜΜΕ και παρουσίασε ο υπουργός Γεωργίας στη Γενική Συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ, τον Ιούνιο του 2002.

Τώρα, μετά τη δημοσιοποίηση της πρότασης, που βλέπει την αγανάκτηση των μικρομεσαίων αγροτών και των φορέων της, κάνει την ανάγκη φιλοτιμία και εκτιμάει την πρόταση ως μη ικανοποιητική, επειδή διαφωνεί με κάποια αριθμητικά στοιχεία και όχι με την ουσία της. Γι' αυτό υπόσχεται ότι μέσα από συμμαχίες με άλλες κοινοτικές κυβερνήσεις, κύρια των νότιων χωρών, θα βελτιώσει τα ποσοτικά στοιχεία της πρότασης και μετά από τα φτιασιδώματα αυτά θα την υπερψηφίσει.

Η ΝΔ, χωρίς να διαφωνεί με την ουσία της πρότασης της Επιτροπής, τη χαρακτηρίζει αρνητική. Κάνει κριτική στην κυβέρνηση, γιατί δεν αντιλήφθηκε έγκαιρα τον αρνητικό χαρακτήρα της και γιατί δεν έκανε τις απαραίτητες κυβερνητικές συμμαχίες, στη φάση της διαμόρφωσης της πρότασης. Ταυτόχρονα προτείνει να αλλάξουν κάποια αριθμητικά στοιχεία, επειδή πιστεύει ότι με αυτές τις επιμέρους αλλαγές η πρόταση μπορεί να αλλάξει χαρακτήρα και να γίνει θετική. Προτείνει, για παράδειγμα, η περικοπή των ενισχύσεων να μη γίνεται στα αγροτικά νοικοκυριά που παίρνουν πάνω από 5.000 Ευρώ, αλλά πάνω από 10.000 Ευρώ.

Με τις προτάσεις της η ΝΔ δεν αλλάζει τον αντιαγροτικό χαρακτήρα της πρότασης και επιπλέον θεωρεί οικονομικά εύρωστους τους καπνοπαραγωγούς που έχουν ποσόστωση μεγαλύτερη των 3.500 κιλών καπνού Βιρτζίνια, τους βαμβακοπαραγωγούς που έχουν παραγωγή μεγαλύτερη των 25.000 κιλών, τους σιτοπαραγωγούς που καλλιεργούν πάνω από 200 στρέμματα σκληρό σιτάρι κ.ο.κ., γι' αυτό αποδέχεται να περικοπούν οι επιδοτήσεις τους.

Ο ΣΥΝ, με ανακοίνωση του, διαφωνεί με την πρόταση της επιτροπής, αλλά ταυτόχρονα καλλιεργεί την αυταπάτη στους αγρότες ότι μπορεί να υπάρχει καλή ΚΑΠ. Γι' αυτό τους καλεί να απορρίψουν αυτή την πρόταση και να διεκδικήσουν μια καλύτερη, μέσα όμως στα πλαίσια της λογικής της ΚΑΠ. Εξυπακούεται ότι ορισμένα στελέχη του ΣΥΝ, που αλληθωρίζουν προς το ΠΑΣΟΚ, θεωρούν θετική την πρόταση και με τη θέση τους αυτή εκφράζουν επίσημα αυτό που πιστεύει, αλλά για δημαγωγικούς λόγους δεν το εξωτερικεύει, το ΠΑΣΟΚ.

Ολες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας που θεωρούν μονόδρομο την ΚΑΠ, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, συμφωνούν με τις δικαιολογίες της επιτροπής, ότι η πρότασή της, που επιβάλλει την περικοπή των ενισχύσεων και την αποσύνδεσή τους από την αγροτική παραγωγή, γίνεται για περιβαλλοντικούς λόγους, για να βελτιωθεί η ποιότητα και για να καλυφθεί το κόστος της διεύρυνσης. Δηλαδή για να καλυφθούν με επιδοτήσεις και οι αγρότες των χωρών που θα ενταχθούν στην ΕΕ.

Η δικαιολογία αυτή, που εξ αντικειμένου δημιουργεί αντιθέσεις ανάμεσα στους αγρότες που είναι στην ΕΕ και αυτών που θα ενταχθούν σ' αυτή, είναι αβάσιμη. Αυτό αποδείχνεται από το γεγονός ότι η Επιτροπή προτείνει να μη δίνονται ολόκληρες οι ενισχύσεις στους αγρότες των χωρών που θα ενταχθούν στην ΕΕ από τον πρώτο χρόνο. Αλλά τον πρώτο χρόνο να δίνεται το 25% και σταδιακά να ολοκληρώνεται το 2013, τότε δηλαδή που οι ενισχύσεις θα έχουν εξανεμιστεί ή και καταργηθεί.

Μάλιστα το 25% θα υπολογίζεται στη μέση αγροτική παραγωγή αυτών των χωρών της τελευταίας πενταετίας, που είναι πολύ μικρή, επειδή την περίοδο αυτή υπήρχε αποδιάρθρωση και της αγροτικής παραγωγής, εξαιτίας των ανατροπών που έγιναν στις χώρες αυτές στη δεκαετία του 1990.

Και ενώ οι αγρότες αυτών των χωρών θα παίρνουν πολύ μικρό ποσοστό, που θα υπολογίζεται σε πολύ μικρές ποσότητες, οι χώρες τους θα πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους στα κοινοτικά ταμεία. Ταυτόχρονα οι χώρες αυτές θα πληρώνουν τεράστια ποσά μέσα από τα ελλείμματά τους στα αγροτικά εμπορικά ισοζύγια, μια και η αγροτική τους παραγωγή δε θα μπορεί να αναπτυχθεί, εξαιτίας των πολύ χαμηλών ποσοστώσεων και τις ανάγκες τους σε τρόφιμα θα τις καλύπτουν με εισαγωγές από την ΕΕ.

Οι ετεροβαρείς ρυθμίσεις που προτείνονται για τους αγρότες των χωρών που θα ενταχθούν στην ΕΕ, αποκαλύπτουν ότι οι περικοπές των αγροτικών ενισχύσεων δε γίνονται για να καλυφθούν οι αγρότες αυτών των χωρών. Αλλά για να διατεθούν αυτά τα κονδύλια στις νέες κοινές κοινοτικές πολιτικές που αποφασίστηκαν με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992 και μπήκαν σε εφαρμογή στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Τέτοιες πολιτικές είναι η Οικονομική και Νομισματική, η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Αμυνας κ.ά. Η συγκρότηση, ο εξοπλισμός και η λειτουργία του Ευρωστρατού, της Ευρωαστυνομίας και άλλων κοινοτικών μηχανισμών, κυρίως κατασταλτικών, απαιτούν τεράστια κονδύλια, τα οποία μεταφέρονται από την ΚΑΠ, μια και οι ισχυρές χώρες του βορρά δε δέχτηκαν να αυξήσουν τη συνεισφορά τους στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος και όχι το υποκριτικό ενδιαφέρον του Διευθυντηρίου της ΕΕ για τους αγρότες των χωρών που θα ενταχθούν στην ΕΕ.

Το «ενδιαφέρον» αυτό είναι στάχτη στα μάτια όλων των αγροτών και συνειδητά χρησιμοποιείται από την ΕΕ για να αποπροσανατολίσει, να διαιρέσει και να αντιπαραθέσει τους μικρομεσαίους αγρότες των χωρών της ΕΕ με τους μικρομεσαίους αγρότες των χωρών που θα ενταχθούν στην ΕΕ.

Και οι προτάσεις της Επιτροπής δείχνουν τον αντιαγροτικό χαρακτήρα της ΚΑΠ, αλλά και τη διασπαστική ταχτική της ΕΕ. Δείχνουν επίσης την αναγκαιότητα σύγκρουσης όλων των μικρομεσαίων αγροτών, όχι μόνο με αυτές τις προτάσεις, αλλά με ολόκληρη την ΚΑΠ και την πολιτική της ΕΕ.

Ομως, μαζί με αυτή τη σύγκρουση οι μικρομεσαίοι αγρότες θα πρέπει να συμβάλουν στη δημιουργία των πολιτικών προϋποθέσεων για να δημιουργηθεί το λαϊκό μέτωπο, με στόχο τη λαϊκή εξουσία, η οποία στα πλαίσια μιας γενικότερης λαϊκής οικονομίας θα αναπτύξει την αγροτική οικονομία σε όφελος του λαού και των συνεταιρισμένων αγροτών.

Η μαζική υπερψήφιση των συνδυασμών, που στηρίζονται από το ΚΚΕ και αντιστέκονται στις αντιαγροτικές πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ, στις επικείμενες Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές αποτελεί σημαντικό βήμα χειραφέτησης των μικρομεσαίων αγροτών από τις πολιτικές και τα κόμματα που τους ξεκληρίζουν.


Γ. ΣΦΥΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ