Πέμπτη 1 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
«Εργατοθυσίες» στο βωμό του κέρδους

Ραγδαία αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στη Θεσσαλία. Επτά νεκροί και πολλοί σακατεμένοι εργάτες από τις αρχές του 2002 μέχρι σήμερα

Επτά νεκρούς και πολλούς σακατεμένους εργάτες θρηνεί η εργατική τάξη της Θεσσαλίας από τις αρχές έτους μέχρι σήμερα, εξαιτίας της εργοδοτικής ασυδοσίας. Ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων και στους τέσσερις νομούς της περιοχής αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, καθώς οι εργάτες δουλεύουν απροστάτευτοι και οι εργοδότες, έχοντας τις ευλογίες της κυβέρνησης, μετρούν τα συνεχώς αυξανόμενα κέρδη τους μέσα στο αίμα των ατιμώρητων εγκλημάτων τους.

Οι περισσότεροι χώροι δουλιάς έχουν μετατραπεί σε γκέτο. Οι εργοδότες, εκμεταλλευόμενοι τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας στην περιοχή, εκβιάζουν και απειλούν τους εργάτες με απόλυση για να τους αναγκάσουν ν' αποδεχτούν την υποβάθμιση των μέτρων ασφάλειας, διακινδυνεύοντας τη σωματική τους ακεραιότητα και την ίδια τη ζωή τους. Οι συνθήκες εργασίας είναι εξοντωτικές, καθώς η εντατικοποίηση, η καταπίεση, η τρομοκρατία, οι υποχρεωτικές υπερωρίες και η υποχρεωτική εργασία τα Σαββατοκύριακα συνθέτουν την εικόνα εργασιακού μεσαίωνα.

Δύο από τα εργατικά ατυχήματα, που σημειώθηκαν στην περιοχή και στα οποία βρήκαν το θάνατο δύο εργάτες, παρουσιάστηκαν ως «αιφνίδιοι θάνατοι από παθολογικά αίτια». Στην πραγματικότητα, όμως, η καρδιά των εργατών δεν άντεξε άλλο την τρομοκρατία και την πίεση των εργοδοτών, που δε διστάζουν να «πατούν επί πτωμάτων» για να πλουτίσουν.

Ενα ακόμα θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, με θύμα έναν 24χρονο εργάτη εμφανίστηκε ως τροχαίο.

Οσον αφορά στις Επιθεωρήσεις Εργασίας είναι λειψές έως και ανύπαρκτες, λόγω έλλειψης προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής, ενώ σε πολλούς εργασιακούς χώρους, κάτω από τις απειλές και τους εκβιασμούς των εργοδοτών, δε συγκροτούνται από τους εργαζόμενους Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας.

Η ελπίδα για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των εργατικών ατυχημάτων βρίσκεται μόνο στην ανάπτυξη μαζικών, ταξικών αγώνων της εργατικής τάξης.

Τα εγκλήματα

Πολλά τα εργοδοτικά εγκλήματα, λοιπόν, και στη Θεσσαλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσπάθειά μας να επιβεβαιώσουμε κάποιες πληροφορίες ή να πάρουμε κάποια συμπληρωματικά στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τα εργατικά ατυχήματα έγινε με πολύ κόπο και δυσκολίες.

Ο «Ρ» παραθέτει τη, βαμμένη με αίμα, λίστα των εργατικών ατυχημάτων που σημειώθηκαν στη Θεσσαλία από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα:

  • Στις 10 Γενάρη, ο 56χρονος Φώτιος Καραφλός, εργάτης στο εργοστάσιο «Κυλινδρόμυλος Λούλη», στο Βόλο, βρήκε τραγικό θάνατο όταν έπεσε μέσα στο σιλό με το σιτάρι, που πήγε να το καθαρίσει.
  • Στις 23 Γενάρη, ο 44τετράχρονος Γιάννης Κρητικός, εργάτης στην επιχείρηση «Χαλυβουργία Θεσσαλίας» του Μάνεση, τραυματίστηκε σοβαρά όταν ένα «δόντι» του κλιβάνου, που ήταν χαλασμένος, έπεσε και τον καταπλάκωσε.
  • Στις 20 Φλεβάρη, ο 30χρονος εργάτης, Χομ Ραζ, ινδικής υπηκοότητας, που εργαζόταν σε κτηνοτροφική μονάδα στο Μεγάλο Ευύδριο Φαρσάλων, έχασε τη ζωή του, όταν έπεσε πάνω του ένα μεγάλο τείχος αποθήκης και τον καταπλάκωσε μαζί με μεγάλες ποσότητες καλαμποκιού.
  • Στις 14 Μάρτη, ο 50χρονος Ηλίας Ζυγούρης, εργάτης στο εργοστάσιο επεξεργασίας τομάτας «ΛΑΔΑΣ Α.Ε.», που βρίσκεται στο 3ο χιλιόμετρο Φαρσάλων - Μικροθηβών, άφησε την τελευταία του πνοή όταν έπεσε από την οροφή κλαρκ, όπου εκτελούσε εργασίες συντήρησης της οροφής.
  • Στις 11 Ιούνη, ο Γεώργιος Μπαλλής, μεταλλεργάτης στο εργοστάσιο «Στυλ», έχασε τα τέσσερα δάχτυλά του στην πρέσα.
  • Στις 14 Ιούνη, ο 24χρονος Δημήτρης Μακαριάδης, πήγαινε τα ξημερώματα να πιάσει δουλιά στο εργοστάσιο γάλακτος «Ολυμπος» περίπου στις 4 το πρωί. Ξεψύχησε στην άσφαλτο με φρικτό τρόπο, όταν το αυτοκίνητό του συγκρούστηκε με άλλο, άρπαξε φωτιά και αποτεφρώθηκε.
  • Στις 17 Ιούνη, ο οικοδόμος Κώστας Οικονόμου, 59 ετών, εργάτης στην εργολαβική εταιρία «Κ. Μπαλάφας Α.Ε.» έχασε τη ζωή του όταν στο εργοτάξιο της «ΓΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ» (πρώην ΕΛΒΙΚ) στα Μεγάλα Καλύβια - η εν λόγω εργολαβική εταιρία ανέλαβε την κατασκευή της χοιροτροφικής μονάδας της επιχείρησης - την ώρα που εκτελούσε εργασίες καθαρισμού σε νεοανεγειρόμενο τμήμα της μονάδας, γλίστρησε και καρφώθηκε η θωρακική του χώρα σε σιδερόβεργες. Η εταιρία δεν είχε ούτε, καν, άδεια λειτουργίας του εργοταξίου.
  • Στις 25 Ιούνη, ένας 45χρονος εργάτης, ο Κωνσταντίνος Σταύρου, στο εργοστάσιο επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων «ΝΤΕΛΜΟΝΤΕ», ιταλικών συμφερόντων, στη Χάλκη Λάρισας, βρήκε φριχτό θάνατο - άλλοι δύο, ο Θωμάς Νάκος, 62 ετών και Ηλίας Καλέσης, 53 ετών, τραυματίστηκαν σοβαρά - όταν κατόπιν εντολής της εργοδοσίας κατέβηκαν να καθαρίσουν τον πυθμένα της υπόγειας δεξαμενής αποβλήτων, ύψους 3,5 μέτρων χωρίς μάσκες οξυγόνου και χωρίς κανένα άλλο μέτρο ασφαλείας.
  • Στις 4 Ιούλη, ο 44χρονος οικοδόμος Ηλίας Λιάγκας, τραυματίστηκε σοβαρά όταν έπεσε από ύψος πέντε μέτρων στο εργοτάξιο του ΝΑΤΟ, στο Κουτσόχερο Λάρισας. Δεν υπήρχε σκάλα, ούτε άλλο μέτρο προστασίας της ζωής των εργαζομένων. Οι συνθήκες εργασίας ήταν εξοντωτικές.
  • Στις 25 Ιούλη, λίγες μέρες από τον τραυματισμό του Ηλ. Λιάγκα, ο 49χρονος οικοδόμος Δημήτρης Τζέλος, που εργαζόταν στο εργοτάξιο του ΝΑΤΟ, στο Κουτσόχερο, άφησε την τελευταία του πνοή από ανακοπή καρδιάς.
  • Στις 25 Ιούλη, ο Κώστας Δεληγιάννης, οικοδόμος, τραυματίστηκε από πτώση στο Μουζάκι Καρδίτσας.
  • Στις 26 Ιούλη ο 40χρονος Γιώργος Αλεξανδρίδης, εργάτης στην κεντρική αποθήκη των σούπερ μάρκετ «Γαλαξίας», πέθανε από ανακοπή καρδιάς την ώρα που φόρτωνε και ξεφόρτωνε τόνους με προϊόντα των σούπερ - μάρκετ. Ο 40χρονος εργάτης, παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού, για να ζήσει την οικογένειά του το βράδυ δούλευε και ως σερβιτόρος, αφού οι 150 χιλιάδες δραχμές, περίπου, που έπαιρνε ως μισθό για τη σκληρή και εντατική δουλιά που έκανε, ήταν ψίχουλα.

Επίσης, πληροφορίες, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αναφέρουν πως το τελευταίο διάστημα ένας οικοδόμος από το Βόλο έχασε το χέρι του.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ) καταγγέλλει ότι «η εντατικοποίηση της εργασίας, που θ' αποφέρει μεγαλύτερο κέρδος και η μέχρι παντελώς έλλειψη μέτρων ασφαλείας ευθύνονται για τα τόσα περιστατικά εργατικών ατυχημάτων». Και συνεχίζει: «Το κέρδος μπαίνει για μια ακόμα φορά πάνω από τη ζωή των εργαζομένων. Η εργοδοτική ασυδοσία, που ενθαρρύνεται από την πολιτική που εφαρμόζεται, σήμερα αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή, προκειμένου ν' αυξήσει τα κέρδη της, χωρίς να λογοδοτεί πουθενά για τα καθημερινά εγκλήματα που διαπράττονται στους χώρους δουλιάς».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του το ΕΚΛ απαιτεί να σταματήσει η εργοδοτική ασυδοσία που εγκληματεί σε βάρος της ανθρώπινης ζωής και αξίας και ζητά την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας για την προστασία της ζωής των εργαζομένων σε όλους τους χώρους δουλιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ