Τετάρτη 14 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οι ριζοσπαστικές λαϊκές δυνάμεις να υψώσουν ανάστημα στην καταστολή και στον πόλεμο
  • Οι ριζοσπαστικές λαϊκές δυνάμεις να προετοιμαστούν για να υψώσουν ανάστημα στη μεγαλύτερη επιθετικότητα, βία, καταστολή και πόλεμο
  • Ρωτάμε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ: Μήπως ήρθε η ώρα να ερευνηθεί η περίπτωση της «Κόκκινης Προβιάς» στην Ελλάδα;

Στην Κεφαλονιά βρέθηκε την περασμένη Δευτέρα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, όπου και μίλησε σε μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του Αργοστολίου. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε σ' όλα τα προβλήματα της διεθνούς και της εσωτερικής επικαιρότητας, επισημαίνοντας, ανάμεσα στ' άλλα, και τα παρακάτω:

«Υπάρχουν σήμερα όλες οι ενδείξεις, αν όχι και αποδείξεις, ότι θα σκληρύνουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς. Τι εννοούμε;

1. Θα χειροτερέψει, ίσως απότομα, η οικονομική κατάσταση για τα λαϊκά στρώματα, ενώ η ελληνική οικονομία θα προσκρούσει πιο έντονα στις αντιφάσεις και αντιθέσεις της. Εμφανίζεται την περίοδο αυτή, όπως άλλωστε και διεθνώς, πιο έντονα η τάση πτώσης του μέσου ποσοστού κέρδους αν και βεβαίως η μάζα των κερδών αυξάνει προκλητικά. Τι θα γίνει; Πάλι το "μάρμαρο" θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι και όχι η πλουτοκρατία.

Η κυβέρνηση, κάτω από την πίεση των προβλημάτων, της λαϊκής δυσαρέσκειας, αλλά και εξαιτίας της ασύστολης δημαγωγίας της ΝΔ, αναζητεί τρόπους να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις. Ομως δεν υπάρχει φάρμακο, και η κερδοφορία να συνεχίζεται και ο λαός να ζει καλά.

2. Οι αντιθέσεις, οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις γίνονται πιο έντονοι και πιο επικίνδυνοι, όπως δείχνει η πορεία διεύρυνσης της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά και η γενικότερη διαπάλη για τον έλεγχο των αγορών.

3. Στην ΕΕ ήδη υπάρχει η ανησυχία για τις επιπτώσεις από την παρατεινόμενη ύφεση της οικονομίας των ΗΠΑ.

4. Η διαφαινόμενη επίθεση κατά του Ιράκ θα πυροδοτήσει νέες δυσμενείς εξελίξεις.

Με την ευκαιρία ρωτάμε την κυβέρνηση:

-- Θα διαθέσει τη βάση της Σούδας ελεύθερα για έναν νέο γύρο πολέμου;

-- Θα εγκαταλείψει για μια ακόμη φορά τον ιρακινό λαό, όπως έκανε και κάνει και με τον παλαιστινιακό;

Εμείς γνωρίζουμε την απάντηση, ας ανοίξει τα χαρτιά της μπροστά στο λαό. Χρόνια τώρα μαζί με τη ΝΔ κοροϊδεύουν ότι οι βάσεις δε χρησιμοποιούνται εναντίον των γειτονικών λαών».

Το κύριο πολιτικό καθήκον

«Οι ριζοσπαστικές λαϊκές δυνάμεις να προετοιμαστούν για να υψώσουν ανάστημα στη μεγαλύτερη επιθετικότητα, βία, καταστολή και πόλεμο.

Για έναν ακόμα λόγο. Η χώρα βρίσκεται στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, της επιθετικότητάς τους, όπως και οι γειτονικές, παρά το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις, με τη θέλησή τους, έχουν προσφέρει "γην και ύδωρ". Η Ελλάδα συγκεντρώνει τα πυρά των ΗΠΑ, γιατί ο λαός της δεν έχει παραδοθεί στην ιμπεριαλιστική προπαγάνδα, γιατί αντιστέκεται, έχει δείξει μεγαλύτερη αντοχή στην πλύση εγκεφάλου των παλαιών και νέων αμερικανόφιλων. Ο ελληνικός λαός, σ' ένα σημαντικό μέρος του, προβληματίζεται αν πρόκειται για επιχείρηση στημένου παιχνιδιού ή επιχείρηση πλήρους εξάρθρωσης της "17Ν".

Ορισμένοι λένε πως απογοητεύτηκαν από τα πρόσωπα που συνελήφθησαν και τη στάση που κράτησαν. Εμείς πάντως ούτε έκπληξη, ούτε απογοήτευση νιώσαμε. Οι ριζοσπαστικές λαϊκές δυνάμεις μπορούν να ξεχωρίσουν την παλικαριά, αλλά και τη συναίσθηση της ευθύνης που νιώθουν αυτοί που θέλουν ν' αλλάξουν τα πράγματα της κοινωνίας, από αυτούς που θέλουν να την υπηρετήσουν στο σκοτάδι θολώνοντας τα νερά, προσφέροντας εαυτόν σε διάφορα σχέδια και σκοπιμότητες.

Τέλειωσαν προ πολλού στην Ευρώπη τα μαζικά ρομαντικά κινήματα μιας προηγούμενης εποχής που είχαν λάβαρο την ατομική τρομοκρατία, γιατί δεν έβλεπαν ή δεν πίστευαν στη δύναμη της ταξικής πάλης, στη δύναμη της πλειοψηφίας των λαϊκών μαζών.

Σήμερα τέτοιες ομάδες ή πρόσωπα χρησιμοποιούνται, χειραγωγούνται εναντίον του λαού, της ταξικής πάλης.

Η κυβέρνηση με καθοδηγητή τον Αμερικανό πρεσβευτή, κ. Μίλερ (που τώρα πια στις καθημερινές συνεντεύξεις του μιλά σε πρώτο πληθυντικό), στρέφει τάχα τις έρευνές της παντού, στις μητρικές και θυγατρικές εταιρίες προκειμένου να κλείσει η υπόθεση. Μπορεί να είναι και έτσι. Αναρωτιόμαστε όμως εμείς, τι θα μπει στη θέση τους;

Γιατί είναι φανερό πως η τρομοκρατία χρειάζεται για να δικαιολογούνται οι μηχανισμοί βίας κατά του κινήματος.

Με την ευκαιρία ρωτάμε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ:

Μήπως ήρθε ο καιρός να ερευνηθεί η περίπτωση της "Κόκκινης Προβιάς" στην Ελλάδα;

Με τη μαύρη επέτειο της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, μήπως ήρθε η ώρα να διεκδικήσει ο ελληνικός λαός ενημέρωση για τους παραστρατιωτικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς που ο οργανισμός αυτός δημιούργησε, στήριξε και στηρίζει;

Οσο για τους κομμουνιστές και κομμουνίστριες, είναι φανερό πως πρέπει να εντείνουμε τον αγώνα και τη συσπείρωση κατά κάθε μορφής τρομοκρατίας που δίνει δυνάμεις στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων.

Η δική "μας" δημοκρατία έχει πολύ διαφορετικό περιεχόμενο από τη δημοκρατία του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΕΒ, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, με τη δημοκρατία που υπηρετεί το κεφάλαιο και τη μόνιμη ακόρεστη δίψα του για υπερκέρδη. Πραγματική πλήρης δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει όσο κυριαρχεί η ταξική εκμετάλλευση, η ιμπεριαλιστική εθνική καταπίεση, η ιμπεριαλιστική κατοχή και ο πόλεμος.

Ο αγώνας για τη δημοκρατία είναι ευρύτερος και ουσιαστικότερος, αφορά σε όλα τα επίπεδα, στην οικονομία, στα κοινωνικά δικαιώματα, στις λαϊκές ελευθερίες, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στα πάντα.

Δημοκρατία σημαίνει λαϊκή οργάνωση και παρέμβαση, αγώνας για ριζική αλλαγή και ανατροπή ως το επίπεδο της πολιτικής εξουσίας με τη νίκη των λαϊκών δυνάμεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ