Τετάρτη 14 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ-ΙΡΑΚ
Οξύνονται οι αντιθέσεις

Στρατιωτικές ασκήσεις στο Ιράκ

Associated Press

Στρατιωτικές ασκήσεις στο Ιράκ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ενόσω ο λεκτικός πόλεμος μεταξύ Βαγδάτης και «συμμάχων» αναφορικά με τους επιθεωρητές όπλων συνεχίζεται, ο άλλος πυρετός, ο πολεμικός πυρετός δείχνει να ανεβαίνει τόσο που χρειάστηκαν και θα συνεχίσουν να χρειάζονται διάφορες κινήσεις, κυρίως παρασκηνιακές, ώστε να κατευναστούν τα πνεύματα που έχουν οξυνθεί πέραν του δέοντος κάποιες φορές.

Οσον αφορά στο πολυσυζητημένο θέμα των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, η ιρακινή κυβέρνηση διά στόματος του υπουργού Πληροφόρησης, Σαΐντ αλ Σαχάφ, διαμήνυσαν προς πάσαν κατεύθυνση ότι οι επιθεωρητές ολοκλήρωσαν το έργο τους προ τεσσάρων ετών χαρακτηρίζοντας συνάμα, για μία ακόμη φορά, ψευδείς τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ περί κατοχής και ανάπτυξης από το Ιράκ όπλων μαζικής καταστροφής. Η δήλωση παρέμεινε να αιωρείται και ασχολίαστη από τον ΟΗΕ, ο οποίος μόνο υπογράμμισε, διά στόματος του εκπροσώπου του, πως αναμένει ακόμη την επίσημη απάντηση της Βαγδάτης στην επιστολή του Κόφι Ανάν για επιστροφή των επιθεωρητών στο ιρακινό έδαφος.

Εκτός αυτών ο Σαΐντ αλ Σαχάφ κατά τη διάρκεια της συνέντευξη που παραχώρησε στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο al - Jazeera, υπογράμμισε, επίσης, ότι η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε «σύγχυση» και χρησιμοποιεί το ζήτημα των επιθεωρήσεων, με στόχο να επιδεινώσει την κρίση στις σχέσεις του Ιράκ με τη Δύση.

Ο Ιρακινός αξιωματούχος διευκρίνισε, τέλος, πως η πρόσκληση περί έναρξης διαλόγου με τα Ηνωμένα Εθνη δε σήμαινε επιστροφή των επιθεωρητών στη Βαγδάτη. Επανέλαβε πως η χώρα του δε διαθέτει χημικά, βιολογικά ή πυρηνικά όπλα, τονίζοντας πως αυτό μπορεί να αποδειχτεί.

Η απάντηση των ΗΠΑ ήρθε λακωνική και στο γνωστό αλαζονικό ύφος. «Δεν υπάρχει τίποτε ιδιαίτερα καινούριο σε αυτές τις δηλώσεις. Το έχουμε πει επανειλημμένα ότι το Ιράκ συνεχίζει να αρνείται να δώσει μια καθαρή απάντηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στην ειδική επιτροπή που είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο του ιρακινού οπλοστασίου», δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Φίλιπ Ρίκερ.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τις ΗΠΑ, και η Βρετανία αξιώνει την ελεύθερη πρόσβαση στο Ιράκ των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών. Η στάση αυτή που κρατά επισήμως η βρετανική κυβέρνηση, πάντως, της έχει προκαλέσει πλείστα προβλήματα καθώς η κατακραυγή για μία ενεργό ανάμειξη της Βρετανίας σε αυτόν τον επικείμενο πόλεμο, που κανείς φυσικά δε γνωρίζει πότε και πώς θα γίνει και εναντίον ποιων χωρών. Το αντιπολεμικό κίνημα στη Βρετανία έχει κάνει πολύ αισθητή την παρουσία καθώς, μεσούντος του θέρους, διοργανώνει συνεχώς διάφορες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου εναντίον του Ιράκ. Εξάλλου, τα δύο τρίτα των Βρετανών εναντιώνονται και μάλιστα με κατηγορηματικό τρόπο σε αυτόν τον πόλεμο.

Διογκώνονται οι αντιδράσεις

Ομως, τα προβλήματα για τη βρετανική κυβέρνηση δε σταματούν εδώ. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Times, η κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ, όσο διατηρεί αυτή τη στάση αναμένεται να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη γελοιοποίηση εντός των κόλπων του κόμματός της, καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών και των στελεχών του Εργατικού Κόμματος και κυρίως τα Συνδικάτα ετοιμάζονται να κατεβάσουν από κοινού πρόταση που θα υπερψηφιστεί από το ετήσιο Συνέδριο κατά της οιασδήποτε ανάμειξης ή στήριξης της Βρετανίας στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Εσωτερικά προβλήματα δεν αντιμετωπίζει όμως μόνο η βρετανική κυβέρνηση αλλά και η ίδια η αμερικανική. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Chicago Sun Times, υπήρξε για πρώτη φορά πολύωρη συνάντηση μεταξύ του υπουργού και υφυπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ και Ρίτσαρντ Αρμιτέιτζ και του Αμερικανού Προέδρου, όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες εξέθεσαν τους κινδύνους μιας στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ιράκ. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η διαρραγή της «αντιτρομοκρατικής συμμαχίας», εξαιτίας της σφοδρής αντίθεσης παραδοσιακών συμμάχων όπως της Γερμανίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας.

Σε αυτό ακριβώς το μήκος κύματος και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Χένρι Κίσινγκερ σε δηλώσεις του στους βρετανικούς Times, τόνισε ότι όχι μόνο υφίσταται αυτός ο κίνδυνος αλλά είναι και μεγαλύτερος... η ενδεχόμενη διεθνής απομόνωση των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ