Τετάρτη 14 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
Νέος γύρος απολύσεων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Η λαιμητόμος των απολύσεων συνεχίζει να πέφτει με καταιγιστικούς ρυθμούς στις ΗΠΑ ενώ η οικονομία αναμένεται να εισέλθει σε «διπλή ύφεση» και ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε άλλη μία κίνηση ώστε να δώσει μία ακόμη «ανάσα», που μάλλον θεωρείται λίγη διά τον «ασθενή»...

Κατ' αρχήν, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία του κόσμου, American Airlines(ΑΑ), ανακοίνωσε χθες ότι θα προχωρήσει στην περικοπή 7.000 θέσεων εργασίας έως το 2003 και θα μειώσει τη χωρητικότητα των αεροσκαφών της κατά 9%, σε μία προσπάθεια να επιστρέψει στην κερδοφορία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα παραπάνω μέτρα εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στην εξοικονόμηση δαπανών ύψους 1,1 δισ. δολαρίων σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, αφού τόσο η ΑΑ όσο και οι άλλες μεγάλες αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες αντιμετωπίζουν τη χειρότερη κρίση από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σημειώνεται πάντως, ότι η ανακοίνωση της American Airlines έρχεται δύο μέρες μετά την ανακοίνωση ότι η έβδομη μεγαλύτερη αμερικανική αεροπορική εταιρία US Airways υπέβαλε αίτηση προστασίας έναντι των πιστωτών της, ευρισκόμενη ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους, προσπαθώντας να αποδείξει ότι παραμένει πειθαρχημένος στα οικονομικά του σχέδια, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο οικονομικό φόρουμ που διοργανώνεται στο Πανεπιστήμιο Μπέιλορ, στο Γουέικο του Τέξας, ότι απαλείφει τα 5,1 δισ. δολάρια που προορίζονται από το Κογκρέσο για το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους, την ενίσχυση της ασφάλειας στα αεροδρόμια και τη χρηματοδότηση άλλων προγραμμάτων. Η κίνηση αυτή του προέδρου εκτιμάται ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας να εμπνεύσει εμπιστοσύνη για την οικονομική διαχείριση της κυβέρνησής του, σε μία περίοδο που η χρηματιστηριακή αγορά κλυδωνίζεται και ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός έχει διογκωθεί.

Επίσης, θεωρείται και ως μία απάντηση προς τους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου που σε όλους τους τόνους διατείνονται ότι ο Μπους διακυβεύει με τις καταργήσεις αυτές την εσωτερική ασφάλεια στις ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μάλιστα σε μία περίοδο που ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας απαιτεί συγκέντρωση και κεφάλαια. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης αντιτείνουν πως οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες διαθέτουν ήδη ικανά κεφάλαια για να ενισχύσουν την άμυνα της χώρας και πως τα 5,1 δισ. δολάρια θα διατεθούν για να χρηματοδοτήσουν πολλά προγράμματα που δε χαρακτηρίζονται ως επείγοντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ