Κυριακή 25 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προτάσεις σωτήριες για τα λαϊκά στρώματα

Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» διεκδικεί κατ' αρχήν κάλυψη των δαπανών της ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό με ένα κεντρικό φορολογικό σύστημα προσαρμοσμένο στη φοροδοτική ικανότητα των φορολογουμένων. Μόνον έτσι θα πάψουν οι Δήμοι να είναι όργανα αναδιανομής του εισοδήματος υπέρ των οικονομικά ισχυρότερων, σημειώνει.

Στις σημερινές συνθήκες διατυπώνει για άμεση εφαρμογή ή διεκδίκηση τις ακόλουθες προτάσεις:

  • Διπλασιασμό του εξευτελιστικού ποσοστού 2,5% που παίρνει η ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό και άμεση επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων της ΤΑ.
  • Δάνεια άτοκα για να μη δανείζεται η ΤΑ και ο Δήμος τα δικά του χρήματα (τα παρακρατημένα) με τόκο ή έστω δάνεια χαμηλότοκα και όχι με όρους «αγοράς».
  • Πάγωμα ή και μείωση των τελών. Είσπραξη των χρεών των μεγαλοοφειλετών. Δωρεάν υπηρεσίες σε τομείς όπου δεν μπορεί να υπάρχει ανταποδοτικότητα (Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, Αλληλεγγύη). Κατανομή των ανταποδοτικών τελών με κριτήρια κοινωνικά, περιβαλλοντικά. Κατάργηση του τέλους 2%.
  • Κατάργηση του ΤΑΠ και εφαρμογή του ΦΑΠ. Επιστροφή της ανταλλάξιμης περιουσίας των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής, για να γίνουν έργα και παρεμβάσεις στις προσφυγικές περιοχές.
  • Σύνταξη οργανογράμματος και αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δήμου, για να μηδενιστούν ή να ελαχιστοποιηθούν οι αναθέσεις έργων σε ιδιώτες. Κατάργηση των αναθέσεων με «αυτοχρηματοδότηση». Κατασκευή έργων ουσίας και όχι πολυτελών και δαπανηρών έργων βιτρίνας.
  • Αποδοχή αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση μόνο με την προϋπόθεση ότι εναρμονίζονται με το ρόλο και το περιεχόμενο της ΤΑ και εφόσον διασφαλιστεί από το κράτος η συνεχής και απρόσκοπτη χρηματοδότηση και η απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή, για την εκτέλεση των υπό μεταβιβαζόμενων αρμοδιοτήτων.
  • Κατάργηση όσων Δημοτικών Επιχειρήσεων υποκαθιστούν το Δημοτικό Συμβούλιο στο ρόλο του και διαχειρίζονται κοινωνικές υπηρεσίες με βάση το κέρδος ή είναι άχρηστες.
  • Διεκδίκηση και διαχείριση των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τον Δήμο για την εξυπηρέτηση αναγκών και προβλημάτων του λαού χωρίς ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και ανατροπή εργασιακών σχέσεων εργαζομένων.

«Η θέση μας για τα οικονομικά του Δήμου είναι ενταγμένη στη γενικότερη αντίληψή μας: Ενάντια στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών, για να γίνει κυρίαρχο το συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων και όχι το ιδιωτικό κέρδος, για να είναι διαφανής και φερέγγυα η διαχείριση», καταλήγει ο Σπ. Χαλβατζής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ