Κυριακή 25 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
«Ο βρώμικος πόλεμος» και οι ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Κάθε φορά που έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποχαρακτηρίζονται και δίδονται στη δημοσιότητα, οι αναλυτές το ανάγουν σε μείζον ζήτημα, ο υπόλοιπος πλανήτης όμως απλώς παρακολουθεί και νιώθει ανακούφιση ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν «ήταν τρελός ή είχε εμμονές βλέποντας πάντα πίσω από κάποια χούντα ή πόλεμο αμερικανικό δάκτυλο». Ο λόγος αυτή τη φορά για την Αργεντινή και το «το βρώμικο πόλεμο», όπως χαρακτηρίστηκε η πιο δόλια έκφανση χούντας στη Λατινική Αμερική...

Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώριζαν για το βρώμικο πόλεμο της χούντας στην Αργεντινή, αλλά προτιμούσαν να μην πιέζουν το τότε στρατιωτικό καθεστώς. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα 4.777 εγγράφων, από το 1975 έως το 1984, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά τον αποχαρακτηρισμό τους την Τετάρτη.

Οι επικεφαλής του δικτατορικού καθεστώτος της Αργεντινής (1976 - '83) ήταν πεπεισμένοι ότι οι ΗΠΑ έκαναν τα «στραβά μάτια» στην αιματηρή εκστρατεία τους κατά των διαφωνούντων, όπως αποκαλύπτεται μέσα από τα διαβαθμισμένα έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που πρόσφατα αποχαρακτηρίστηκαν.

Την άποψη αυτή για τις «αγαστές» σχέσεις της Ουάσιγκτον με τους πραξικοπηματίες στρατηγούς έρχεται να επιβεβαιώσει τηλεγράφημα του Αμερικανού πρεσβευτή στο Μπουένος Αϊρες Ρόμπερτ Χιλ το 1976, μετά την επίσκεψη τού τότε υπουργού Εξωτερικών της Αργεντινής, ναυάρχου Γκουζέτι, στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπου είχε επαφές με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Νέλσον Ροκφέλερ και τον υπουργό Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα που απέστειλε την εποχή εκείνη ο Αμερικανός πρεσβευτής, ο ναύαρχος Γκουζέτι επέστρεψε από την επίσκεψή του αυτή «πεπεισμένος ότι δεν υφίσταται σοβαρό πρόβλημα με την αμερικανική κυβέρνηση γύρω από το θέμα» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε άλλο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της Αργεντινής εξήλθαν από συνάντηση με τον Κίσινγκερ στο Μπουένος Αϊρες, πεπεισμένοι ότι η αμερικανική κυβέρνηση εγκρίνει τις πρακτικές του στρατιωτικού καθεστώτος στην αντιμετώπιση των «αριστερών αντιφρονούντων».

Κατά τη διάρκεια της εξάχρονης στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή, τουλάχιστον 8.900 άτομα, μέλη αντιστασιακών οργανώσεων, εξαφανίστηκαν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, σύμφωνα με τις έρευνες της κυβέρνησης της χώρας. Ωστόσο, οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανεβάζουν τον αριθμό αυτό στους 30.000.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ