Κυριακή 25 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ
Αρχίζει η διάσκεψη μαζικής υποκρισίας...

Associated Press

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Και οι τελευταίοι από τους περίπου 60.000 συνέδρους και 100 ηγέτες και υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους καταφθάνουν σήμερα στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής στο πλαίσιο της διεθνούς διάσκεψης του ΟΗΕ για τη Γη, που αρχίζει αύριο και ολοκληρώνεται στις 4 του Σεπτέμβρη. Παρότι εδώ και χρόνια, οι φορείς του πολιτικο-οικονομικού ιμπεριαλισμού δρουν ασύδοτα σε βάρος της ανθρωπότητας και του πλανήτη, οι συμμετέχοντες φιλοδοξούν μέσα σ' αυτές τις λίγες μέρες να αναλύσουν (λες και δε γνωρίζουν) και να «λύσουν» μία ευρεία ατζέντα θεμάτων: από τις ραγδαίες κλιματολογικές αλλαγές που προκαλούν οι πολιτικές της λεγόμενης ανάπτυξης μέχρι την εξαφάνιση ειδών της χλωρίδας και της πανίδας. Από την εντεινόμενη πείνα και φτώχεια που μαστίζει την πλειοψηφία των κατοίκων αυτού του πλανήτη έως μία... πιο «καθώς πρέπει» περιβαλλοντική πολιτική των... βιομηχανιών, το νερό, το AIDS και την εκμετάλλευση πηγών ενέργειας.

Η υποκρισία και τα κροκοδείλια δάκρυα των κυβερνητικών αξιωματούχων από τις χώρες του λεγόμενου «Πρώτου Κόσμου» για τα δεινά, που οι δικές τους πολιτικές και πρακτικές προκαλούν στην ανθρωπότητα, αναμένεται να εξασφαλίσει - όπως συνέβη και με την πρώτη του είδους διεθνή διάσκεψη του 1992 στο Ρίο της Βραζιλίας - την αποτυχία και αυτής της συνάντησης στο Γιοχάνεσμπουργκ. Αλλωστε, από το Ρίο του 1992 μέχρι το Γιοχάνεσμπουργκ του 2002, δεν έχει αλλάξει τίποτε όσον αφορά τη στάση και τη νοοτροπία κυβερνητικών αξιωματούχων χωρών σε κάθε γωνιά του πλανήτη... Οι υποσχέσεις που δόθηκαν πριν μία δεκαετία έμειναν στα χαρτιά. Το ίδιο συνέβη και με τους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα περί προστασίας του περιβάλλοντος και μείωσης της φτώχειας, που ξέμειναν στις σκονισμένες αποθήκες κυβερνητικών γραφειοκρατών...

Το αναμάσημα στατιστικών για τα περίπου 2,8 δισ. ανθρώπων που «ζουν» τη μέρα με λιγότερο από δύο δολάρια (ενώ η ημερήσια διατροφή μίας αγελάδας στη δυτική Ευρώπη ανέρχεται σε περίπου 2,5 δολάρια...) και για τις εντεινόμενες άλλες διαφορές μεταξύ πλουσίων και φτωχών δε θα φέρουν αποτέλεσμα... Αλλωστε, δεν εξορκίζεις το «κακό», με το να αναφέρεις λόγου χάρη πως απ' το 1960 έως το 1990, ο αριθμός των πλουσιότερων ανθρώπων στη Γη μειώθηκε και ταυτόχρονα συγκέντρωσε στα χέρια του το μεγαλύτερο μέρος του χρήματος που κυκλοφορεί στον πλανήτη απ' την αρχή της ανθρωπότητας...

Η διαπίστωση αξιωματούχων με δήθεν περίλυπο ύφος πως δε θα τα καταφέρουν, παρά τις «εντατικές προσπάθειές» τους, να εξαλείψουν την πείνα κατά το ήμισυ έως το 2015, δε θα ταΐσει τους πεινασμένους. Θα γεμίσει, όμως, τα συρτάρια πολυεθνικών του πετρελαίου, όπως η «ΕΞΟΝ - ΜΟΜΠΙΛ», η «ΣΕΒΡΟΝ», και η «ΣΕΛ» που τρομοκρατούν, σφαγιάζουν και εξολοθρεύουν - επί της ουσίας ανεμπόδιστα - εκατομμύρια Νιγηριανούς, Ινδονήσιους που είχαν την «τύχη» να ζουν σε μία γη με τεράστιο - και ιδιαίτερα χαμηλού κόστους εκμετάλλευσης - ορυκτό πλούτο.

Η εξάλειψη της πείνας, η αποτροπή της βρεφικής και παιδικής θνησιμότητας εξαιτίας της φτώχειας, η εξασφάλιση στοιχειώδους στέγης και εκπαίδευσης για κάθε παιδί, η προστασία των υδάτινων οριζόντων και των φυσικών πόρων του πλανήτη δεν επιτυγχάνεται με στατιστικές, χρονοδιαγράμματα και ευχολόγια. Επιτυγχάνεται μόνον με έναν τρόπο: με την επαγρύπνηση και αγώνα των λαών απέναντι σ' αυτούς που τους εκμεταλλεύονται και υπονομεύουν όχι μόνον το παρόν αλλά και το μέλλον τους!


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα παιδιά τα είπαν όλα... (2002-09-03 00:00:00.0)
Διεθνής Διάσκεψη για τη Γη (2002-09-01 00:00:00.0)
Πρώτα το ΑΙDS, μετά η φτώχεια... (2002-08-30 00:00:00.0)
Στον εφιάλτη της πείνας (2002-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ