Τετάρτη 28 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Θέλουν αυξήσεις, τους δείχνουν «μισθολόγιο»

Η έντονη ανησυχία για την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι από την πολιτική που εξανεμίζει το εισόδημά τους, η δυσαρέσκεια για τους καθηλωμένους μισθούς και η αντίθεση για τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και στο δημόσιο, εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια χθεσινής σύσκεψης Ομοσπονδιών της ΑΔΕΔΥ με σκοπό τη χάραξη κοινής τακτικής για το επόμενο διάστημα. Για τον ίδιο λόγο άλλωστε σήμερα θα συνεδριάσει και το Γενικό Συμβούλιο.

Κοινή εκτίμηση στις τοποθετήσεις των συνδικαλιστών ήταν ότι είναι ανάγκη να αναπτυχθούν αγώνες, να υπάρξουν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και καταδίκασαν τα κυβερνητικά σενάρια για το νέο μισθολόγιο που επί της ουσίας διαιωνίζουν τη λιτότητα.

Από την άλλη και παρά την ανησυχία που εκφράστηκε, έκδηλη ήταν η προσπάθεια συνδικαλιστών της πλειοψηφίας στη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ, να συσχετίσουν το θέμα των όποιων διεκδικήσεων για αυξήσεις μόνο με την υπόθεση του νέου μισθολογίου που έτσι κι αλλιώς βρίσκεται στον αέρα. Υπερασπίστηκαν με πάθος τη στάση που κράτησε η ΑΔΕΔΥ στο πόρισμα Κιντή χαρακτηρίζοντάς το για μια ακόμα φορά σημαντικό ως υλικό συζήτησης και διαπραγμάτευσης. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας αυτό το πόρισμα συνεχίζει την τακτική της παραπομπής του θέματος του «νέου μισθολογίου» σε νέες διαπραγματεύσεις διαιωνίζοντας την πολιτική λιτότητας για τους δημόσιους υπαλλήλους. Αλλωστε, και το ίδιο το πόρισμα στην κεντρική του φιλοσοφία είναι δεμένο με τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων. Επιμένει στην επιδοματική πολιτική και προωθεί τη σύνδεση του «μισθού με την αποδοτικότητα» που θα κρατά τους δημόσιους υπαλλήλους ομήρους της κεντρικής εξουσίας.

Από την άλλη στην τοποθέτησή του ο Δημήτρης Αγκαβανάκης, μέλος της Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης, έκανε σαφές ότι για τους δημόσιους υπαλλήλους προέχει να πάρουν αυξήσεις που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους και όχι να κυνηγούν το θεσμό του «νέου μισθολογίου». Αναφερόμενος στο πόρισμα Κιντή, τόνισε ότι κανένα από τα σενάρια που προβλέπει, δεν ικανοποιεί τις ανάγκες των εργαζομένων και ότι η κυβέρνηση το χρησιμοποιεί για να παραπέμψει στις καλένδες το θέμα του νέου μισθολογίου. «Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν υποφέρουν από έλλειψη του θεσμού του νέου μισθολογίου αλλά από το τι αυξήσεις δίνει η κυβέρνηση» σημείωσε για να τονίσει ότι είναι αναγκαίο να οργανωθούν κινητοποιήσεις ενάντια στις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις και να μπουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για συνολική ρήξη και σύγκρουση με τις πολιτικές που γεννάνε τα προβλήματα.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπ. Παπασπύρου, από την άλλη, στην εισήγησή του αφού αναλώθηκε σε σειρά διαπιστώσεων για την κατάσταση των δημοσίων υπαλλήλων, στο διά ταύτα δεν έκανε κουβέντα για διεκδικητικό πλαίσιο και στόχους πάλης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φτωχολόγιο λιτότητας και χειραγώγησης (2003-07-27 00:00:00.0)
Μισθολόγιο λιτότητας, αυταρχισμού και εκβιασμών (2003-05-14 00:00:00.0)
Σήμα κατατεθέν η σύνδεση μισθού - αποδοτικότητας (2003-01-21 00:00:00.0)
Μισθολόγιο λιτότητας και χειραγώγησης (2002-08-11 00:00:00.0)
Αποφασίστηκε 0% + 0% και νέο μισθολόγιο (1996-11-07 00:00:00.0)
Νέο μισθολόγιο για "εκσυγχρονιστική" λιτότητα (1996-05-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ