Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Μουσική
«Ιππότης με το ρόδο» στη Λυρική

Αποσπάσματα από τη δημοφιλέστερη γερμανική όπερα του 20ού αιώνα, τον «Ιππότη με το ρόδο» του Ρίχαρντ Στράους θα παρουσιάσει η Εθνική Λυρική Σκηνή, σε μορφή κοντσέρτου, σήμερα και το Σάββατο, στις 8.30μμ. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Ηλίας Βουδούρης, ενώ στο ρόλο της Μαρσαλίν θα εμφανιστεί η Βαρβάρα Τσαμπαλή. Τραγουδούν επίσης: Μαίρη - Ελεν Νέζη, Σιρανούς Τσαλικιάν, Αντώνης Κορωναίος, Θανάσης Ευαγγέλου, Παύλος Μαρόπουλος, Γιώργος Σαμαρτζής και Δημήτρης Κάσσαρης.

Βασισμένη στο λιμπρέτο του Χούγκο φον Χόφμανσταλ, η όπερα πρωτοπαρουσιάστηκε στη Δρέσδη, το 1911, με εξαιρετική επιτυχία. Από τον πρώτο μήνα ήδη η όπερα παρουσιάστηκε σε ορισμένες από τις σημαντικότερες γερμανικές σκηνές, ενώ σε δύο χρόνια, είχε κάνει το γύρο του κόσμου. Η υπόθεση του έργου διαδραματίζεται στη Βιέννη, την εποχή της βασιλείας της αυτοκράτειρας Μαρίας Θηρεσίας. Με αυτή την όπερα ο Στράους στρέφεται προς τον κόσμο του ροκοκό, επιλέγει ως αισθητικό πρότυπο τους «Γάμους του Φίγκαρο» του Μότσαρτ και ως κινητήρια μουσική δύναμη το αέναο στροβίλισμα του βαλς.

Την Τρίτη (22/2), εξάλλου, παραμονή της πρώτης παράστασης (1μμ) ο Νίκος Δοντάς θα «ξεναγήσει» το κοινό στον κόσμο της συγκεκριμένης όπερας. Η είσοδος για το κοινό στη διάλεξη είναι ελεύθερη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ