Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΑΕ
Χοντραίνει το παιχνίδι...

Η συνήθεια είναι γνωστό πως γίνεται «δεύτερη φύση». Εξαίρεση, από τη λαϊκή διαπίστωση, δε θα μπορούσαν ν' αποτελέσουν οι επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου. Γι' αυτό και όταν δεν ικανοποιούνται απόλυτα, καταφεύγουν στο γνωστό μέτρο του εκβιασμού. Από τότε που το άθλημα, με πολιτική απόφαση, παραδόθηκε στις αδηφάγες ορέξεις των εμπόρων, κάθε απαίτησή τους ήταν διαταγή για τους κυβερνώντες. Και όταν, για συγκυριακούς και πρόσκαιρους λόγους, δεν ικανοποιούνταν πλήρως, εκβίαζαν και, τελικά, έπαιρναν ό,τι ήθελαν.

Την ίδια δοκιμασμένη, γι' αυτούς, τακτική ακολουθούν και τώρα. Η ΓΣ της ΕΠΑΕ «βάφτισε» χθες την αποχή, μετάθεση. Και μετέφερε την 5η αγωνιστική των επαγγελματικών κατηγοριών, από 29/9 στις 27/10. Ημερολογιακά, η διακοπή επιμηκύνθηκε λόγω εκλογών και του αγώνα της Εθνικής, δηλαδή ο εκβιασμός είναι ...μικρότερης κλίμακας. Πάντως, σε μια προσπάθεια να πείσουν ότι είναι ...αναξιοπαθούντες και όχι κρατικοδίαιτοι, οι επιχειρηματίες προσέθεσαν και ένα ακόμα αίτημα. Ν' απαλειφθούν οι διατάξεις που «απαλλοτριώνουν τα δικαιώματά μας και επιβάλλουν πρόσθετες επιβαρύνσεις και οικονομικές υποχρεώσεις στις ΠΑΕ». Οπως, δηλαδή, λέει και ο λαός, «εκεί που μας χρωστούσανε, μας πήραν και το βόδι»... Οσο για τα «δικαιώματά» τους ...ενημερώνουν ότι θα τα προστατέψουν δικαστικά, «τόσο στα ελληνικά, όσο και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια».

Η προκλητικότητα που έχουν αναπτύξει, με καθολική ευθύνη των εκάστοτε κυβερνώντων, και η αίσθηση ότι απευθύνονται σε «χαχόλους», πάντως, κορυφώνεται αλλού. Και πιο συγκεκριμένα, στην απόφαση της ΕΠΑΕ «να εκδηλώσει την ειλικρινή δέσμευση όλων των ΠΑΕ για την τήρηση της διαφάνειας στην οικονομική διαχείριση, αλλά και στο σύνολο των αγωνιστικών και μη διαδικασιών και να ζητήσει από την πολιτεία, μέσω των θεσμοθετημένων οργάνων της, να επιβλέψει και να ελέγξει την τήρηση των παραπάνω»!! Μιλάμε για τον ορισμό του δουλέματος.

Στον εκβιασμό των επιχειρηματιών, απάντησε άμεσα η ΟΠΑΠ ΑΕ. Ο πρόεδρός της, Κ. Κοσκινάς, με εξώδικο (προχθές), υπενθύμισε ότι εκτός από δικαιώματα οι ΠΑΕ έχουν και υποχρεώσεις. Και επειδή δεν εισακούστηκε, χθες, έστειλε νέο. Κάνει λόγο για «κραυγαλέα παραβίαση του νόμου και των συμβάσεων» και ξεκαθαρίζει ότι αν υλοποιηθεί η απόφαση περί «μετάθεσης, αναστολής, αποχής ή όπως αλλιώς την πουν», τότε θα καταγγελθεί η σύμβαση. Επίσης, θα καταπέσει η εγγυητική επιστολή (σ.σ. 1 εκατ. ευρώ) και «θ' απαιτήσει από το Σύνδεσμό σας όλες τις προβλεπόμενες, από τη σύμβαση, ποινικές ρήτρες, καθώς και κάθε θετική ή αποθετική ζημιά». Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ήδη, η ΟΠΑΠ ΑΕ ψάχνει, αν η στάση των ΠΑΕ έπαιξε ρόλο στην πτώση της μετοχής της...

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Λιάνης, υπενθύμισε τις συνέπειες που προβλέπει ο νόμος (περικοπή επιχορήγησης, επιβολή προστίμου από 50 έως 150 εκατ. δρχ. και απαγόρευση χρησιμοποίησης εθνικών, δημοτικών και κοινοτικών σταδίων). Αναγνώρισε ότι, ήδη, στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, η κυβέρνηση φάνηκε γαλαντόμα και παραδέχτηκε ότι (βάσει και των απόψεων που εκφράστηκαν στη Βουλή) «δεν υπάρχει περιθώριο άλλων διαπραγματεύσεων ή συζητήσεων». Παρ' όλα αυτά, έσπευσε να προσθέσει: «Μοιάζει ορισμένοι να μην καταλαβαίνουν τα συμφέροντά τους. Ωστόσο, εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε σοβαρά ζητήματα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, αφού αρχίσει να εφαρμόζεται ο νόμος και περάσει ένα εύλογο διάστημα». Δηλαδή, κάντε υπομονή και θα τα βρούμε;..


Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κόντρες... εξουσίας(2004-01-28 00:00:00.0)
Ξανά στον εκβιασμό(2003-12-04 00:00:00.0)
«Εκπτωτη» σύμβαση(2002-10-05 00:00:00.0)
Το πρωτάθλημα ξαναρχίζει, οι απαιτήσεις παραμένουν(1999-01-12 00:00:00.0)
Διαζύγιο των "αιωνίων"(1998-10-03 00:00:00.0)
Τελεσίγραφο ΕΠΑΕ σε ΟΠΑΠ(1997-11-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ