Κυριακή 27 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
Προγράμματα
Η «αποκάλυψη» του « δέντρου»

«Αποκάλυψη - Τώρα» του Φράνσις Φορντ Κόπολα
«Αποκάλυψη - Τώρα» του Φράνσις Φορντ Κόπολα
Τελευταία Κυριακή του Φλεβάρη σήμερα, τελειώνουν οι εκπτώσεις και αρχίζουν οι επιπτώσεις της προεκλογικής περιόδου. Υπάρχουν άραγε ταινίες αυτή την εβδομάδα; Θα επιθυμούσαμε διακαώς να υπάρχουν, διότι αν συνεχιστεί το κρύο, δεν αντέχουμε το « έξω» και θα θέλαμε να μείνουμε σπίτι να ζεσταθεί το κοκαλάκι μας, κάνοντας την ώρα να κυλήσει ευχάριστα. Γι' αυτό, ας ρίξουμε μια ματιά στο πρόγραμμα της τηλεόρασης και ας κάνουμε τις επιλογές μας...

Σήμερα, Κυριακή, από τη ΝΕΤ στις 22.00 «Ο σοφέρ της κυρίας Ντέζι», του Μπρους Μπέρσφορντ. Μια τρυφερή ιστορία που αφηγείται τη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε μια γηραιά κυρία και στον οδηγό της. Η ταινία τιμήθηκε με τέσσερα Οσκαρ. Με τους: Τζέσικα Τάντι (Οσκαρ γυναικείου ρόλου), Νταν Ακρόιντ και Μόργκαν Φρίμαν, που ήταν υποψήφιος για Οσκαρ ανδρικού ρόλου.

Και από το STAR στις 23.30 «Ντέιβ, πρόεδρος για μια μέρα». Ενας καθημερινός άνθρωπος που διευθύνει ένα γραφείο ευρέσεως εργασίας παύει να είναι συνηθισμένος και καθημερινός, ενώ κάποιοι «άλλοι» του βρίσκουν δουλειά. Τον κάνουν πρόεδρο των ΗΠΑ (!) για μέρα, γιατί ο πρόεδρος έχει αποφασίσει να «κατεβάσει» τα προεδρικά τα ρολά και να απολαύσει σαν... παντρεμένος άνθρωπος ένα Σαββατοκύριακο με την... ερωμένη του. Ολα γίνονται διακριτικά και ανώδυνα μέχρι τη στιγμή που ο «άτακτος» πρόεδρος παθαίνει εγκεφαλικό. Τότε ο σωσίας του αναγκάζεται να πάρει σοβαρά το ρόλο του. Μια ευχάριστη αλλά και απίθανη κωμωδία με τον Κέβιν Κλάιν.

Την Τετάρτη στις 22.00 από τη ΝΕΤ θα παρουσιαστεί η ταινία του Φράνσις Κόπολα: «Αποκάλυψη - Τώρα». Η ταινία που απέσπασε το βραβείο Χρυσού Φοίνικα των Καννών το 1977 και αφηγείται την εξής ιστορία: Ο λοχαγός Γουίλαρντ, αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων του στρατού των ΗΠΑ, αναλαμβάνει να βρει και σκοτώσει τον ημιπαράφρονα συνταγματάρχη Κουρτς, ο οποίος έχει αποσκιρτήσει και έχει στήσει το οχυρό του στα βάθη της ασιατικής ζούγκλας, διεξάγοντας το δικό του πόλεμο, περιτριγυρισμένος από ιθαγενείς. Η πορεία του λοχαγού θα μετατραπεί σ' ένα εφιαλτικό οδοιπορικό, που τον φέρνει πρόσωπο με πρόσωπο με την τρέλα. Πρωταγωνιστούν οι: Μάρλον Μπράντο, Μάρτιν Σιν, Ρόμπερτ Ντιβάλ, Φρέντερικ Φόρεστ, Χάρισον Φορντ και άλλοι διάσημοι ηθοποιοί.

Για την Πέμπτη έχουμε:

«Ελίζα», του Ζαν Μπεκέρ, από την ΕΤ-1 στις 23.35.

Το ταξίδι της 17χρονης Βανέσα, που ξέρει πως ο πατέρας της είναι υπεύθυνος για την τραγωδία που κόστισε τη ζωή της μητέρας της και θα μπορούσε να είχε κοστίσει και τη δική της. Η Βανέσα ψάχνει τον άφαντο πατέρα της για ένα μόνο λόγο. Να τον σκοτώσει. Κάποια στιγμή θα καταφέρει να τον εντοπίσει. Τον βλέπει, τον σημαδεύει με το όπλο, όμως διστάζει να πυροβολήσει. Δεν πατάει τη σκανδάλη. Δειλιάζει ή μήπως κάτι ξαφνικά διασχίζει τους σκοτεινούς διαδρόμους του νου της; Θα τον εκδικηθεί διαφορετικά, θα τον διαλύσει ψυχολογικά, θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα, τη λαγνεία, το φλερτ, την πρόκληση, τη σαγήνη. Το παιχνίδι της γοητείας γίνεται ακόμη πιο τρομακτικό από το γεγονός ότι ο πατέρας δε γνωρίζει ότι αντιμετωπίζει την ίδια του την κόρη. Είναι φανερό ότι ο σκηνοθέτης σκέφτεται πολύ πριν ξαναπιάσει την κάμερα. Δέκα ολόκληρα χρόνια πέρασαν από την επιτυχία του «Φονικό καλοκαίρι» και ο Μπεκέρ ξαναπιάνει δουλιά και... κεντά κυριολεκτικά τη σχέση πατέρα - κόρης. Με τους: Ζεράρ Ντεπαρντιέ και Βανέσα Παραντί.

Και πάλι την Πέμπτη στις 00.30 από την ΕΤ-3 θα προβληθεί η τρυφερή, συγκινητική ταινία του Ερμάνο Ολμι: «Το δέντρο με τα τσόκαρα». Στα τέλη του περασμένου αιώνα στη Λομβαρδία, ζουν πέντε οικογένειες χωρικών που παλεύουν να επιβιώσουν κάτω από δύσκολες συνθήκες. Τα πάντα ανήκουν στον αφέντη, καθώς τα 2/3 της σοδειάς είναι δικά του. Το χειμώνα, που δεν υπάρχει δουλιά συμβαίνουν πολλά. Πρόκειται για μια μοναδική ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου, αφού ο Ολμι πετυχαίνει κάτι που μοιάζει ακατόρθωτο: να γυρίσει μια ταινία εποχής σε φυσικούς χώρους ερασιτέχνες ηθοποιούς, που ερμηνεύουν με απίστευτο τρόπο, με ειλικρίνεια και άνεση τους χωρικούς τού τότε. Ενα κινηματογραφικό έργο που φέρνει δάκρυα στα μάτια του θεατή με την ποιητική μαγεία των πλάνων του και τα εκ βαθέων πρωτόγονα συναισθήματα των μορφών που υποδύονται τους ανθρώπους της γης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ