Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΣΕΒΕΕ
Σταγόνα στον ωκεανό το Ταμείο Εγγυοδοσίας

Πώς είδε και σχολίασε η ΓΣΕΒΕΕ το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για την ίδρυση Ταμείου Εγγυοδοσίας επιχειρήσεων μικρού μεγέθους. Αισιόδοξος ο διοικητής της Εθνικής, για άφθονη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Η θέσπιση του Ταμείου Εγγυοδοσίας για τις μικρές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις (ΤΕΜΠΜΕ) είναι μέσα στο πλαίσιο των διεκδικήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, καλύπτει όμως μόνο έναν από τους τρεις όρους που θέτουμε για τη χρηματοδότηση, αυτόν της εγγύησης. Τα παραπάνω επισημαίνει η διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ, σχολιάζοντας με ανακοίνωσή της το περιεχόμενο σχετικού νομοσχεδίου που πρόσφατα κατατέθηκε στη Βουλή. Οι άλλοι όροι - αναφέρεται στην ανακοίνωση - για ευνοϊκό και επιδοτούμενο επιτόκιο και διασφάλιση των αναγκαίων κεφαλαίων δανειοδότησης μένουν εκτός ρύθμισης, με αποτέλεσμα να υπονομεύουν την αποτελεσματική λειτουργία και της εγγυοδοσίας. Επιπλέον, σύμφωνα με τα διαθέσιμα του ταμείου, υπολογίζεται ότι μόνο ένας αρχικός αριθμός 25.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) και μετέπειτα ένας αριθμός 7.000 - 8.000 ΜΜΕ ανά έτος θα εξυπηρετούνται από το ταμείο.

Αυτό για τις 700.000 είναι σταγόνα στον ωκεανό, τονίζει η ΓΣΕΒΕΕ, όταν μάλιστα, μεταξύ όλων των υπολοίπων, υπάρχει και το ζήτημα της διατήρησης των επαχθών συντελεστών φορολόγησης των συνεταιρισμών με 35% και των ΟΕ και ΕΕ με 25%, οι οποίοι λειτουργούν αποτρεπτικά στις συνενώσεις των μικρών επιχειρήσεων και μειώνουν την ανταγωνιστικότητά τους. Επίσης, πέρα από την αντίθετη εικόνα που θέλει να δώσει η κυβέρνηση, από αυτά για τις ΜΜΕ διατίθεται μόνο το 3,7% μέσω διαφόρων προγραμμάτων τα πιο πολλά από τα οποία καταλήγουν σε ΑΕ. Ακόμα, σε αντίθεση με τις ΜΜΕ, οι μεγάλες επιχειρήσεις απολαμβάνουν πλεονεκτικής πρόσβασης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, έχουν φορολογικά κίνητρα -όπως αφορολόγητα αποθεματικά, έκπτωση δαπανών, μείωση συντελεστών φορολόγησης για νέες θέσεις εργασίας- παίρνουν τη μερίδα του λέοντος στο Γ' ΚΠΣ και επιπλέον αντλούν φθηνό χρήμα μέσω του χρηματιστηρίου κλπ.

Υπεραισιόδοξος ο διοικητής της ΕΤΕ

Παίζοντας το παιχνίδι της κυβέρνησης, ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) και πρωθυπουργικός φίλος Θ. Καρατζάς, σε συνάντηση που είχε προχτές στην Πάτρα με περισσότερους από 330 επιχειρηματίες από τους νομούς της Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας έπλεξε το εγκώμιο των ΜΜΕ σχετικά με τη συμβολή τους στη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, αλλά και στην αύξηση της απασχόλησης. Αφού ανακοίνωσε την απόφαση της ΕΤΕ να δημιουργήσει τη Διεύθυνση Επαγγελματικής Πίστης - σαν επιτελική μονάδα για την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, που παράλληλα θα συμπληρώνει το ρόλο των χρηματοδοτικών κέντρων - ο Θ. Καρατζάς διατύπωσε την άποψη ότι «σε δύο χρόνια από σήμερα, το σύνολο των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις αυτές θα τριπλασιαστεί».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υποδιοικητής της Εθνικής Α. Βρανάς αναφερόμενος στο Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και ειδικότερα στα δύο προγράμματα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας μικρομεσαίων επιχειρήσεων μεταποίησης και τουρισμού, τόνισε ότι η Εθνική Τράπεζα θα διαθέσει 225 καταστήματα του δικτύου της, προκειμένου να καλύψει σε όλη τη χώρα τις ανάγκες ενημέρωσης και εξυπηρέτησης των επενδυτών. Σε κάθε κατάστημα, είπε, εκπαιδευμένα στελέχη θα παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες στους επενδυτές, θα βοηθούν στη συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων και θα φροντίζουν για την υποβολή πλήρους φακέλου στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου για την έγκριση των επιχορηγήσεων. Η έναρξη της παραλαβής των προτάσεων αναμένεται να αρχίσει σύντομα, ενώ η ολοκλήρωση αυτής της φάσης καθώς και της αποστολής στη συνέχεια των προτάσεων στις 13 Περιφέρειες προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ