Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Παρωδία, μέρος δεύτερο

Αστυνομικοί αναλαμβάνουν τη φύλαξη εκλογικών κέντρων. Οι σημερινές εκλογές θα γίνουν με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Associated Press

Αστυνομικοί αναλαμβάνουν τη φύλαξη εκλογικών κέντρων. Οι σημερινές εκλογές θα γίνουν με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Οι κάλπες ανοίγουν σήμερα για τα 81 εκατομμύρια των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων του Πακιστάν, σε μια διαδικασία που ο πραξικοπηματίας στρατηγός (Πρόεδρος για τους φίλους) Περβέζ Μουσάραφ αποκαλεί ως έναρξη μιας διαδικασίας για την αποκατάσταση μιας «αυθεντικής δημοκρατίας» για τη χώρα, ωστόσο πολλοί παρατηρητές το θεωρούν ως ένα μέσο για να μονιμοποιηθεί η εμπλοκή του στρατού στην άσκηση της πολιτικής εξουσίας.

Η βρετανική εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» έδωσε με χαρακτηριστικά βρετανική αφαίρεση το νόημα: οι ψηφοφόροι, έγραφε χτες, αντιλαμβάνονται πως «όποιος κι αν κερδίσει αύριο (σήμερα), θα έρθει δεύτερος, μετά το στρατό».

Ο Περβέζ Μουσάραφ, που πριν από τρία χρόνια ανέτρεψε το Ναουάζ Σαρίφ, εξασφάλισε τον Απρίλη ότι θα παραμείνει στην Προεδρία της χώρας για άλλα 5 χρόνια, με ένα δημοψήφισμα που η αντιπολίτευση χαρακτήρισε φάρσα. Τις τελευταίες βδομάδες με μια πλημμυρίδα συνταγματικών μεταρρυθμίσεων εξασφάλισε τη δυνατότητα να απολύει τον πρωθυπουργό, να διαλύει τη Βουλή και να ασκεί βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση της κυβέρνησης. Σαν όλα αυτά να μην έφταναν, απαγόρευσε στις δύο σημαντικότερες πολιτικές μορφές της χώρας, την Μπεναζίρ Μπούτο και το Ναουάζ Σαρίφ, να μετάσχουν στη διαδικασία. Παρ' όλ' αυτά, είναι το Λαϊκό Κόμμα της Μπούτο και η Μουσουλμανική Λέγκα, που διασπάστηκε, που διεκδικούν την πρώτη θέση. Ωστόσο, ένας δυτικός διπλωμάτης δεν μπόρεσε να μην τονίσει ότι «κανένας δεν έχει σοβαρά επιχειρήματα».

Η καμπάνια «ολοκληρώθηκε» με τις δύο πυραυλικές δοκιμές της Παρασκευής και της Τρίτης που προκάλεσαν σε πολλούς την εντύπωση ότι απευθύνονταν στο εσωτερικό του Πακιστάν, αλλά προκάλεσαν ούτως ή άλλως πολλές σκληρές δηλώσεις από στελέχη της κυβέρνησης της Ινδίας. Για να καλμάρει κάπως την τεταμένη κατάσταση, χτες ο Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, είπε πως «δε θα κηρύξουμε πόλεμο στο Πακιστάν, επιθυμούμε να αποκαταστήσουμε κανονικές σχέσεις».

Πάντως, χτες η εφημερίδα «Τάιμς» της Ασίας δημοσίευε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ινδική Πτέρυγα Ερευνας και Ανάλυσης (RAW), όπως είναι γνωστή η μυστική της υπηρεσία, και η Ισραηλινή Μοσάντ «συνεργάζονται» για την ανατροπή του Περβέζ Μουσάραφ. Οι πληροφορίες της εφημερίδας λένε ότι δημιούργησαν από κοινού «στρατόπεδα εκπαίδευσης στο ανατολικό Αφγανιστάν, στην Κανταχάρ στο νότο και στο Τζαλαλαμπάντ» για να εκπαιδεύσουν ενόπλους για αυτό το σκοπό. Φυσικά η διάψευση από το Νέο Δελχί είναι βέβαιη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ