Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΟΥΒΕΪΤ
Προσαγωγές, αλλά και διαδηλώσεις

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αδιευκρίνιστος αριθμός υπόπτων έχει συλληφθεί και ανακρίνεται από τις κουβεϊτιανές αρχές, σχετικά με την επίθεση ενόπλων που δέχτηκαν Αμερικανοί πεζοναύτες, την Τρίτη, κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων στη νήσο Φαϊλάκα. Οι κουβεϊτιανές αρχές μιλούν για τρομοκρατική επίθεση, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο σύνδεσης των ενόπλων με την «Αλ Κάιντα».

«Λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα για να συλλάβουμε αυτούς που πιστεύουμε ότι προσέφεραν στους επιτιθέμενους κάποια βοήθεια», δήλωνε, χθες, ο Κουβεϊτιανός ΥΠΕΞ Σεϊκ Μοχάμαντ αλ Σάλεμ αλ Σάμπαχ. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Εσωτερικών του Κουβέιτ, έχουν προσαχθεί για ανάκριση τουλάχιστον 30 άτομα, από τον ευρύτερο φιλικό και συγγενικό κύκλο των επιτιθέμενων, οι οποίοι, όμως, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, δεν είναι όλοι ύποπτοι. Το υπουργείο Εσωτερικών, με ανακοίνωσή του αργά το βράδυ της Τρίτης, αφού χαρακτήρισε την ενέργεια τρομοκρατική, είχε τονίσει ότι δε θα επιτρέψει σε κανέναν να υποσκάψει την ασφάλεια της χώρας.

Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι δύο ένοπλοι ήταν νεαρότατοι Κουβεϊτιανοί και όπως υποστηρίζουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, επικαλούμενοι τα πρώτα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, είχαν μεταβεί, παλαιότερα, στο Αφγανιστάν και φαίνεται να έχουν κάποια σχέση με την οργάνωση «Αλ Κάιντα». Εντούτοις, τη συγκεκριμένη πληροφορία δεν την επιβεβαιώνουν οι κουβεϊτιανές αρχές.

Στην κηδεία των δύο νεαρών, χθες, συμμετείχε μέγα πλήθος και, τελικά, η τελετή μετατράπηκε σε αντι-δυτική και αντι-αμερικανική διαδήλωση, αποκαλύπτοντας και το εύρος των αντιδράσεων που υπάρχουν ακόμη και εντός του φιλο-αμερικανικού εμιράτου, ιδιαίτερα ενόψει της επικείμενης επίθεσης στο Ιράκ. Στο εμιράτο σταθμεύουν 10.000 άνδρες των αμερικανικών δυνάμεων, εκ των οποίων μόνον οι 1.000 λαμβάνουν μέρος στα ετήσια στρατιωτικά γυμνάσια, που η Ουάσιγκτον επιμένει ότι δε σχετίζονται με τις εξελίξεις στο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ