Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Προεδρική παρέμβαση για τερματισμό απεργίας

ΣΑΝ ΦΡΑΝΤΣΙΣΚΟ.--

Ουσιαστικά επιστρατεύτηκαν χιλιάδες λιμενεργάτες, σε όλη τη δυτική ακτή των ΗΠΑ, από το Σαν Ντιέγκο έως το Σιάτλ, μετά την ενεργοποίηση του νόμου Ταφτ-Χάρλεϊ, που ζήτησε ο Αμερικανός Πρόεδρος και την εφαρμογή του διέταξε ομοσπονδιακό δικαστήριο. Ετσι, τερματίστηκε προς το παρόν η δεκαήμερη απεργιακή κινητοποίηση των λιμενεργατών, τουλάχιστον για περίοδο 80 ημερών, όσο δηλαδή και η χρονική ισχύς του νόμου, ώστε να γίνουν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση της διαφοράς.

Την Τρίτη το βράδυ ο Ουίλιαμ Αλσαπ, ομοσπονδιακός δικαστής του Σαν Φραντσίσκο, δήλωσε πως η προσφυγή της κυβέρνησης για ασφαλιστικά μέτρα πληρεί τις προϋποθέσεις και εξέδωσε προσωρινά περιοριστικά μέτρα, ορίζοντας παράλληλα κανονική ακρόαση της υπόθεσης για τις 16 του Οκτώβρη. Συνάμα διέταξε την άμεση διακοπή της απεργίας των εργαζομένων στα αμερικανικά λιμάνια στη Δυτική Οχθη, δίνοντας το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία τους, καθώς πάνω από 200 σκάφη είχαν αγκυροβολήσει ανοιχτά των ακτών προκειμένου να παραλάβουν ή να παραδώσουν φορτία.

Η προεδρική παρέμβαση ήρθε με τη δήλωση του Τζορτζ Μπους, με το σκεπτικό ότι οι... κινητοποιήσεις πρέπει να σταματήσουν γιατί υπονομεύουν την οικονομία και φυσικά(!) την εθνική ασφάλεια της χώρας, προσθέτοντας ότι η εργασιακή διαμάχη πρέπει επιτέλους να λάβει ένα τέλος. Σημειώνεται πάντως ότι είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 25 χρόνια που Αμερικανός Πρόεδρος παρεμβαίνει για τον τερματισμό απεργιακών κινητοποιήσεων.

Εκτός από την πάγια και πολύχρονη άποψη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΗΠΑ, που θεωρεί το νόμο Ταφτ-Χάρλεϊ του 1947 αντεργατικό, σύμφωνα με τη Διεθνή Ενωση Λιμενεργατών (International Longshore and Warehouse Union-ILWU), τη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση των λιμενεργατών, που αντιπροσωπεύει 10.500 λιμενεργάτες, η προεδρική παρέμβαση είναι εξοργιστική και εξόφθαλμη καθώς ουσιαστικά παρενέβη υπέρ των μεγάλων εταιριών, που έχουν συγκεντρώσει τις δυνάμεις τους στη Ναυτιλιακή Ενωση Ειρηνικού (Pacific Maritime Association-PMA), η οποία έχει αναλάβει τη λειτουργία και τη διαχείριση των λιμανιών, και προωθούσαν τον υποβιβασμό των συμβολαίων απασχόλησής τους και την ταυτόχρονη εισαγωγή νέων τεχνολογιών, που θα οδηγούσαν σε μαζικότατες απολύσεις, ενώ στην απεργιακή κινητοποίηση των λιμενεργατών είχαν απαντήσει με λοκ-άουτ. Χαρακτηριστική είναι η απάντηση της PMA, ότι «δεν έχει ουσιώδεις αντιρρήσεις στην απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστή».

Ετσι, από τις 29 του Σεπτέμβρη τα λιμάνια στη Δυτική Οχθη των ΗΠΑ έχουν παραλύσει και «έχουν γεμίσει από πλοία που είναι γεμάτα εμπορεύματα, ενώ οι αποβάθρες είναι πλήρεις με εμπορεύματα που σαπίζουν», όπως τόνισε και ο δικαστής αιτιολογώντας την απόφασή του.

Ηδη από χτες το απόγευμα τα λιμάνια τέθηκαν σε λειτουργία αν και, όπως υποστηρίζει η ILWU, η εντατικοποίηση που θα επιβληθεί προκειμένου να καλυφθεί το κενό καθώς και η συσσώρευση χιλιάδων τόνων εμπορευμάτων θεωρείται δεδομένο ότι θα θέσουν σε κίνδυνο την εργασιακή ασφάλεια. Εάν είναι υπερβολικό αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι η απεργία και το λοκ-άουτ κόστιζαν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στην αμερικανική οικονομία περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια τη μέρα και έπληξαν σοβαρά το εμπόριο με τις ασιατικές χώρες, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερους τριγμούς στις οικονομίες και από τις δύο πλευρές του Ειρηνικού που βρίσκονται σε ύφεση, το λιγότερο... Παράλληλα, αρκετές βιομηχανικές μονάδες βρίσκονταν στα πρόθυρα διακοπής εργασιών λόγω της έλλειψης ανταλλακτικών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουν τις απεργίες οι λιμενεργάτες (2016-06-01 00:00:00.0)
Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία! (2014-11-20 00:00:00.0)
Απεργίες λιμενεργατών (2003-01-18 00:00:00.0)
Αρνητικές εξελίξεις στις εργασιακές σχέσεις (2002-11-10 00:00:00.0)
Εργατική κινητοποίηση (1998-07-22 00:00:00.0)
Κλειστά και χτες τα λιμάνια (1998-05-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ