Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εφηβοι και παιδιά πάλι στο στόχαστρο

Δύο έφηβοι νεκροί, 7 παιδιά τραυματισμένα και άλλοι 17 Παλαιστίνιοι τραυματίες είναι ο χτεσινός απολογισμός της ισραηλινής «αυτοάμυνας» στη Λωρίδα της Γάζας, παρά τη διεθνή κατακραυγή

Τρέχουν να γλιτώσουν από τις ισραηλινές σφαίρες

Associated Press

Τρέχουν να γλιτώσουν από τις ισραηλινές σφαίρες
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Συνεχίστηκαν, και χτες, οι αιματηρές επιδρομές του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, παρά την εντεινόμενη διεθνή κατακραυγή. Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας εμπλεκόταν σε αντιπαράθεση με το συμβούλιο των εποίκων της Δ. Οχθης, αφού διέταξε να κατεδαφιστούν οι «παράνομοι εποικισμοί», προκαλώντας και τη λοιδορία τόσο των Παλαιστινίων όσο και των Ισραηλινών φιλειρηνιστών που αναρωτιούνταν ποιοι εποικισμοί είναι «νόμιμοι».

Δύο έφηβοι, 15 και 14 χρόνων, σκοτώθηκαν και άλλα 17 άτομα τραυματίστηκαν στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, από πυρά ισραηλινών τανκς που έβαλλαν εναντίον συγκεντρωμένου πλήθους που λιθοβολούσε ισραηλινά στρατεύματα την ώρα που κατεδάφιζαν σπίτια Παλαιστινίων. Είχε προηγηθεί η κηδεία μιας 12χρονης Παλαιστίνιας, που σκοτώθηκε στο ίδιο της το σπίτι ένα 24ωρο νωρίτερα, από ισραηλινά πυρά στην ίδια περιοχή. Τα παιδιά ήταν ο στόχος ισραηλινής επίθεσης και στη μαρτυρική Κχαν Γιούνις. Ισραηλινά τανκς, πάντα με το πρόσχημα ότι ανταποδίδουν πυρά, έβαλλαν κατά κτιρίων που βρίσκονταν δίπλα σε σχολικό προαύλιο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 7 παιδιά, μεταξύ 6-10 ετών. Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν και στο χωριό Σάλφιτ έξω από τη Νάμπλους στη Δ. Οχθη, όταν ισραηλινά στρατεύματα κατεδάφισαν τα σπίτια δύο συλληφθέντων ως μελών της Χαμάς, ενώ στην ίδια τη Νάμπλους ήρθη, για πρώτη φορά μετά από μήνες, για λίγες ώρες η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Συντρίμμια άφησε ο ισραηλινός στρατός

Associated Press

Συντρίμμια άφησε ο ισραηλινός στρατός
Οι συνεχιζόμενες ισραηλινές επιχειρήσεις εντείνουν τη διεθνή δυσαρέσκεια. Χτες, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, η Ουάσιγκτον εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της. Ο ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ δήλωνε ότι υπάρχουν διαρκείς επαφές με τους Ισραηλινούς «προκειμένου να αντιληφθούν ότι πρέπει να εξετάζουν τις πράξεις τους πολύ προσεκτικά και να αποφεύγουν τέτοιες απώλειες ζωής που δε βοηθούν την προσπάθεια εξεύρεσης ειρηνικής λύσης». Ο Πάουελ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ «ανησυχούν πολύ για το επίπεδο των απωλειών των πολιτών». Παραίνεση για άμεση αποκλιμάκωση απηύθυνε και το Βερολίνο, ενώ ο Βρετανός ΥΠΕΞ, σε επαφές με Ιρανούς αξιωματούχους, προσπαθούσε να διασκεδάσει τη δυσαρέσκειά τους, τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται να περιπέσει σε λήθη μια δίκαιη λύση για το Παλαιστινιακό αν υπάρχουν εξελίξεις στο Ιράκ».

«Θέατρο» με τους εποικισμούς

«Πόλεμος» δηλώσεων ξέσπασε ανάμεσα στο υπουργείο Αμυνας και στο συμβούλιο των εποίκων μετά την απομάκρυνση λιγοστών κοντέινερς από 3 σημεία της κεντρικής Δ. Οχθης, με την αιτιολογία ότι ήταν «παράνομα». Σύμφωνα με ανακοίνωση, οι κατεδαφίσεις θα συνεχιστούν στους παράνομους εποικισμούς. Ο Σαρόν απέφυγε να σχολιάσει τη διένεξη, ενώ ο σύμβουλος του Αραφάτ, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, χαρακτήρισε τις απομακρύνσεις ως «στάχτη στα μάτια για να καλυφθούν τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ». Οι ισραηλινές φιλειρηνικές οργανώσεις υπενθύμιζαν ότι όλοι οι εποικισμοί είναι παράνομοι και λοιδορούσαν την όψιμη «ευαισθησία» του Μπεν Ελιέζερ.

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, Τζέικομπ Κελενμπέργκερ, που είχε επαφές με Ισραηλινούς αξιωματούχους, προειδοποιούσε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη είναι χειρότερη από ποτέ και απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για να αποτραπεί μια ανθρωπιστική τραγωδία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ