Παρασκευή 11 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2002
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Θ. Παφίλης: Η πλατιά απήχηση να μετατραπεί σε ψήφους

Ο υποψήφιος υπερνομάρχης, μαζί με τον υποψήφιο νομάρχη Αθήνας Ηλ. Νικολόπουλο και υποψήφιους νομαρχιακούς συμβούλους, είχαν χτες μια ουσιαστική συνάντηση με πανεπιστημιακούς και εργαζόμενους στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Το αγωνιστικό, ενωτικό ψηφοδέλτιο της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας γνωρίζει πλατιά απήχηση στους πανεπιστημιακούς, που αντιστέκονται στην υποβάθμιση της Παιδείας και στη βάρβαρη αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Το κλίμα αυτό, που δείχνει και τη δυναμική της παράταξης σε ευρύτερα στρώματα εργαζόμενων και στη διανόηση, αναδείχτηκε και κατά τη χτεσινή επίσκεψη του υποψήφιου υπερνομάρχη Θανάση Παφίλη, του υποψήφιου νομάρχη Αθήνας Ηλία Νικολόπουλου και κλιμακίου της Παράταξης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ανθρωποι από διαφορετικές αφετηρίες και «οπτικές γωνίες» αναγνώριζαν στη Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία, το μοναδικό μάχιμο πόλο αντίστασης και προοπτικής στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τριτοβάθμια εκπαίδευσης και της Παιδείας γενικότερα. Και αυτό που απομένει είναι αυτές οι διαπιστώσεις να μετατραπούν και σε ψήφους, όπως τόνιζε ο Θανάσης Παφίλης. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Παράταξη δίνει τη μάχη του ψηφοδελτίου πόρτα την πόρτα, άνθρωπο τον άνθρωπο μέχρι την κάλπη.

Το κλιμάκιο της Παράταξης, στο οποίο συμμετείχαν και οι υποψήφιοι νομαρχιακοί σύμβουλοι Κυριάκος Κιουλάφας και Γιάννης Αργυροκαστρίτης, συναντήθηκε και συνομίλησε εκτενώς με τον πρύτανη του Παντείου Γιάννη Βαβούρα και τις πρυτανικές αρχές, με μέλη του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού και με το διοικητικό προσωπικό του πανεπιστημίου για τη στάση που πρέπει να κρατά η Τοπική Αυτοδιοίκηση απέναντι στην εφαρμοζόμενη πολιτική.

Ο Θ. Παφίλης τόνισε την ανάγκη να καταδικαστεί με σαφή τρόπο από τα λαϊκά στρώματα η πολιτική που οδηγεί σε υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της Παιδείας, που διώχνει τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων από τη γνώση και την εκπαίδευση, με την ενίσχυση του μεγάλου μετώπου της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας. Θεωρούμε, συνέχισε ο Θ. Παφίλης, ότι «η αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει στο κέντρο της το θέμα της εκπαίδευσης και να συμβάλει αποφασιστικά στη δημιουργία ενός μεγάλου μετώπου από εκπαιδευτικούς, φοιτητές, μαθητές, γονείς, από τα συνδικάτα, από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ώστε να βάλει φρένο σε αυτή την πολιτική και να κινηθεί σε ένα δρόμο γενικότερης ανατροπής της».

Ο Ηλ. Νικολόπουλος, που είναι και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο, έκανε λόγο για τις περικοπές στους προϋπολογισμούς των πανεπιστημίων, τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης και την πλήρη ιδιωτικοποίησή τους, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο καθηγητής Κ. Κιουλάφας αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Παράταξης για τη διασφάλιση ενός δημοκρατικού, ανεξάρτητου και αυτοδιοίκητου πανεπιστημίου.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο Στέφανος Στεφανόπουλος, καθηγητής του Παντείου και πρώην βουλευτής έλεγε ότι μόνο η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» και η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» του υποψήφιου δημάρχου Σπύρου Χαλβατζή πέρασαν από το Πάντειο και το γεγονός αυτό πρέπει να εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τους πανεπιστημιακούς.

Ο Νεοκλής Σαρρής, καθηγητής του Παντείου και πρόεδρος της ΕΔΗΚ, δήλωνε τη συμπαράστασή του, στον αγωνιστικό συνδυασμό της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας.

Ο πρύτανης

Ο Γιάννης Βαβούρας, πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους, τονίζει:

«Είχαμε τη χαρά να συζητήσουμε εκτενώς τα διάφορα ζητήματα που απασχολούν τόσο την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όσο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικότερα. Στο Λεκανοπέδιο της Αττικής υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και επομένως είναι στους άμεσους στόχους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το ζήτημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Συζητήσαμε για τα προβλήματα, τα οποία γνωρίζουν πάρα πολύ καλά, τόσο ο ίδιος όσο και τα άλλα στελέχη του συνδυασμού του, δύο από τα οποία είναι και καθηγητές πανεπιστημίου. Συζητήσαμε, λοιπόν, εκτενώς και διαπιστώσαμε τα προβλήματα, τα οποία συνδέονται με την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στα προβλήματα αυτά, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη. Πρέπει να πάρει θέση. Ο κ. Παφίλης και οι άλλοι υποψήφιοι του συνδυασμού του μας διαβεβαίωσαν για τις θέσεις τους για ένα δημόσιο πανεπιστήμιο. Οι επισκέψεις αυτές είναι ιδιαίτερα επίκαιρες σήμερα, εξαιτίας των προσπαθειών που γίνονται από διάφορες πλευρές για την ουσιαστική ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ