Δευτέρα 14 Οχτώβρη 2002 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
Βροντερό ΟΧΙ στον πόλεμο

Στο Σαν Φρανσίσκο

Associated Press

Στο Σαν Φρανσίσκο
ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ-ΠΑΡΙΣΙ-ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ-ΜΑΝΙΛΑ-ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Στις τέσσερις γωνιές της Γης, χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν και πάλι στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά του επικείμενου φονικού πολέμου που θέλουν να εξαπολύσουν οι ΗΠΑ κατά του Ιράκ. Από τη Μελβούρνη μέχρι το Σαν Φρανσίσκο και από το Παρίσι έως τη Μανίλα το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν ένα και μοναδικό: «Οχι αίμα για πετρέλαιο»!

Υπό την επίβλεψη πάνοπλων αστυνομικών και ειδικών δυνάμεων, χιλιάδες Γάλλοι πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα κομμάτων της Αριστεράς, εργατικών συνδικάτων και διαφόρων μαζικών οργανώσεων, και με την πορεία τους από την πλατεία της Δημοκρατίας έως το Παλάς ντε λα Νασιόν τράνταξαν τη γαλλική πρωτεύουσα με τα συνθήματά τους: «Οχι αίμα για πετρέλαιο», «Οχι στον πόλεμο στο Ιράκ», «Δικαιοσύνη και ειρήνη στη Μέση Ανατολή».

Σύμφωνα με την αστυνομία, περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση του Παρισιού. Αντίθετα, οι διοργανωτές και ανεξάρτητα μέσα αναφέρουν ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων στη διαδήλωση στη γαλλική πρωτεύουσα ήταν τουλάχιστον διπλάσιος. Μικρότερες σε όγκο διαδηλώσεις, αλλά εξίσου δυναμικές σε σχέση με τον αντιπολεμικό παλμό, έγιναν σε ακόμη 30 πόλεις ανά τη γαλλική επικράτεια, με κυριότερες αυτές που έγιναν στη Λιόν και στη Μασσαλία, στα νότια της χώρας.

Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Μελβούρνης, στην Αυστραλία, έδωσαν μαχητικό «παρών» στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε από φιλειρηνικές οργανώσεις στην πλατεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, σχεδόν 50.000 άνθρωποι στριμώχτηκαν, στην κυριολεξία, στην πλατεία, όπου δεν υπήρχε χώρος να κινηθεί κάποιος, ενώ σε κάποια σημεία ο συνωστισμός ήταν τέτοιος που δεν μπορούσε ούτε να αναπνεύσει, προκειμένου να ακούσουν τους λόγους κατά του επικείμενου πολέμου στο Ιράκ, αλλά και να εκφράσουν τη σφοδρή αντίθεσή τους στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της χώρας τους, που δεν είναι άλλη από την απόλυτη υποταγή προς την κυβέρνηση Μπους και την εκδηλωμένη στήριξη και συμμετοχή στα πολεμικά της σχέδια.

Στην Κωνσταντινούπολη

Associated Press

Στην Κωνσταντινούπολη
Στην Κωνσταντινούπολη, οι γιατροί αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος της αντιπολεμικής διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε. «Σώστε ζωές, όχι πόλεμο», φώναζαν οι γιατροί του Ιατρικού Συλλόγου Κωνσταντινούπολης που βρέθηκαν στην κεφαλή με τις ιατρικές τους μπλούζες και οι υπόλοιποι διαδηλωτές συνέχιζαν: «ΗΠΑ, μην κάνετε πόλεμο στο όνομά μας».

Στη Μανίλα, την πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, τα παιδιά ήταν αυτά που απέστειλαν το αντιπολεμικό μήνυμα, «Οχι στον πόλεμο», στην αμερικανική πρεσβεία, όπου πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση.

Στη Βουδαπέστη παρά την καταρρακτώδη βροχή και το κρύο, οι κάτοικοι της ουγγρικής πρωτεύουσας έδωσαν το «παρών». Η διαδήλωση μπορεί να μετατράπηκε σε μία απέραντη θάλασσα ομπρελών, αλλά το μήνυμα και εδώ μπόρεσε να ακουστεί, «Οχι αίμα για πετρέλαιο» αλλά και «Το περιστέρι της ειρήνης να πετάξει».

Τέλος, στο Σαν Φρανσίσκο, για άλλη μία φορά οι Αμερικανοί, αυτοί που αγωνιούν και σκέπτονται, πραγματοποίησαν ολονυκτία για την ειρήνη έξω από το ομοσπονδιακό κτίριο «Φίλιπ Μπάρτον», ενώ το πρωί η συγκέντρωση δεν κατόρθωσε να ολοκληρωθεί μετά την επίθεση - σφοδρή και εξαιρετικά βίαιη - της αστυνομίας προς τους ειρηνικούς διαδηλωτές, κατά την οποία δεκάδες συνελήφθησαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ