Δευτέρα 14 Οχτώβρη 2002 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αλλεπάλληλες εισβολές

Εκρηξη που προκάλεσε ο ισραηλινός στρατός σε παλαιστινιακή επιχείρηση

Associated Press

Εκρηξη που προκάλεσε ο ισραηλινός στρατός σε παλαιστινιακή επιχείρηση
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΦΑ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Αλλεπάλληλες είναι οι αιματηρές εισβολές του ισραηλινού στρατού σε διάφορα σημεία της Λωρίδας της Γάζας, εντείνοντας την, ήδη, υπάρχουσα αίσθηση ότι επίκειται ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση. Σειρά, χθες, είχε η Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, ενώ διάσπαρτα ήταν τα περιστατικά βίας σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη. Στο περιθώριο αυτών των εξελίξεων, έγινε γνωστό ότι ο Γιάσερ Αραφάτ άρχισε, και πάλι, τις επαφές του για σχηματισμό νέας κυβέρνησης με στόχο να την παρουσιάσει στο Κοινοβούλιο μέσα στο επόμενο 10ήμερο.

Υπό την κάλυψη ελικοπτέρων, τεθωρακισμένα και εκσκαφείς εισέβαλαν στη Ράφα λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, με το πρόσχημα ότι δέχτηκαν πυρά και χειροβομβίδες. Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, τοποθέτησαν εκρηκτικά σε τουλάχιστον 5 σπίτια, τα οποία ανατιναζόμενα κατέστρεψαν και άλλα 50, στον έναν ή στον άλλο βαθμό. Κατά την εισβολή έχασε τη ζωή του ένας 4χρονος, που καταπλακώθηκε από συντρίμμια των σπιτιών και ένας 26χρονος που δέχτηκε πυρά στο στήθος. Επίσης, τραυματίστηκαν άλλοι 28 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι 4 σοβαρά, ενώ συνελήφθησαν 8.

Ο διοικητής των ισραηλινών δυνάμεων στην περιοχή, Γίσραελ Ζιβ, δήλωνε ότι τα σπίτια ανατινάχτηκαν επειδή έκρυβαν παράνομες σήραγγες λαθρεμπορίας όπλων. Επίσης, αντικρούοντας τις παλαιστινιακές κατηγορίες ότι δε δόθηκε χρόνος στους ενοίκους των σπιτιών να τα εγκαταλείψουν, δήλωνε προκλητικά ότι «η επιχείρηση άρχισε λίγο μετά τα μεσάνυχτα και τα σπίτια καταστράφηκαν στις 5 το πρωί».

Επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων του ισραηλινού στρατού
Λίγη ώρα αργότερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι κοντά στα σύνορα με τη συγκεκριμένη περιοχή, εντός ισραηλινού εδάφους δίπλα στο χωριό Γιεβούλ, εντοπίστηκαν και, μετά από μάχη, σκοτώθηκαν δύο Παλαιστίνιοι ένοπλοι. Ο διοικητής Ζιβ ανακοίνωσε ότι από την ανταλλαγή πυρών τραυματίστηκαν και 3 Ισραηλινοί στρατιώτες ενώ υποστήριξε ότι πρόκειται για την πρώτη απόπειρα διείσδυσης ενόπλων στο ισραηλινό έδαφος, τα τελευταία χρόνια, και ότι πρέπει να υπάρξει συντονισμός με τις αιγυπτιακές αρχές. Με ανακοίνωσή της, η, λίγο γνωστή, οργάνωση «Ταξιαρχίες του Αχμάντ Αμπού αλ Ρις» υποστήριζε ότι οι 2 ένοπλοι ήταν μέλη της.

Τέλος, χθες, ισραηλινό τανκ άνοιξε πυρ εναντίον ταξί, στην πόλη της Τζενίν, στη Δ. Οχθη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μία Παλαιστίνια και να τραυματιστούν 2 κοριτσάκια. Ο ισραηλινός στρατός απέφυγε να σχολιάσει το συμβάν...

Διήμερο έντασης

Αρκετά ήταν τα επεισόδια βίας και το Σάββατο. Ενας νεαρός Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός στην Τουλκαρέμ, ενώ εκατοντάδες Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι φιλειρηνιστές απωθήθηκαν βίαια από τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια κοινής διαδήλωσης διαμαρτυρίας. Η συγκέντρωση έγινε στην περιοχή Αμπού Ντις, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, και οι διαδηλωτές προσπάθησαν να προσεγγίσουν το τείχος που ανεγείρεται στην περιοχή ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Δ. Οχθη. Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε κλομπ και δακρυγόνα για να τους απωθήσει, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αρκετοί μικροτραυματισμοί. Κύριο σύνθημα της διαδήλωσης ήταν το «οικοδομείστε εμπιστοσύνη και όχι τείχη».

Λίγο νωρίτερα, στο Τελ Αβίβ, άνδρες της ιδιωτικής ασφάλειας της καφετερίας «Χαταλαγιέτ», μόλις λίγα μέτρα από την αμερικανική πρεσβεία, εντόπισαν έναν επίδοξο καμικάζι αυτοκτονίας, τον οποίο και κατάφεραν να αφοπλίσουν. Στη συνέχεια εξουδετερώθηκε η ζώνη με τα εκρηκτικά που έφερε. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο ανιχνευτής μετάλλων που είχε τοποθετηθεί στην είσοδο της καφετερίας. Μέχρι αργά, χτες, δεν υπήρχε επίσημη ανάληψη ευθύνης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες δολοφονίες Παλαιστινίων (2015-12-04 00:00:00.0)
Αντίστροφη μέτρηση ισοπέδωσης της Ράφα (2004-05-18 00:00:00.0)
Νέα αιματηρή ισραηλινή εισβολή (2004-01-29 00:00:00.0)
Επιμένει σε εισβολές και δολοφονίες ο ισραηλινός στρατός (2002-11-09 00:00:00.0)
Νέα δολοφονία Παλαιστινίου «ρίχνει νερό» στον κύκλο της βίας (2002-01-15 00:00:00.0)
Σποραδική βία και Εβραίοι εξτρεμιστές πυροδοτούν περαιτέρω την ένταση (2001-07-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ