Δευτέρα 14 Οχτώβρη 2002 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Εντείνει η Ουάσιγκτον τις προετοιμασίες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Απέρριψε η Ουάσιγκτον τη νέα προσφορά της ιρακινής ηγεσίας για απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλες ανεξαιρέτως τις «ύποπτες τοποθεσίες» συμπεριλαμβανομένων των προεδρικών μεγάρων, η οποία κοινοποιήθηκε, με επιστολή, προς τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας φέρεται να διέταξε τη διοίκηση των αμερικανικών στρατευμάτων να «αναπροσαρμόσει» τον πολεμικό της σχεδιασμό, ενώ έριδες άρχισαν να αναδύονται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στις οργανώσεις της ιρακινής αντιπολίτευσης που εδρεύουν στο εξωτερικό.

«Υπεκφυγή» και «λόγια» χαρακτήρισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζο-Αν Προκόποβιτς την ιρακινή προσφορά για απρόσκοπτη πρόσβαση των επιθεωρητών. Με επιστολή του, προς τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, ο σύμβουλος του Σαντάμ Χουσεΐν αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με τον ΟΗΕ, Αμίρ αλ Σααντί, δηλώνει ότι υπάρχει «ιρακινή κατανόηση για την ανάγκη των επιθεωρητών να έχουν παντού ανεξαιρέτως πρόσβαση» και αίρει τις ιρακινές αντιρρήσεις για είσοδο των επιθεωρητών στα προεδρικά μέγαρα. Εκπρόσωπος της Επιτροπής σχολίαζε θετικά την επιστολή σημειώνοντας ότι όντως έχουν γίνει πολλές υποχωρήσεις από την ιρακινή πλευρά. Παρ' όλα αυτά, η Προκόποβιτς επανέλαβε ότι το Ιράκ αρνείται να συμμορφωθεί, κάνει ελιγμούς και το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι αρμόδιο να αποφασίσει.

Ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, βρίσκεται στην Κίνα για διαβουλεύσεις, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, φέρεται, σύμφωνα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς», να διέταξε τους διοικητές των αμερικανικών δυνάμεων να «προσαρμόσουν τα στρατιωτικά τους πλάνα σε χρήση όπλων υψίστης ακριβείας, μεγαλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και ταχύτερη ανάπτυξη». Πολλοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι αυτό προμηνύει πιθανότητα έναρξης στρατιωτικής επίθεσης, νωρίτερα από ό,τι αναμένεται, με λιγότερα στρατεύματα από ό,τι έχει σχεδιαστεί.

Η είδηση αυτή προκάλεσε αναταραχές και στους κόλπους των οργανώσεων της ιρακινής αντιπολίτευσης που εδρεύει στο Λονδίνο. Εκπρόσωποι των 6 κυριότερων οργανώσεων, που είχαν τους προηγούμενους μήνες αλλεπάλληλες συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους, εξέφραζαν την οργή τους, γιατί ενώ δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για τη «μετά - Σαντάμ εποχή», «οι ΗΠΑ αναχωρούν για το Ιράκ ή μαζί ή χωρίς εμάς, ελπίζοντας ότι με την εξαπόλυση επίθεσης θα προκαλέσουν πραξικόπημα στο Ιράκ, κάτι που δεν πρόκειται να γίνει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ