Κυριακή 20 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φωτογραφικό οδοιπορικό στην Ακρόπολη

Παρθενώνας. Η νότια κιονοστοιχία με όψη προς τα δυτικά
Παρθενώνας. Η νότια κιονοστοιχία με όψη προς τα δυτικά
«Σωκράτης Μαυρομμάτης, φωτογραφίες 1975-2002 από τα έργα στην αθηναϊκή Ακρόπολη» είναι ο τίτλος της ενδιαφέρουσας έκθεσης, που φιλοξενείται αυτές τις μέρες στο Μουσείο Μπενάκη και διοργανώνεται από την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης. Οι φωτογραφίες καλύπτουν τριάντα σχεδόν χρόνια συστηματικών εργασιών στην Ακρόπολη και παρέχουν άμεση πληροφόρηση για τη διαδικασία συντήρησης και αναστήλωσης των μνημείων, προβάλλοντας το κάλλος της αθηναϊκής αρχιτεκτονικής των κλασικών χρόνων. Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες διευκολύνουν την προσπάθεια τεκμηρίωσης, τη δυνατότητα σύγκρισης του πρόσφατου υλικού με παλαιότερες φωτογραφίες, ενώ η έλλειψη χρωμάτων ενισχύει την αφαιρετική αίσθηση, απομακρύνοντας το βλέμμα από κάθε περιττό στοιχείο.

Η έκθεση αποκαλύπτει, με τρόπο μοναδικό, το έργο που γίνεται στα μνημεία της Ακρόπολης και τη θεαματική εξέλιξη των μέσων, τόσο στον ευαίσθητο τομέα της αποκατάστασης των καταλοίπων του παρελθόντος, όσο και στη σχετικά όψιμη τέχνη της φωτογραφίας.

Οι φωτογραφίες εικονογραφούν τέσσερις βασικές ενότητες: Τα αίτια που επέβαλαν την επέμβαση, δηλαδή τις βλάβες και φθορές που προκάλεσαν στα μνημεία της Ακρόπολης η φύση και οι άνθρωποι στους 25 αιώνες της ιστορίας τους. Την απαραίτητη προετοιμασία, δηλαδή τις κατασκευές και την υποδομή που προηγήθηκε των έργων. Τις εργασίες που διενεργεί, με σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους και με τον απαιτούμενο σεβασμό, το εξειδικευμένο επιτελείο της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης. Τέλος, τα ίδια τα μνημεία και την υψηλή αισθητική τους ποιότητα.

Ερέχθειον. Λεπτομέρεια της ανατολικής προστάσεως μετά την αποκατάσταση
Ερέχθειον. Λεπτομέρεια της ανατολικής προστάσεως μετά την αποκατάσταση
Οπως σημειώνει στον καλαίσθητο κατάλογο ο Σ. Μαυρομμάτης, «συνήθως οι φωτογραφίες των μνημείων αποβλέπουν σε μια ιδανική εικονογράφησή τους, σε μια δραματοποίηση εικαστική και ταυτόχρονα σε μια ωραιοποίηση της εγκατάλειψης και της φθοράς, κάτι πολύ συνηθισμένο στο Μεσοπόλεμο αλλά και μετά, με εξαίρεση αρκετές φωτογραφίες του Fr. Boissonnas. Οι φωτογραφίες των έργων στα μνημεία, απ' την άλλη πλευρά, συνήθως απεικονίζουν την πραγματικότητα με όσο το δυνατόν περισσότερο ρεαλισμό, καταγράφοντας τη "σκηνή" και το αποτέλεσμα της εργασίας. Σήμερα, το πρωτόγνωρο σε έκταση και ποιότητα έργο που γίνεται στα μνημεία της Ακρόπολης, σε συνδυασμό με τη θεματική εξέλιξη των μέσων, τόσο στα έργα όσο και στη φωτογραφία, μας δίνει τη μοναδική δυνατότητα αποτύπωσης της προσπάθειας με έναν τρόπο ξεχωριστό».

«Ο διαχωρισμός των φωτογραφιών του παρελθόντος σε φωτογραφίες εικαστικές και φωτογραφίες καταγραφής έκανε τους φωτογράφους να αντιμετωπίζουν το θέμα είτε στη μια είτε στην άλλη διάστασή του. Το αποτέλεσμα ήταν να παρουσιάζονται φωτογραφίες με εικαστικό ενδιαφέρον, που παρείχαν ελάχιστες έως καθόλου πληροφορίες ή φωτογραφίες πλούσιες σε πληροφορίες, αλλά αδιάφορες εικαστικά. Το κοινό έτσι διαχωρίστηκε στους φιλότεχνους, που αδιαφορούσαν για οποιαδήποτε περιγραφική ή τεχνική έκθεση, και σε έναν μικρό κύκλο επιστημόνων και ειδικών, που τελικά είχαν παραιτηθεί από την προσδοκία κάθε εικαστικού ενδιαφέροντος. Αυτό δημιούργησε έναν φαύλο κύκλο ζήτησης και προσφοράς, που έμοιαζε φυσιολογικός, φθάνοντας πολλές φορές στα άκρα σε βαθμό παρεξήγησης. Μέσα στους στόχους αυτής της έκθεσης είναι να περιοριστεί αυτή η παρεξήγηση και να συνδυαστούν, όσο είναι δυνατόν, οι δύο αυτές διαστάσεις της φωτογραφίας, που έτσι κι αλλιώς πάντα θα υπάρχουν».

Τη διαμόρφωση του χώρου και τη σύνθεση της έκθεσης μελέτησε ο ίδιος ο Σ. Μαυρομμάτης, με τη συνεργασία του αρχιτέκτονα Ν. Αλιφέρη. Η έκθεση συμπληρώνεται με βιντεοταινία, την οποία επιμελήθηκε ο Σ. Μαυρομμάτης, με διευθυντή φωτογραφίας τον Στέλιο Ευσταθόπουλο. Στην ταινία μιλούν ο καθηγητής Χαράλαμπος Μπούρας, πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, και η Μαρία Ιωαννίδου, διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης. Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο της 5ης Διεθνούς Συνάντησης για την Αποκατάσταση των Μνημείων Ακρόπολης, με θέμα: «Αναστηλωτικά έργα, έργα συντήρησης και αρχαιολογικές έρευνες στην αθηναϊκή Ακρόπολη».


Η. ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ