Κυριακή 20 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Η Λακωνία του Παυσανία σήμερα

Οσοι δεν έχετε διασχίσει τις σημαντικότερες περιοχές της Λακωνίας, δεν έχετε δει τις απίστευτες περιβαλλοντικές και αρχιτεκτονικές ομορφιές της και δεν έχετε διαβάσει τι είδε όταν ταξίδεψε σ' αυτές, ο μέγιστος - μέχρι σήμερα - «πληροφοριοδότης» της αρχαιολογικής έρευνας, ο Παυσανίας, μπορείτε να τις χαρείτε μέσω μιας έκθεσης που θα παρουσιαστεί (22-29 Οκτώβρη) στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για έκθεση φωτογραφιών και κυανοτυπιών του φωτογράφου (δασκάλου της ιστορίας της φωτογραφίας) Αλκη Ξανθάκη με τίτλο «Λακωνίας περιήγησης». Στα εγκαίνια της έκθεσης (22/10, 7.30μ.μ.) θα παρουσιαστεί και το βιβλίο- δημιούργημα του Αλκη Ξανθάκη και της φιλολόγου Μεταξίας Παπαποστόλου, «Λακωνίας Περιήγησις - Παυσανία "Λακωνικά" (Ενα φωτογραφικό οδοιπορικό μέσα από τη διαδρομή του Παυσανία)», το οποίο κυκλοφόρησε σε μια εξαιρετικά καλαίσθητη έκδοση ο «Κοχλίας».

Τέκνο παλιάς, αποκομμένης, αλλά και ξαναριζωμένης στη γενέθλια γη της, λακωνικής οικογένειας, ο καλλιτέχνης έχοντας διαβάσει τα «Λακωνικά» του Παυσανία, δηλαδή το βιβλίο περιήγησης του Παυσανία στην αρχαία Λακωνία, το 160μ.Χ., συνέλαβε την ιδέα να πορευτεί, βήμα-βήμα, με τη μηχανή του στα χέρια, όπου ακριβώς πορεύτηκε ο αρχαίος περιηγητής - ιστοριογράφος και να απαθανατίσει όσες από τις αρχαιότητές της σώζονται, 1850 χρόνια μετά την εποχή του Παυσανία, καθώς και τη μεσαιωνική και νεότερη αρχιτεκτονική της κληρονομιά και την πανώρια, ποικίλη στεριανή και θαλάσσια φύση της. Η αγάπη και ο θαυμασμός του Αλκη Ξανθάκη για τη Λακωνία δεν «ικανοποιούνταν» με την απλή, πιστή, προσεκτική φωτογραφική αποτύπωση των μνημειακών κειμηλίων και του φυσικού κάλλους της. «Διεκδίκησαν» από τη φωτογραφία να αποδώσει τη δική τους αίσθηση, το δικό τους βαθύτερο αίσθημα και «ανέσυραν» την παλιά, ξεχασμένη μέθοδο της κυανοτυπίας.

Ετσι οι φωτογραφίες και οι κυανοτυπίες του Αλκη Ξανθάκη (που θα εκτεθούν στο Πνευματικό Κέντρο), χωρισμένες σε δεκατέσσερα «κεφάλαια», όσες και οι διαδρομές του Παυσανία στη Λακωνία, έσμιξαν στο λεύκωμα με τα σύντομα κείμενα-λεζάντες της Μεταξίας Παπαποστόλου, με το μεταφρασμένο από την ίδια κείμενο του Παυσανία, αλλά και με το πρωτότυπό του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ