Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στην Αθήνα ο Γλαύκος Κληρίδης

Στις συνομιλίες του Προέδρου Κληρίδη, με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή θα γίνει «μια γενική εκτίμηση της μέχρι σήμερα πορείας σε σχέση με τους δύο κεντρικούς πυλώνες -το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία- υπό το φως της έκδοσης της έκθεσης της Κομισιόν και της δουλιάς που έχουμε να κάνουμε μέχρι τον προσεχή Δεκέμβρη, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε πως «ο δρόμος μας μέχρι την τελευταία στιγμή είναι δύσκολος, πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση, για να αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσκολίες».

Ο κ. Παπαπέτρου υπέδειξε πως, όσο λάθος είναι να παραβλέπουμε ότι υπάρχουν εμπόδια άλλο τόσο λάθος είναι να μεγαλοποιούμε και να μεγιστοποιούμε τις δυσκολίες. Ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε «τουλάχιστον αστείο» απόψεις που ακούστηκαν ότι οι θέσεις που εξέφρασε ο κ. Σημίτης περί εμποδίων στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου ουσιαστικά συνιστούν και κριτική στην πολιτική του Ελσίνκι.

«Ο κ. Σημίτης είναι ο αρχιτέκτονας της πολιτικής του Ελσίνκι και νομίζω έχει κάθε λόγο να είναι πολύ ευχαριστημένος από την πορεία και τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής και όχι να της ασκεί και κριτική», κατέληξε ο εκπρόσωπος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη, για τις επαφές του στη Νέα Υόρκη και θα γίνει μια γενική εκτίμηση των εξελίξεων στο Κυπριακό και στην ενταξιακή πορεία, υπό το φως της έκδοσης της έκθεσης προόδου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναχωρεί για την Αθήνα αύριο, Πέμπτη το απόγευμα και την Παρασκευή το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό και στη συνέχεια θα παρακαθήσει σε γεύμα εργασίας. Κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής του στην Αθήνα, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα επιστρέψει στην Κύπρο το Σάββατο το βράδυ.

Δεν ανοίγει τα χαρτιά του
ο ντε Σότο

Γριφώδης παρουσιάστηκε χτες ο Αλβάρο Ντε Σότο, όταν ρωτήθηκε κατά πόσο τα Ηνωμένα Εθνη θα προχωρήσουν στην υποβολή σχεδίου λύσης του Κυπριακού. Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, συναντήθηκε χτες το μεσημέρι με τον Πρόεδρο Κληρίδη. Σε ερώτηση αν υπάρχει κάτι νέο από τη συνάντηση, ο κύριος Ντε Σότο απάντησε θετικά, αλλά αρνήθηκε να επεκταθεί.

Για το θέμα των τεχνικών επιτροπών, ανέφερε ότι βρίσκεται σε επαφή με το επιτελείο του Ντενκτάς και εξέφρασε αισιοδοξία ότι οι τουρκοκυπριακές επιτροπές θα συσταθούν στις αμέσως επόμενες μέρες και οι συναντήσεις θα αρχίσουν το συντομότερο δυνατό και πιθανό την επόμενη βδομάδα.

Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση, αν και πότε θα είναι έτοιμη η τουρκοκυπριακή πλευρά, για να αρχίσει η εργασία των τεχνικών επιτροπών.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά, είπε ο κ. Παπαπέτρου, δεν ήταν έτοιμη τη στιγμή που ζήτησε ο γενικός γραμματέας, ενώ η ελληνοκυπριακή ήταν. Νομίζω, πρόσθεσε, ότι αυτή τη στιγμή ίσως και τα Ηνωμένα Εθνη να μη γνωρίζουν.

Ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε, επίσης, ότι τον τελευταίο λόγο για τη σύνθεση των επιτροπών έχει ο Ντενκτάς, ο οποίος όμως βρίσκεται στο νοσοκομείο υπό ανάρρωση.

Εξ άλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι υπάρχουν όρια ασφαλείας για την ελληνοκυπριακή πλευρά σε ό,τι αφορά την αποδοχή ή όχι σχεδίου λύσης, που δυνατό να καταθέσουν τα Ηνωμένα Εθνη.

Ο κ. Παπαπέτρου πρόσθεσε ότι τα όρια ασφαλείας καθορίζονται από την ανάγκη να λειτουργήσει το κράτος αποτελεσματικά ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη τα πλαίσια που θέτουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στα οποία πρέπει να κινηθεί η λύση του Κυπριακού. Ανέφερε επίσης ότι ένα πιθανό σχέδιο θα εξεταστεί υπό το φως όλων των εξελίξεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε πως η κυβέρνηση ασφαλέστατα συνεκτιμά όλους τους παράγοντες, και αναμφίβολα λαμβάνει υπόψη την ενταξιακή πορεία, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι χάριν του οποιουδήποτε σχεδίου μπορεί η απάντησή της να είναι ούτως ή άλλως θετική.

Διευκρίνισε, επίσης, πως ένα σχέδιο που δε θα κατοχύρωνε ένα κράτος, με αποτελεσματική διοίκηση, δε θα μπορούσε να ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ως εκ τούτου η Ενωση δεν μπορεί να αποδεχτεί μια τέτοια διευθέτηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ