Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εμπαίζουν τους βαμβακοπαραγωγούς

Eurokinissi

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Η Κομισιόν και ο αρμόδιος επίτροπος Φρανς Φίσλερ διαφώνησαν χτες επίσημα με την Ελλάδα «για λόγους αρχής», όσον αφορά στο αίτημα για, κατ' εξαίρεση, και μόνο για την περίοδο 2001/2002, «χορήγηση εθνικής ενίσχυσης στους βαμβακοπαραγωγούς», εκφράζοντας αντιρρήσεις τόσο για τη διαδικασία έγκρισης όσο και για την «ουσία», που θα δικαιολογούσε την παρέκκλιση από την κοινοτική πρακτική εξαιτίας «έκτακτης κατάστασης».

Πρόκειται για νέα κλιμάκωση στην αντιαγροτική διελκυστίνδα μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας, που από το Μάη του 2001 έχει επίσημο στόχο την καταστροφική συρρίκνωση της ελληνικής βαμβακοπαραγωγής. Μετά την καταστροφική πολιτική απόφαση της Κομισιόν στις 24/7/2002, που επέβαλε «πραγματική παραγωγή» για την περίοδο εμπορίας 2001/2002 στους 1.246.838 τόνους, με αποτέλεσμα η εξόφληση στους βαμβακοπαραγωγούς να μειωθεί από 49,6 δραχμές το κιλό μόλις σε 10 δραχμές το κιλό, ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Δρυς, κατέθεσε στις 23/9/2002 στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας το σχετικό αίτημα για κατ' εξαίρεση και μόνο για φέτος ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών από τον «εθνικό» προϋπολογισμό, ως αντιστάθμισμα των όσων τους «στέρησαν» οι Βρυξέλλες.

Η ...δρυιδική εφεύρεση αποτελεί έτσι κι αλλιώς ένα φθηνό προεκλογικό τέχνασμα αφού δεν αμφισβητεί το νέο καταστροφικό καθεστώς στο βαμβάκι, αλλά επαιτεί από την Κομισιόν το «δικαίωμα» να (...) «μπαλώσει», μόνο για φέτος, την καταστροφή, με λεφτά από τον «εθνικό» προϋπολογισμό. Και με τη δέσμευση, απ' ό,τι φαίνεται, να συμφωνήσει άνευ όρων στη συνολική καταστροφική αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Η επίσημη διαφωνία της Κομισιόν περιπλέκει τα πράγματα.

Ολόκληρη η χτεσινή δήλωση του επιτρόπου Φρ. Φίσλερ έχει ως εξής: «Οσον αφορά στη διαδικασία, θα ήθελα να επισημάνω ότι η Ελλάδα δεν κοινοποίησε την περί ου ο λόγος κρατική ενίσχυση στην Κομισιόν. Και αυτό παρότι υπάρχει ξεκάθαρη υποχρέωση περί αυτού, όπως προκύπτει από το άρθρο 88 παράγραφος 3 της Συνθήκης. Αυτό καθορίζει ότι οποιοδήποτε σχέδιο περί απόδοσης ή τροποποίησης κρατικής ενίσχυσης πρέπει να κοινοποιείται εκ των προτέρων στην Κομισιόν. Οσον αφορά στην ουσία της υπόθεσης θα ήθελα να δηλώσω ότι η Κομισιόν δεν έχει πειστεί από την επιχειρηματολογία τεκμηρίωσης του έκτακτου της κατάστασης που φέρεται να δικαιολογεί την παροχή ενίσχυσης».

Με άλλα λόγια, η Κομισιόν δήλωσε επίσημα στο χτεσινό Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, στο Λουξεμβούργο, ότι, πρώτον, η ελληνική κυβέρνηση είναι παράνομη όσον αφορά στην πρόθεση υποβολής του αιτήματος αφού δεν ακολουθεί την κοινοτική νομοθεσία και, δεύτερον, το αίτημά της δε συνοδεύεται από «πειστική δικαιολόγηση». Αυτό σημαίνει, πρώτον, ότι το υπουργείο Γεωργίας και ο Γ. Δρυς ή αγνοούν τις «διαδικασίες» ή προσβλέπουν σε ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών παρά τις δήθεν αντιρρήσεις της Κομισιόν, και, δεύτερον, ότι η «επανεθνικοποίηση» της ΚΑΠ κατ' εξαίρεση για τη φετινή βαμβακοπαραγωγή της Ελλάδας δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί μόνο με τη δικαιολογία της «έκτακτης ανάγκης».

Η Κομισιόν αντιδρά υποκριτικά για «λόγους αρχής», έτσι ώστε αν το Συμβούλιο υιοθετήσει ομόφωνα το ελληνικό αίτημα για κατ' εξαίρεση ενίσχυση, να μην κατηγορηθεί μετά από κάποιο κράτος-μέλος ότι «έκλεισε ένα μάτι» στα προεκλογικά τερτίπια της ελληνικής κυβέρνησης. Και η κυβέρνηση παίζει σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών, πιστεύοντας ότι μπορεί να τους κοροϊδέψει για φέτος, καταθέτοντας πειστήρια δουλικότητας στις επιταγές των Βρυξελλών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ