Δευτέρα 21 Οχτώβρη 2002 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΛΑΝΔΙΑ - ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
«Πράσινο φως» στη διεύρυνση

ΔΟΥΒΛΙΝΟ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Τα εκατομμύρια που δαπανήθηκαν τόσο από την ιρλανδική κυβέρνηση, όσο και από την ίδια την ΕΕ, προκειμένου η έκβαση του δεύτερου δημοψηφίσματος να είναι θετική, φαίνεται να έπιασαν τόπο ...περισσότερο, όμως μέτρησαν οι πιέσεις και το εκβιαστικό «τελεσίγραφο», που έδωσαν όλοι οι παροικούντες του Δουβλίνου και των Βρυξελλών, περί απομόνωσης της χώρας και τραγικής κατάληξης της ΕΕ, με την ευθύνη να βαραίνει αποκλειστικά τους Ιρλανδούς...

Πάντως, η συμμετοχή, αν και αυξήθηκε κατά ένα τρίτο, δεν ξεπέρασε το 50% των εγγεγραμμένων. Για την ακρίβεια μόλις το 48,45% των ψηφοφόρων προσήλθε στις κάλπες και πήρε μέρος. Αναμφισβήτητο γεγονός παραμένει, ωστόσο, ότι σύμφωνα με τα επίσημα, σχεδόν τελικά, αποτελέσματα το 62,89% είπε «ΝΑΙ» στην επικύρωση της Συνθήκης της Νίκαιας και το 37,11% την καταψήφισε. Κατά αυτόν τον τρόπο «σφραγίζεται το εισιτήριο» δέκα κρατών -της Κύπρου, της Τσεχίας, της Εσθονίας, της Ουγγαρίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Μάλτας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας -για την ΕΕ του 2004 «στην ιστορική διεύρυνση της ευρωπαϊκής οικογένειας» κατά τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι...

Ετσι, μετά το «θετικό» για την ΕΕ αποτέλεσμα, τα συναισθήματα άλλαξαν. Ο ενθουσιασμός και φυσικά η ανακούφιση, αντικατέστησαν τον τρόμο και τον πανικό... «Η Ιρλανδία είπε ένα "εμφατικό ναι" στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε αργά χτες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν.

Την επικύρωση της Συνθήκης της Νίκαιας υποδέχεται με ικανοποίηση σύσσωμη η ΕΕ, με τον πρόεδρο της Κομισιόν να δηλώνει ότι «οι ενδείξεις είναι ακόμη καλύτερες απ' ό,τι είχε προβλεφτεί». Και ενώ μόλις προ δύο ημερών μιλούσε για τραγωδία από ενδεχόμενη δεύτερη απόρριψη της Συνθήκης από τον ιρλανδικό λαό, σήμερα ο Πρόντι είναι αισθητά «ανακουφισμένος»: «Η Ιρλανδία έδωσε το "πράσινο φως" στη διεύρυνση. Νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτήν για την ειρήνη, για τη φωνή της Ευρώπης, για το μέλλον της οικονομίας. Θα είναι το τέλος μιας κακής περιόδου», λέει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας ότι «η διεύρυνση πρέπει να γίνει με το σωστό τρόπο».

Ικανοποίηση για την επικύρωση της Συνθήκης της Νίκαιας από το Δουβλίνο εκφράζουν η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες. Το Βέλγιο με δηλώσεις του πρωθυπουργού Γκι Φέρχοφσταντ, η Αυστρία με δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών Μπενίτα Φερέρο Βάλντνερ και, η υποψήφια προς ένταξη Πολωνία, διά στόματος του προέδρου της, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι και έπεται συνέχεια.

Στο δημοψήφισμα της 7ης Ιούνη του 2001, και πάλι για τη Συνθήκης της Νίκαιας το «όχι» είχε εξασφαλίσει ποσοστό της τάξεως του 54%, έναντι μόλις 35% που είχε αποσπάσει το «ναι».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πράσινο φως» στη διεύρυνση (2002-10-21 00:00:00.0)
Πρόταση για άλλες δέκα χώρες ως νέα υποψήφια κράτη - μέλη (2002-10-10 00:00:00.0)
Προς σαρωτική νίκη το Φάινα Φέιλ (2002-05-17 00:00:00.0)
«Η συνθήκη είναι νεκρή» (2001-06-09 00:00:00.0)
Ναι ή όχι στη Συνθήκη της Νίκαιας; (2001-06-08 00:00:00.0)
Παρουσιάστηκαν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2000-11-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ