Παρασκευή 17 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Προς σαρωτική νίκη το Φάινα Φέιλ

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα περίπου τρία εκατομμύρια Ιρλανδοί, ύστερα από πέντε χρόνια, για να εκλέξουν νέα Βουλή και κατά συνέπεια νέα κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού, Μπέρτι Αχερν, το Φάινα Φέιλ, αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό από 43% έως 51%, ποσοστά που θα δώσουν στον Αχερν για πρώτη φορά έπειτα από 25 χρόνια την πλειοψηφία στην Ντέιλ, δηλαδή στην Κάτω Βουλή. Μέχρι σήμερα το Φιάνα Φέιλ, με 77 στις 166 έδρες, ηγούνταν ενός κυβερνητικού συνασπισμού μαζί με τους Προοδευτικούς Δημοκράτες και τέσσερις ανεξάρτητους βουλευτές.

Οσο για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το κεντρώο Φάιν Γκέιλ, το «κεντροαριστερό» Εργατικό Κόμμα και τους Πράσινους, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα συγκεντρώσουν μαζί... ποσοστό 35%-37%. Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται και το ποσοστό που θα συγκεντρώσει το Σιν Φέιν, κόμμα που θεωρείται πολιτική πτέρυγα του ΙΡΑ. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα υπερδιπλασιάσει τις δυνάμεις του, γεγονός που θα έχει βαρύνουσα σημασία στα πολιτικά δρώμενα της Βορείου Ιρλανδίας.

Από τα κυριότερα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας ήταν η πορεία της οικονομίας της χώρας, τα μεγάλα προβλήματα των κρατικών υπηρεσιών υγείας και η αύξηση της εγκληματικότητας, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους. Επίσης, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η νέα ιρλανδική κυβέρνηση, είναι αυτό της διεύρυνσης της ΕΕ, αφού σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση, η ιρλανδική κοινή γνώμη σε περίπτωση διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος για τη συνθήκη της Νίκαιας, στρέφεται και πάλι προς την αρνητική ψήφο. Οπως και τον περασμένο Ιούνη, που προκάλεσε μεγάλη «αναταραχή» στην ΕΕ, απέρριψε τη συνθήκη, που προβλέπει τη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών θεσμών και τη διεύρυνση της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ