Παρασκευή 17 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
«Ναι» στις «έξυπνες» κυρώσεις με καταγγελίες

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Το Ιράκ θα συνεχίσει τη συνεργασία του με τον ΟΗΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων» μετά από την αναδιάρθρωσή του υπό τη μορφή «έξυπνων κυρώσεων», όπως αποφάσισε ομοφώνως, την Τρίτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Την απόφαση της Βαγδάτης κοινοποίησε, χτες, ο Ιρακινός υπουργός Πληροφοριών Μοχάμεντ Σαϊντ αλ Σάχαφ, μετά το πέρας της σχετικής συνεδρίασης του Επαναστατικού Διοικητικού Συμβουλίου του καθεστωτικού κόμματος Μπάαθ. Ο αλ Σάχαφ επανέλαβε ότι για τη Βαγδάτη η υιοθέτηση των «έξυπνων» κυρώσεων δεν αποτελεί πρόοδο, αλλά απόδειξη της αδυναμίας ή απροθυμίας του ΟΗΕ να αρνηθεί να υπηρετήσει στους στόχους και τα σχέδια των ΗΠΑ και τόνισε ότι τα βάσανα του ιρακινού λαού θα τερματιστούν όταν καταστεί δυνατή η ανάκαμψη της ιρακινής οικονομίας, κάτι που προϋποθέτει την πλήρη άρση των κυρώσεων.

Με δεδομένη την αποδοχή της Βαγδάτης, το πρόγραμμα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στα τέλη του μήνα και να διαρκέσει μέχρι τις 25 Νοέμβρη. Υπενθυμίζεται ότι με βάση την απόφαση 1409 του Συμβουλίου Ασφαλείας, υιοθετείται πλέον μια λίστα αγαθών, 330 σελίδων, που μπορεί να έχουν «διπλή» χρήση (και στρατιωτική και κοινωνική), τα οποία σε περίπτωση που ζητούνται να αγοραστούν από το Ιράκ, θα αποφαίνονται σχετικώς οι δύο αρμόδιες επιτροπές του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του, η Επιτροπή Ελέγχου του οπλοστασίου του και η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Ολα τα υπόλοιπα αγαθά θα αποστέλλονται στο Ιράκ σε διάστημα 10 ημερών, χωρίς να προϋποτίθεται η έγκριση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Ως συνέπεια της αποδοχής των «έξυπνων» κυρώσεων, εκτιμάται ως εξαιρετικά πιθανό το «ξεπάγωμα» των αγορών ύψους 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει κάνει το Ιράκ αλλά έχουν μπλοκάρει οι ΗΠΑ. «Ανακούφιση», όμως, προκάλεσε η ιρακινή απόφαση και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Και αυτό γιατί τα 2/3 των πετρελαϊκών εξαγωγών που το Ιράκ διεξάγει υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ, προκειμένου να προμηθεύεται αγαθά με τα χρήματα αυτά, προορίζονται για τις ΗΠΑ και η ανησυχία για τις εξελίξεις ήταν περισσότερο από έντονη, καθώς τον Απρίλη η Βαγδάτη διέκοψε, για ένα μήνα, τις εξαγωγές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ισραηλινή επιδρομή στα παλαιστινιακά εδάφη.

Μετά τη γνωστοποίηση της ιρακινής απόφασης, ο Αμερικανός αναπληρωτής πρέσβης στον ΟΗΕ, Τζέιμς Κάνινγχαμ, εκτιμούσε ότι είναι «πολύ πιθανό» η Βαγδάτη να «επανεξετάζει τη θέση της και σχετικά με την επανάληψη των επιθεωρήσεων στο οπλοστάσιό της και να επιτρέψει, μέσα στο προσεχές μέλλον, την άφιξη των επιθεωρητών». Ο Κάνινγχαμ τόνισε ότι οι 2 συναντήσεις, που είχε μέχρι στιγμής από τις αρχές του χρόνου, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν με τον Ιρακινό ΥΠΕΞ, Νατζί Σάμπρι, ήταν «ικανοποιητικές και ενδελεχείς» και εξέφρασε αισιοδοξία ενόψει της τρίτης και τελευταίας συνάντησης που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του μήνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέος γύρος συνομιλιών για τις «έξυπνες» κυρώσεις (2001-06-14 00:00:00.0)
«Μουδιασμένοι» οι Αραβες, αισιόδοξος ο Πάουελ (2001-02-28 00:00:00.0)
Τώρα... θα αρχίσουν οι έρευνες για το απεμπλουτισμένο ουράνιο στο Ιράκ! (2001-01-27 00:00:00.0)
Νέα παράταση του προγράμματος παρά τις διαφωνίες (2000-12-07 00:00:00.0)
Νέα περιοδεία Κοέν στην περιοχή (1999-03-06 00:00:00.0)
Oμόφωνη καταδίκη αλλά με διευκρινίσεις (1997-11-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ