Παρασκευή 17 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Επίθεση Χαταμί κατά ΗΠΑ

Περιπλέκεται η υπόθεση της φερόμενης ως μυστικής συνάντησης αντιπροσωπείας της «σκληροπυρηνικής» πολιτικής πτέρυγας με Αμερικανούς αξιωματούχους στην Κύπρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Με πόλεμο απειλεί ολόκληρο τον κόσμο μια μικρή αλλά εξαιρετικά ισχυρή, από άποψη εξουσίας και επιρροής, ομάδα εντός των Ηνωμένων Πολιτειών» υποστήριξε χτες ο Ιρανός Πρόεδρος Μοχάμαντ Χαταμί, κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώ επισκέπτεται τις παράκτιες, στην Κασπία, ιρανικές περιοχές. Ο Χαταμί τόνισε ότι «οι Ιρανοί δεν είναι τόσο εγωιστές που να κατηγορήσουν ολόκληρο τον αμερικανικό πληθυσμό για το κακό, αν και οι δηλώσεις της πλειοψηφίας της ηγεσίας του είναι χαρακτηριστικές των προθέσεών της».

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι παρά τις παρατηρήσεις αυτές, το Ιράν δεν προτίθεται να εισέλθει σε καμία λογική «άξονα του κακού» και να τοποθετήσει την Ουάσιγκτον εντός αυτού, αλλά ξεκαθάρισε ότι η χώρα του «θα υπερασπιστεί τον εαυτόν της ενάντια στην οποιαδήποτε επίθεση με κάθε τρόπο». Επίσης, ο Χαταμί κατηγόρησε πετρελαϊκές εταιρίες αμερικανικών συμφερόντων ότι παρεμβαίνουν διαρκώς και σπέρνουν έριδες ανάμεσα στις χώρες που βρέχονται από την Κασπία, προκειμένου να δυναμιτίσουν κάθε προσπάθεια κατάληξης σε κοινή συμφωνία για την εκμετάλλευση των πετρελαίων της Κασπίας.

Οι δηλώσεις αυτές του Χαταμί έγιναν ενώ η Ουάσιγκτον ανεβάζει, διαρκώς, τους τόνους σχετικά με την ανάγκη «αντιμετώπισης του άξονα του κακού» στον οποίο έχει τοποθετήσει και το Ιράν. Την ίδια στιγμή, έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει στην εσωτερική πολιτική ιρανική σκηνή μετά την αποκάλυψη, την περασμένη βδομάδα, υψηλόβαθμων αξιωματούχων που πρόσκεινται στο «μεταρρυθμιστικό» μπλοκ του Προέδρου Χαταμί, ότι αντιπροσωπεία της λεγόμενης «σκληροπυρηνικής» πτέρυγας, της οποίας ηγείται ο ανώτερος θρησκευτικός ηγέτης της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ανταποκρίθηκε σε μυστική αμερικανική πρόσκληση και είχε συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους, στην Κύπρο, στα τέλη του περασμένου μήνα.

Στενοί συνεργάτες του Χαμενεΐ αλλά και εκπρόσωποι των «σκληροπυρηνικών» αρνούνται ότι έγινε κάτι τέτοιο και επιμένουν στις κατηγορίες που εκτοξεύουν εναντίον των «μεταρρυθμιστών», ότι θέλουν να οδηγήσουν το Ιράν σε μια εξομάλυνση των σχέσεων με το «Μεγάλο Κακό», τις ΗΠΑ. Εντούτοις, ο Πρόεδρος Χαταμί ανακοίνωσε, και επισήμως, ότι το θέμα της μυστικής αυτής συνάντησης απασχολεί, πλέον, και το υπουργείο Μυστικών Υπηρεσιών το οποίο συλλέγει σχετικές πληροφορίες και στοιχεία προκειμένου να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ