Παρασκευή 17 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Τα κραυγαλέα ψέματα από το μάρτυρα κατηγορίας

XΑΓΗ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

«Ανθρακας» αποδεικνύεται για την ενάγουσα αρχή του δικαστηρίου της Χάγης η κατάθεση του Ράτομιρ Τάνιτς, ενός δήθεν «μυημένου» στη διαδικασία λήψης αποφάσεων ή «μυστικών διαπραγματεύσεων» της προηγούμενης γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης (επί ηγεσίας Μιλόσεβιτς) με Κοσσοβάρους Αλβανούς και ο οποίος υποτίθεται πως ήταν και (σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας κατάθεσής του) «ανώτερο στέλεχος και σύμβουλος του τότε αρχηγού της σερβικής αστυνομίας, νυν υπουργού Εσωτερικών»!

Δεν είναι μόνον ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς που καταδεικνύει κατά τη διάρκεια αντεξέτασης του μάρτυρα, Ράτομιρ Τάνιτς, πως πρόκειται για έναν άνθρωπο που ψευδομαρτυρεί ασύστολα στο δικαστήριο, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει επίπλαστα τις κατηγορίες της ενάγουσας αρχής... Δεν είναι μόνον ο πρώην πρόεδρος που χτες κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας αντεξέτασής του επέμεινε πως, αν μη τι άλλο, ποτέ στη ζωή του δε συνάντησε τον Τάνιτς, πόσο δε μάλλον να συμμετείχε ο τελευταίος σε «μυστικές διαπραγματεύσεις της τότε κυβέρνησης με τους Κοσσοβάρους Αλβανούς», ή σε άλλες διαδικασίες, όπου υποτίθεται ο πρώην πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας έδινε το «πράσινο φως» για τις «σφαγές και το κυνηγητό σε βάρος των Κοσσοβάρων Αλβανών»!

Είναι και ο Ντούσαν Μιχαΐλοβιτς, νυν υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας και αρχηγός του κόμματος «Νέα Δημοκρατία», (το οποίο είχε στα τέλη της δεκαετίας του '90 συνεργαστεί με την τότε σερβική κυβέρνηση). Ο Μιχαΐλοβιτς, λοιπόν, αμφισβήτησε τον ισχυρισμό του Τάνιτς πως υπήρξε κατά τη διάρκεια του 1995-97 «ανώτερο στέλεχος του κόμματος ή προσωπικός του σύμβουλος»!

Στη διάρκεια χτεσινής τηλεοπτικής του συνέντευξης ο Μιχαΐλοβιτς δήλωσε ξεκάθαρα πως «ο Τάνιτς είπε στο δικαστήριο ένα σωρό ανοησίες» ή αναπαρήγαγε ευρέως γνωστά σενάρια και ειδήσεις που έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί και στο σερβικό Τύπο. «Δεν πήρε μέρος σε καμία διαδικασία λήψης ή εκτέλεσης αποφάσεων, όπως κατέθεσε... Δεν ήταν παρά ένας παρατηρητής γεγονότων, όπως ήταν και όλοι οι άλλοι Σέρβοι πολίτες» πρόσθεσε επί λέξει ο Μιχαΐλοβιτς. Νωρίτερα το κόμμα «Νέα Δημοκρατία» εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «ο Ράτομιρ Τάνιτς δεν ήταν παρά ένας απλός άνθρωπος που συμπαθούσε την παράταξη και ουδέποτε υπήρξε κάτι παραπάνω»!

Στο μεταξύ χτες ο πρώην Γιουγκοσλάβος στρατηγός Μίλε Μέρκιτς δήλωσε αθώος όσον αφορά στο κατηγορητήριο περί εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και παραβίαση του πολεμικού δικαίου, που του προσάπτει το δικαστήριο της Χάγης, καθώς και στις κατηγορίες περί ευθυνών για την εκτέλεση 200 Κροατών, το 1991, στο Βούκοβαρ της Κροατίας. Ο δικηγόρος του ε.α. στρατηγού, Μίροσλαβ Βάσιτς, ζήτησε εκ μέρους του πελάτη του την άμεση απελευθέρωσή του μέχρι την έναρξη της δίκης, λόγω της πρόσφατης υποβολής του στρατηγού σε δύο καρδιολογικές χειρουργικές επεμβάσεις. Ο Γερμανός δικαστής Γούλφανγκ Σόμπεργκ επιφυλάχτηκε να απαντήσει εντός των προσεχών ημερών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ