Παρασκευή 17 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ IG METALL
Συμφωνία στο «πλαφόν νίκης»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σε συμφωνία, μεσούσης της μεγαλύτερης απεργιακής κινητοποίησης των τελευταίων ετών, κατέληξε τελικά ο γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Συνδέσμου των Γερμανών Βιομηχάνων και του μεγαλύτερου συνδικάτου της Γερμανίας, της IG Metall.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της IG Metall, Κλάους Μέχρενς, η ομοσπονδία των εργοδοτών αυτού του κλάδου παραγωγής και το συνδικάτο συναποφάσισαν ότι από την 1η Ιουνίου φέτος θα δοθούν αυξήσεις στους εργαζόμενους της τάξης του 4%, ενώ από την 1η Ιουνίου του επόμενου έτους θα ξαναδοθούν αυξήσεις της τάξης του 3,1%, συμφωνία που είναι «ένας αποδεκτός συμβιβασμός» σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μέχρενς στο BBC.

Η αύξηση του 4% θεωρείται από το Συνδικάτο ως «πλαφόν νίκης», και επιτεύχτηκε για τις συμβάσεις με τις βιομηχανίες στο κρατίδιο της Βάδης - Βυρτεμβέργης. Ως «πιλότος» αφορά 820.000 εργαζόμενους σε σύνολο 3,5 εκατομμυρίων περίπου, χρειάζεται την έγκριση του 25% των μελών της τοπικής οργάνωσης της IG-Metall προκειμένου να ισχύσει, εν αντιθέσει ότι για την κήρυξη της απεργίας απαιτείται, βάσει καταστατικού, η σύμφωνη γνώμη του 75% των μελών. Και ενώ στη Βάδη -Βυρτεμβέργη ανεστάλησαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι τη διεξαγωγή της σχετικής ψηφοφορίας, στο Βερολίνο και το Βραδεμβούργο θα συνεχιστούν συμβολικά -όπως και οι προειδοποιητικές στάσεις που πραγματοποιούνται σε άλλα κρατίδια- μέχρι την έγκρισή της και την υιοθέτηση αυτής της συμφωνίας - πιλότου από τις εργοδοτικές οργανώσεις των υπόλοιπων κρατιδίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ