Παρασκευή 17 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Τα ερωτηματικά της 11ης του Σεπτέμβρη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σάλος έχει προκληθεί στις ΗΠΑ, από τις αποκαλύψεις και κυρίως από την ίδια την παραδοχή του Λευκού Οίκου, ότι μήνες πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη, στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, ο Τζορτζ Μπους είχε ενημερωθεί ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν πιθανόν να οργάνωνε αεροπειρατείες σε αμερικανικά αεροσκάφη.

Φυσικά, από την επίσημη παραδοχή της αμερικανικής κυβέρνησης και κυρίως από το γεγονός ότι οι πληροφορίες για «γνώση» των κινήσεων των φερόμενων ως αεροπειρατών είναι πολλές και αποκαλυπτικές, αναδύεται το λιγότερο μία δυσοσμία, ορμώμενη από την αμερικανική πρωτεύουσα και όχι μόνο. Τα ερωτηματικά πολλά, όχι ως προς τα κίνητρα, που είναι πασιφανή: Ο «πόλεμος» και η επιβολή της νέας τάξης πραγμάτων, ως τετελεσμένο γεγονός, με το περίβλημα του τρόμου. Ως προς τους «παίκτες» αλλά και την ουσία των αποκαλύψεων, τα ερωτηματικά θα παραμείνουν, αλλά και από τη στιγμή που θέτονται, διάφοροι μηχανισμοί άσκησης της εξουσίας «φωτογραφίζονται» και κυρίως η κορύφωση των αντιθέσεών τους σε κάποιες περιπτώσεις.

Πιθανώς μια τέτοια αντίθεση, είναι και αυτή για τις τελευταίες αποκαλύψεις πριν από μερικές ημέρες, μέσω των σελίδων των «έγκριτων» «New York Times», που ανέφεραν σε δημοσίευμά τους ότι πράκτορας του FBI από την Αριζόνα, είχε προειδοποιήσει τους ανώτερούς του ότι θα έπρεπε να ελεγχθούν αραβικής καταγωγής άτομα που φοιτούσαν σε σχολές πιλότων. Ανέφερε μάλιστα ότι οι εν λόγω άνθρωποι ίσως να είχαν σχέση με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Οι αποκαλύψεις αυτές έφεραν σε θέση άμυνας την αμερικανική κυβέρνηση, που διά στόματος του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, τόνισε ότι η κυβέρνηση είχε θέσει σε συναγερμό τις αρχές ασφαλείας, έλαβε όλα τα μέτρα, χωρίς ωστόσο να ενημερώσει την κοινή γνώμη. Ο Φλέισερ, δήλωσε ότι η πληροφορία που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόταν σε αεροπειρατείες «κλασικού τύπου», δεν υπήρχαν όμως στοιχεία για βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, ή τη χρησιμοποίηση των αεροπλάνων ως «πυραύλων». Ο Αμερικανός αξιωματούχος έσπευσε μάλιστα να τονίσει ότι η κυβέρνηση ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ομως λίγο πριν τις εκλογές οι Δημοκρατικοί διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους και ζητούν εξηγήσεις...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμφισβήτηση της εκτέλεσης του Μπιν Λάντεν (2011-05-22 00:00:00.0)
Η «μετά Λάντεν» εποχή διευρύνει τον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό (2011-05-05 00:00:00.0)
Δουλιά δεν είχε ο διάβολος... (2003-02-13 00:00:00.0)
Φίμωτρο στην ενημέρωση (2001-10-11 00:00:00.0)
Μέχρι νεωτέρας... (2001-09-29 00:00:00.0)
Οψιμες ...ανακαλύψεις (2001-09-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ