Παρασκευή 17 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιδρομές «ακριβείας» και συζήτηση περί «μεταρρυθμίσεων»

Ενα ζευγάρι Παλαιστινίων προσπαθεί να περάσει τα εμπόδια του ισραηλινού στρατού με το παιδικό καροτσάκι

Associated Press

Ενα ζευγάρι Παλαιστινίων προσπαθεί να περάσει τα εμπόδια του ισραηλινού στρατού με το παιδικό καροτσάκι
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ.-

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις, εντός και εκτός των παλαιστινιακών εδαφών, για τις εξαγγελίες «ριζικών μεταρρυθμίσεων», στις οποίες προέβη, την Τετάρτη, μιλώντας στο Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο ο Γιάσερ Αραφάτ. Την ίδια στιγμή, όμως, συνεχίζονται και οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, που πλέον έχουν επανέλθει στη μορφή των επιδρομών «ακριβείας» σε πόλεις και χωριά της Δυτικής Οχθης.

Εντεκα ισραηλινά τεθωρακισμένα, υπό την κάλυψη ισραηλινών ελικοπτέρων, και με τη συνοδεία ειδικών δυνάμεων εισέβαλαν, χτες τα ξημερώματα, και πάλι στη Ραμάλα. Στόχος της νέας επιδρομής ήταν η περιοχή Μπεϊτούνια, όπου σκοτώθηκε, μέσα στο σπίτι του, ένας 25χρονος Παλαιστίνιος, μέλος των δυνάμεων Προληπτικής Ασφαλείας και συνελήφθησαν 4 μέλη της προσωπικής φρουράς του Γιάσερ Αραφάτ, «Φορς 17». Σε λακωνική ανακοίνωσή του, ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι τόσο ο δολοφονηθείς όσο και οι συλληφθέντες «είχαν πάρει μέρος σε τρομοκρατικές ενέργειες κατά Ισραηλινών».

Ανάλογη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε, την ίδια περίπου ώρα, και στο χωριό Ταλούζα, βορείως της Νάμπλους, όπου επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας και οι Ισραηλινοί στρατιώτες διεξήγαγαν έρευνες από σπίτι σε σπίτι. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, συνελήφθησαν περισσότεροι από 20 άνθρωποι.

Αντιδράσεων συνέχεια

Ως «πολύ πιθανό» εκτίμησε το ενδεχόμενο ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην ισραηλινή τηλεόραση. Ο Αριέλ Σαρόν, που επανέλαβε πάντως ότι «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για αυτήν τη συζήτηση γιατί πρωτεύει ο τερματισμός της βίας», απέφυγε να σχολιάσει ευθέως τις εξαγγελίες Αραφάτ, αλλά υπογράμμισε ότι «οι μεταρρυθμίσεις στην Π. Αρχή είναι αναγκαίες και θα πρέπει, σε περίπτωση που δε γίνουν από τους ίδιους τους Παλαιστινίους, να τους επιβληθούν από έξω». Στις εξαγγελίες Αραφάτ αναφέρθηκε και ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Σιμόν Πέρες, που ζήτησε έργα και όχι λόγια και επανέλαβε το ισραηλινό αίτημα για κοινή διοίκηση όλων των παλαιστινιακών σωμάτων ασφαλείας.

Εντονότατη ήταν η αντίδραση της Παλαιστίνιας βουλευτή, Χανάν Ασράουι, η οποία αν και δεν έκρυψε τη δυσπιστία και την απογοήτευσή της από τη γενικότητα των εξαγγελιών του Παλαιστινίου ηγέτη, κατηγόρησε τον Σαρόν ότι συμπεριφέρεται ως στυγνός ρατσιστής κατακτητής. «Οι παλαιστινιακές μεταρρυθμίσεις είναι θέμα που αφορά τους Παλαιστινίους και δεν έχει δικαίωμα γνώμης και λόγου ο Σαρόν» υπογράμμισε η Ασράουι.

Χτες, συνεδρίασε εκ νέου το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο και όπως μετέδιδαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η πλειοψηφία των βουλευτών, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από τη «Φατάχ» του Γιάσερ Αραφάτ, δήλωναν αποφασισμένοι να «αποσπάσουν σύντομα από τον Παλαιστίνιο ηγέτη συγκεκριμένα μέτρα και προτάσεις μεταρρυθμίσεων», ενώ αρκετοί τόνιζαν ότι θα πρέπει ο Γιάσερ Αραφάτ να αποδεχτεί να «μοιραστεί» κάποιες από τις εξουσίες που κατέχει.

«Ενθαρρημένος» από τις εξαγγελίες του Γιάσερ Αραφάτ δήλωνε, χτες, ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να προσφέρει κάθε είδους βοήθεια προς αυτήν την κατεύθυνση στην Π. Αρχή. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Αμερικανός ομόλογός του, Κόλιν Πάουελ, που εμφανίστηκε ικανοποιημένος και τόνισε ότι οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα είναι διατεθειμένη να «βοηθήσει, να ενθαρρύνει, να στηρίξει», αλλά οι συγκεκριμένες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν από το εσωτερικό της Π. Αρχής και της παλαιστινιακής κοινωνίας.

Στο περιθώριο των δηλώσεων Πάουελ, αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η κυβέρνηση Μπους παρουσίασε στο Κογκρέσο αναφορά σχετικά με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, τα οποία υποτίθεται ότι αποδεικνύουν τη διασύνδεση του Αραφάτ προσωπικά και της ηγεσίας της ΟΑΠ συνολικά σε τρομοκρατικές ενέργειες. Στην αναφορά της, η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν αποδεικνύεται καμία τέτοια εμπλοκή, αν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωνε ότι θα συνεχίσει τη μελέτη των στοιχείων αυτών και σε περίπτωση που προκύψει κάτι νεότερο, θα προχωρήσει σε νέα ενημέρωση του Κογκρέσου.

Εμπλοκή με τους 13 του Ναού

Χτες, επρόκειτο να συνεδριάσουν εκ νέου οι 15 μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών - μελών της ΕΕ, προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τον τόπο και το καθεστώς παραμονής των 13 Παλαιστινίων που εξήλθαν από το Ναό της Γέννησης και μεταφέρθηκαν στην Κύπρο εξόριστοι, χαρακτηριζόμενοι «ύποπτοι τρομοκρατίας» από το Ισραήλ. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωναν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το νομικό καθεστώς της παραμονής τους στις χώρες που έχουν προσφερθεί να τους φιλοξενήσουν και σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και το Βέλγιο.

Ενδεικτική, πάντως, των προθέσεων, προφανώς, της ΕΕ είναι η δήλωση που έκανε από το Ρέκιαβικ ο Ιταλός πρωθυπουργός και ΥΠΕΞ, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με την οποία στους 13 «δεν τίθεται καν θέμα παροχής πολιτικού ασύλου και εξετάζεται μόνο η παροχή μιας προσωρινής άδειας παραμονής, πιθανώς υπό κάποιους περιορισμούς προκειμένου να είναι ασφαλείς».

Συλλήψεις Εβραίων εξτρεμιστών

Εξι άτομα έχουν συλλάβει, προς το παρόν, οι ισραηλινές αρχές με την κατηγορία ότι είχαν τοποθετήσει ισχυρότατους εκρηκτικούς μηχανισμούς σε ένα παλαιστινιακό σχολείο θηλέων και σε ένα νοσοκομείο στην αραβική συνοικία Αμπού Τορ, της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με την υπάρχουσα πληροφόρηση, η απόπειρα έγινε πριν από δύο εβδομάδες και αποσοβήθηκε κατά τύχη, όταν δύο από τους συλληφθέντες κίνησαν τις υποψίες Ισραηλινών αστυνομικών.

Ανάμεσα στους ανακρινόμενους, που είναι όλοι έποικοι, συγκαταλέγονται ο Νόαμ Φέντερμαν, μέλος του εκτός νόμου ακροδεξιού κόμματος των εποίκων Καχ και ο Μενάσε Λέβινγκερ, γιος του γνωστότερου ραβίνου των κατεχομένων της Δ. Οχθης και ιδρυτή του εποικισμού στη Χεβρώνα. Οι ισραηλινές αρχές εξετάζουν την πιθανότητα η ίδια ομάδα να ευθύνεται και για άλλες παρόμοιες επιθέσεις, τους τελευταίους μήνες.

  • Αργά χτες βράδυ το «Associated Press» μετέδωσε πως ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, δεσμεύτηκε ότι θα πραγματοποιηθούν προεδρικές και κοινοβουλευτιικές εκλογές «μέσα στους επόμενους έξι μήνες».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πυρά» κατά Σαρόν από ακροδεξιά και Αραφάτ (2002-12-10 00:00:00.0)
Νέο γύρο συναντήσεων αποφάσισαν Ζίνι - Αραφάτ (2002-04-06 00:00:00.0)
Σαρόν: «Μετανιώνω που δε σκοτώσαμε τον Αραφάτ στο Λίβανο» (2002-02-01 00:00:00.0)
Με άδεια χέρια έφυγε ο αμερικανός απεσταλμένος... (2002-01-08 00:00:00.0)
Εμπρηστικές κινήσεις από πλευράς Ισραήλ (2001-08-14 00:00:00.0)
"Μεσοβέζικη" απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (1998-07-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ