Δευτέρα 21 Οχτώβρη 2002 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Σφαγές...

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Η επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας με την ονομασία «Οριόν», για την κατάληψη της συνοικίας, Comuna 13, και την εξουδετέρωση των ανταρτών, χαιρετίστηκε από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης καθώς σημαίνει την επιστροφή... επιτέλους της «εύθραυστης ηρεμίας» στη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας, το Μεντεγίν.

Εντούτοις, η κατάληψη της Comuna 13, επήλθε μετά από αιματηρότατες συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και ανταρτών, που κόστισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους. Οι συγκρούσεις που ξέσπασαν ήταν αναπόφευκτες μετά την έφοδο κυβερνητικών στρατευμάτων για την εξουδετέρωση των πυρήνων των «Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός» (FARC-EP) και η επιχείρηση έληξε με τουλάχιστον 176 συλλήψεις. To ΒΒC σημειώνει ότι οι κάτοικοι έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν στους δρόμους, αν και οι στρατιώτες συνεχίζουν τις κατ' οίκον έρευνες για τον εντοπισμό ανταρτών, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη πόλη θεωρούνταν προπύργιό τους.

Εντούτοις, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚ Κολομβίας η επιχείρηση «Οριόν», που διατάχθηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο Αλβάρο Ουρίμπε (πρώην δήμαρχος της πόλης) δεν είναι παρά «μία ακόμη μακάβρια επιχείρηση παραβίασης των κυρίαρχων δικαιωμάτων των πολιτών. Είναι μία στρατιωτική επιχείρηση σε αστική περιοχή, που καταδεικνύει την παραβίαση εκ μέρους των επισήμων αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου... το Σύνταγμα της χώρας δεν έχει ισχύ στο Μεντεγίν, στο όνομα της ασφάλειας, όπου εκτυλίχτηκε μία στρατιωτική εκστρατεία από εδάφους και αέρος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ