Δευτέρα 21 Οχτώβρη 2002 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Γενική αμνηστία από τη Βαγδάτη

Συνεχίζονται οι σκληρές διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας

«Οχι αίμα για το πετρέλαιο» γράφει το πανω των διαδηλωτών της ειρήνης στο Λουξεμβούργο

Associated Press

«Οχι αίμα για το πετρέλαιο» γράφει το πανω των διαδηλωτών της ειρήνης στο Λουξεμβούργο
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

«Πλήρη και ολική αμνηστία σε όλους τους κρατουμένους» έδωσε το ιρακινό καθεστώς προχωρώντας σε μια πρωτοφανή, για τα δεδομένα της Βαγδάτης, κίνηση. Την ίδια στιγμή, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονταν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τους εκπροσώπους της Γαλλίας να εξετάζουν εξονυχιστικά τη διατύπωση της αμερικανικής πρότασης ψηφίσματος, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δε θα εμπεριέχει κανένα σημείο, που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυτόματη ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Εικόνες χαρούμενων κρατουμένων που εγκατέλειπαν τα κτίρια των φυλακών και έπεφταν στις αγκαλιές των συγγενών του, μετέδιδε όλο το απόγευμα, χτες, η ιρακινή τηλεόραση μετά το πρωτοφανές διάταγμα της ιρακινής ηγεσίας, που προβλέπει γενική αμνηστία για όλους τους κρατουμένους, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών κρατουμένων, με εξαίρεση, μόνο, όσους κατηγορούνται για ανθρωποκτονία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, που έγινε από τον υπουργό Πληροφοριών, Μοχάμεντ Σαΐντ αλ Σάχαφ, η απόφαση έχει το χαρακτήρα «ευχαριστίας» προς τον ιρακινό λαό, που με ποσοστό 100% υποστήριξε τον Ιρακινό Πρόεδρο, στο πρόσφατο δημοψήφισμα. Αναλυτές υποστήριζαν ότι η πρωτοφανής αυτή απόφαση αμνηστίας αποτελεί άλλη μια ιρακινή προσπάθεια συσπείρωσης στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και αποστολής ενός μηνύματος προς τη διεθνή κοινότητα ως απάντηση στις διαρκείς επικρίσεις για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παράλληλα, μέσα στο Σαββατοκύριακο, έφτασαν στα σύνορα Ιράκ - Κουβέιτ τα 5 φορτηγά με το αρχειακό υλικό, που είχε κατασχέσει το Ιράκ κατά τη διάρκεια της 7μηνης κατοχής του εμιράτου, το 1991. Η παράδοση έγινε υπό την εποπτεία αξιωματούχων του ΟΗΕ και μέχρι αργά χτες Κουβεϊτιανοί ειδικοί εξέταζαν το περιεχόμενο των φορτηγών, για να διαπιστώσουν την αυθεντικότητά τους.

Σκληρές διαπραγματεύσεις

Προς νέα παράταση βαίνει η έναρξη της τελικής συζήτησης στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για ένα νέο ψήφισμα για το Ιράκ, καθώς Γάλλοι, και κατ' ακολουθίαν Ρώσοι και Κινέζοι, διπλωμάτες εξέταζαν λέξη προς λέξη την τελευταία αμερικανο-βρετανική πρόταση. Παρά τις διαβεβαιώσεις της Ουάσινγκτον για υποχωρήσεις, τους διπλωμάτες φαίνεται ότι προβληματίζει ο όρος «σοβαρότατες συνέπειες» που αναφέρεται σε περίπτωση που, με βάση τις αναφορές των επιθεωρητών, το Ιράκ δε συμμορφωθεί και δε διαλύσει τα όπλα μαζικής καταστροφής που φέρεται να διαθέτει.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, προσπάθησε, εκ νέου, χτες, με δηλώσεις του να καθησυχάσει τις ανησυχίες των συνομιλητών των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τονίζοντας ότι «αν όντως αποδειχτεί ότι το Ιράκ αφοπλίστηκε πλήρως τότε δεν είναι αναγκαία και η ανατροπή του καθεστώτος». Παρ' όλα αυτά, μόλις λίγες μέρες νωρίτερα, ο υφυπουργός του, Τζον Μπόλτον, διέλυε κάθε αυταπάτη, υπογραμμίζοντας ότι «όχι μόνο πρέπει να ανατραπεί το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, αλλά και να απομακρυνθούν από το Ιράκ όλα εκείνα τα πρόσωπα που τον στήριξαν, προκειμένου να διασφαλιστεί σταθερότητα στην περιοχή».

Τις διαβεβαιώσεις Πάουελ υπέσκαψε και η είδηση που κυκλοφόρησε, χτες, στη Βρετανία ότι επίκειται, εντός των επομένων ημερών, επιστράτευση, περίπου 1.000 εφέδρων, κυρίως γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, προκειμένου να είναι έτοιμοι σε περίπτωση στρατιωτικού πλήγματος σε βάρος του Ιράκ. Σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία, οι εργοδότες των εφέδρων πρέπει να έχουν ενημερωθεί 2 μήνες πριν την αναχώρησή τους, γι' αυτό και η εφημερίδα «Ντέιλυ Τέλεγκραφ» που δημοσιοποίησε την πληροφορία, εκτιμά ότι αν γίνει στρατιωτικό πλήγμα τοποθετείται στα τέλη του χρόνου.

Ξεκάθαρες αντιρρήσεις

Ενάντιες σε κάθε μονομερή στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ και σε κάθε διαδικασία αφοπλισμού του που δε θα σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ δηλώνουν οι 56 γαλλόφωνες χώρες που ολοκλήρωσαν το 3ήμερο συνέδριό τους στη Βηρυτό. Στο τελικό κείμενό τους συμπεριέλαβαν, τελικά, αναφορά στο Ιράκ, αφού ήταν και το βασικό θέμα που κυριάρχησε στις συζητήσεις, και χαρακτηρίζουν «πρώτο θετικό βήμα» την απόφαση του Ιράκ να αποδεχτεί τους επιθεωρητές.

Ο Γάλλος Πρόεδρος επανέλαβε την κατηγορηματική του αντίρρηση για αυτόματη ανάληψη δράσης και τόνισε ότι βασικός στόχος είναι η όσο το δυνατόν γρηγορότερη επιστροφή των επιθεωρητών. Ανάλογες δηλώσεις έκαναν Ρώσοι και Κινέζοι αξιωματούχοι, ενώ η Βαγδάτη χαρακτήριζε «άχρηστη» μια νέα απόφαση και κατηγορούσε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι δε σέβεται τα, ήδη, ειλημμένα ψηφίσματα και επαναλαμβάνει ότι είναι «έτοιμη να δεχτεί άμεσα τους επιθεωρητές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ