Δευτέρα 21 Οχτώβρη 2002 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Επιθέσεων συνέχεια

Νέα βομβιστική επίθεση στη Ζαμποάνγκα με 1 νεκρό και 18 τραυματίες

Νέα επίθεση. Η χθεσινή έκρηξη έξω από ναό είχε 1 νεκρό και 18 τραυματίες

Associated Press

Νέα επίθεση. Η χθεσινή έκρηξη έξω από ναό είχε 1 νεκρό και 18 τραυματίες
ΜΑΝΙΛΑ.-- Η έκρηξη μιας βόμβας που είχε αφεθεί σε ποδήλατο έξω από ρωμαιοκαθολική εκκλησία στην περιοχή της Ζαμποάνγκα την ώρα που ήταν γεμάτη κόσμο, το βράδυ της Κυριακής, άφησε έναν άνθρωπο νεκρό και 18 τραυματίες, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, που επικαλούνταν χτες ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η έκρηξη, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», κατέστρεψε ολοσχερώς καταστήματα και πάγκους μικροπωλητών που πουλούσαν φαγητό, κεριά και άλλα μικροαντικείμενα έξω από τον ιστορικό ναό Φορτ Πίλαρ της Ζαμποάνγκα, πόλης όπου πλειοψηφούν οι χριστιανοί. Η πόλη έχει γίνει στόχος πολλαπλών βομβιστικών επιθέσεων τις τελευταίες εβδομάδες, με 7 νεκρούς και πάνω από 150 τραυματίες - συνολικά, σε όλη τη χώρα, οι νεκροί φθάνουν τους 13.

Τα τοπικά ΜΜΕ μετέδιδαν πως ήταν καθαρή τύχη που δεν υπήρξαν περισσότεροι νεκροί, αφού ο καιρός ήταν βροχερός, ενώ είχαν εφαρμοστεί και αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Οι τραυματίες ήταν 17 πιστοί κι ένας λοχίας που φρουρούσε το ναό.

Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη ούτε γι' αυτήν την επίθεση, αν και οι αρχές της χώρας μοιάζουν έτοιμες να την αποδώσουν στην Αμπού Σαγιάφ.

Η Πρόεδρος της χώρας Γκλόρια Αρόγιο νωρίτερα χτες πρωταγωνίστησε σε ένα τηλεοπτικό σόου, αυτό της παρουσίασης τεσσάρων συλληφθέντων εκ των οποίων, όπως εξήγησε η ίδια σε ρόλο... κονφερανσιέ, ο ένας, ο Μαρκ Γκουμπαχάλ, γνωστός και ως Δόκτωρ Αμπού, είναι «κορυφαίο στέλεχος της Αμπού Σαγιάφ ο οποίος συνελήφθη σε Internet caf στη Μανίλα». Κατά την Πρόεδρο ο νεαρός (21 ετών) ενέχεται σε σειρά απαγωγών για λογαριασμό της Αμπού Σαγιάφ και μεταξύ των απαχθέντων ήταν δύο Φινλανδοί, τρεις Γερμανοί, τρεις Γάλλοι και δύο Νοτιοαφρικανοί, τον Απρίλη του 2000. Πάντα κατά τις αρχές των Φιλιππίνων, ο Γκουμπαχάλ είναι «ειδικός στα ελαφρά όπλα και ένας από τους 8 κορυφαίους ηγέτες της οργάνωσης». Ο νεαρός ήταν επικηρυγμένος για 94.000 δολάρια. Οι αρχές μοιάζουν να τον συνδέουν (να του φορτώνουν, μάλλον) επίσης με τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μανίλα το 2000 με 22 νεκρούς, στις οποίες φέρεται να είχε εμπλακεί και η ινδονησιακή οργάνωση Τζεμάα Ισλαμίγια. Οι ΗΠΑ αποδίδουν σ' αυτήν την οργάνωση την επίθεση στο Μπαλί, που είχε ως αποτέλεσμα τους θανάτους σχεδόν 200 τουριστών και Ινδονησίων.

Την ίδια ώρα, ο στρατός ανακοίνωνε ότι «σκότωσε πέντε ισλαμιστές αντάρτες σε μάχες στις νότιες Φιλιππίνες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ