Σάββατο 26 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Απλώνονται τα «μαθητοδικεία»

Απλώνει το «δίχτυ» των «μαθητοδικείων» η κυβέρνηση, εντείνοντας τον αυταρχισμό και την ποινικοποίηση των αγώνων των μαθητών. Εντός των ημερών, μετά από εντολή του Εισαγγελέα Εφετών ο Εισαγγελέας της Αμφισσας θα καλέσει για ανάκριση 56 μαθητές από τα Λύκεια Ιτέας και Γαλαξιδίου, γιατί διέπραξαν το αδίκημα της «διατάραξης οικιακής ειρήνης δημόσιας υπηρεσίας κατ' εξακολούθηση», με τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη 1998 - Γενάρη 1999. Από το Νοέμβρη του 1999, όμως, κλήθηκαν στην εισαγγελία να καταθέσουν οι πρόεδροι των Μαθητικών Συμβουλίων.

Την κυβερνητική τακτική των «μαθητοδικείων» καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Φωκίδας, και καλεί την κυβέρνηση «να εγκαταλείψει την τακτική της αποτροπής των μαθητικών κινητοποιήσεων. Τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στο σχολείο η αντιεκπαιδευτική, κυβερνητική πολιτική δεν αντιμετωπίζονται με την ένταση του αυταρχισμού.

Τη δίωξη των 56 μαθητών καταγγέλλει με ανακοίνωση το ΝΣ Φωκίδας της ΚΝΕ, που επισημαίνει ότι όσο διευρύνεται η δράση των μαθητών, τα κρούσματα αυταρχισμού και τρομοκρατίας θα αυξάνονται, όμως, «το νεολαιίστικο κίνημα, με μπροστάρη την ΚΝΕ δεν πρόκειται να υποταχτεί αλλά θα αντεπιτεθεί».

Συνεχίζονται οι ανακρίσεις στη Μαγνησία

Στον πταισματοδίκη Βόλου, Βασίλη Καντερέ, οδηγήθηκαν χτες τα 15 μέλη του περσινού μαθητικού συμβουλίου Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, για ν' απολογηθούν για την πρωτοπόρα δράση τους στις μεγαλειώδεις μαθητικές κινητοποιήσεις του Νοέμβρη - Δεκέμβρη του 1998 και του Γενάρη του 1999. Στις ερωτήσεις του πταισματοδίκη που αφορούσαν στις μορφές πάλης που επιλέχτηκαν, με δημοκρατικές και συλλογικές διαδικασίες στις γενικές μαθητικές συνελεύσεις, οι διωκόμενοι μαθητές απάντησαν ότι δεν έκαναν τίποτα παράνομο, όπως κατηγορούνται, αλλά αγωνίστηκαν, για να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη μόρφωση. Υπογράμμισαν, δε, ότι σ' αυτόν τον αγώνα δεν ήταν μόνοι τους, αλλά είχαν συμπαραστάτες τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους και άλλους φορείς του νομού.

Να σημειωθεί ότι στη Νέα Ιωνία Μαγνησίας, ύστερα από εντολή της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Βόλου Ελένη Μετσοβίτου, έχουν κληθεί για απολογία στον πταισματοδίκη, περίπου 50 μαθητές, μέλη των περσινών μαθητικών συμβουλίων του 2ου και 3ου Γυμνασίου, του 1ου Ενιαίου Λυκείου, του Πολυκλαδικού και του 2ου ΤΕΕ.

Τη δίωξη των 50 μαθητών της Ν. Ιωνίας Μαγνησίας για τη συμμετοχή τους στις μαθητικές κινητοποιήσεις του 1998-1999 καταγγέλλουν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Παιδείας και Δικαιοσύνης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Βαγγέλης Μπούτας και Αχιλλέας Κανταρτζής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ